Αλώβητη, με σταθερό το προβάδισμα από τον ΣΥΡΙΖΑ γύρω στις 20 ποσοστιαίες μονάδες και με θετική αξιολόγηση από την πλειοψηφία των πολιτών για τις πολιτικές της στα κυριότερα μέτωπα (κορωνοϊός, Ελληνοτουρκικά, οικονομία), εξακολουθεί να είναι η κυβέρνηση, μήνες μετά την εκδήλωση της πανδημίας και εν όψει ενός πολύ δύσκολου χειμώνα, όπως φαίνεται. Περισσότεροι από 6 στους 10 πολίτες (62,5%) εμπιστεύονται τους χειρισμούς της κυβέρνησης συνολικά, κάτι που αποτυπώνεται τόσο στην πρόθεση ψήφου (σταθερά στο 40% η Ν.Δ.) όσο και στην απήχηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη (με θετική γνώμη σχεδόν δύο στους τρεις πολίτες – 63,6%).

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Marc και την οποία δημοσιεύει σήμερα το «ΘΕΜΑ», η Ν.Δ. διατηρεί την πολιτική της υπεροχή και εξαιτίας της ανυπαρξίας ουσιαστικά αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει διαρκώς έδαφος, απογοητεύοντας τους πολίτες.

Ενδεικτικό της απήχησης που έχουν οι κυβερνητικές επιλογές είναι το γεγονός ότι στις περισσότερες περιπτώσεις επικροτούνται και από ένα μεγάλο μέρος της εκλογικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ – η θετική αντιμετώπιση της κυβέρνησης από τους ψηφοφόρους της Κεντροαριστεράς παραμένει υψηλή έτσι κι αλλιώς. Ουσιαστικά για πρώτη φορά τόσο πειστικά αμφισβητείται ο πυρήνας του 25%-30%, που φαινόταν να διατηρεί στα ποιοτικά χαρακτηριστικά η αξιωματική αντιπολίτευση· ποσοτικά, στην πρόθεση ψήφου δηλαδή, είχε υποχωρήσει κάτω από αυτό το όριο ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο. Δεν μπορούν μάλλον να εξαχθούν ακόμη σοβαρά συμπεράσματα, αλλά ίσως έχει το ενδιαφέρον του το γεγονός ότι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε ακόμη μία μονάδα στην πρόθεση ψήφου, το ΚΙΝ.ΑΛ. είχε αντίστοιχο κέρδος σε αυτή τη δημοσκόπηση, αν και εξακολουθεί να παραμένει χαμηλότερα και από το δικό του εκλογικό ποσοστό του περσινού Ιουλίου.

Ο προβληματισμός για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προκύπτει και από ένα ακόμη εύρημα αυτής της έρευνας: όλο και λιγότεροι (τώρα μόλις το 11%) πιστεύουν ότι με δική του κυβέρνηση τα πράγματα θα ήταν καλύτερα! Γεννάται δηλαδή εύλογα η απορία αν κάνουν ορθώς στην Κουμουνδούρου που επικαλούνται διαρκώς την κυβερνητική τους πενταετία, καθώς ελάχιστοι έχουν κρατήσει εκείνη την περίοδο ως θετική.

Η κυβέρνηση καταφέρνει να περάσει με θετικό τρόπο και το πρόβλημα που αναζωπυρώθηκε τελευταία, αυτό της ελληνοτουρκικής κρίσης. Αφενός γιατί οι χειρισμοί της έχουν την έγκριση της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης (σχεδόν 60%) και αφετέρου γιατί ένα αντίστοιχο πλειοψηφικό ποσοστό επιθυμεί τον διάλογο ως τρόπο επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών, απορρίπτοντας τις φωνές για «πιο σκληρή στάση». Υπό αυτή την έννοια, προφανώς επικροτείται η επιμονή στον διπλωματικό δρόμο και η ήπια ελληνική αντίδραση στο «πεδίο» ή και ειδικότερα στην περίπτωση του «Oruc Reis».

Ενα από τα ενδιαφέροντα νέα στοιχεία της έρευνας είναι η διαφωνία που έχει ένα μάλλον υψηλό ποσοστό του κόσμου για τη χρήση της μάσκας στα σχολεία, αλλά και η άρνηση ή η επιφύλαξη της πλειοψηφίας για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Πάντως, παρότι τον Αύγουστο και τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου η πανδημία δείχνει να ξεφεύγει από τον έλεγχο, η φθορά της κυβέρνησης είναι μικρή (από 81,8% τον Ιούλιο στο 73,1% τώρα), ως προς τους χειρισμούς της στο υγειονομικό. Αλλά και στο μέτωπο των οικονομικών επιπτώσεων η πλειοψηφία εξακολουθεί να εκτιμά ότι αυτές αντιμετωπίζονται ικανοποιητικά, με τις θετικές κρίσεις να έχουν να έχουν υποχωρήσει μόλις πέντε ποσοστιαίες μονάδες (από 55% στο 50%).

Διαβάστε περισσότερα στο www.protothema.gr