Σε λίγες ημέρες θα αποχαιρετήσουμε το χειμώνα και θα καλωσορίσουμε την άνοιξη. Ο καιρός θα αρχίσει να ζεσταίνει και χωρίς να το καταλάβουμε θα έρθει ξανά το καλοκαιράκι. Οι κρύες νύχτες θα δώσουν τη θέση τους στις θερμές και προτού το καταλάβουμε θα έρθουν και οι καύσωνες.

Το κλιματιστικό σου είναι μια από τις σημαντικότερες συσκευές του σπιτιού σου καθώς το χειμώνα σε ζεσταίνει και το καλοκαίρι σε δροσίζει. Όμως χρειάζεται και την ετήσια συντήρησή του.

Πριν κατεβάσεις λοιπόν από τη ντουλάπα σου τα μαγιό και τις σαγιονάρες σου φόρα τις πιο cozy χειμωνιάτικες κάλτσες σου, τα άνετα και ζεστά ρούχα σου, φτιάξε και ένα ζεστό τσαγάκι και ετοιμάσου ψυχολογικά διότι έχουμε καθάρισμα!

Η σωστή συντήρηση του κλιματιστικού σου είναι απαραίτητη διότι θα διασφαλίσει την ορθή του λειτουργία για περισσότερα χρόνια. Με απλά λόγια, θα αυξήσει τα χρόνια ζωής του κλιματιστικού σου. Ποιος θέλει μια τόσο ακριβή συσκευή να ζήσει λιγότερο; Κανείς!

Ο καθαρισμός του κλιματιστικού είναι καίριος για τη διασφάλιση της μέγιστης απόδοσής του, τον καθαρισμό του αέρα του χώρου σου, την πρόληψη μελλοντικών πιθανών βλαβών, την αποφυγή ζημιών και τη μείωση του θορύβου λειτουργίας του.

Μια απλή εργασία που μπορείς να κάνεις μόνος σου ανά διαστήματα είναι ο καθαρισμός των φίλτρων της μονάδας. Με τον καιρό, τα φίλτρα συσσωρεύουν σκόνη, σωματίδια και διάφορα υπολείμματα που μπορεί να φράξουν το σύστημα. Οι αγωγοί της μονάδας δεν θα αποδίδουν το ίδιο με πριν και αν αφεθούν χωρίς καθαρισμό για μεγάλο χρονικό διάστημα τότε ενδέχεται να προκαλέσουν και μεγαλύτερη ζημιά στα εξαρτήματά του.

Μην τρομάζεις! Ο καθαρισμός των φίλτρων είναι σχετικά μια απλή διαδικασία και μπορεί να αναλυθεί σε μερικά βασικά βήματα.

Πρώτον, είναι σημαντικό να απενεργοποιήσεις την τροφοδοσία της μονάδας. Να το βγάλεις δηλαδή από τη πρίζα. Μόλις διακοπεί η παροχή ρεύματος, αφαίρεσε το κάλυμμα από τη μονάδα και παρατήρησε το φίλτρο για τυχόν σημάδια βρωμιάς ή υπολειμμάτων. Εάν το φίλτρο είναι βρώμικο, θα πρέπει να καθαριστεί ή ακόμα και να αντικατασταθεί όπως απαιτείται.

Στη συνέχεια τοποθέτησέ τα σε μια μεγάλη λεκάνη που εκτός από νερό θα περιέχει και το κατάλληλο καθαριστικό για κλιματιστικά. Άφησέ τα εκεί το πολύ για καμιά ώρα. Ο χρόνος που θα τα μουλιάσεις σχετίζεται με το μοντέλο του κλιματιστικού σου, με το πόσο βρώμικα αυτά είναι αλλά και με το πόσο ισχυρό είναι το καθαριστικό που θα χρησιμοποιήσεις. Εάν βλέπεις ότι χρειάζεται ίσως και κάποιο τρίψιμο τότε κάνε το με προσοχή.

Ένα σφουγγαράκι θα σε βοηθήσει. Αν δεν έχεις αγοράσει κάποιο ειδικό καθαριστικό μπορείς να χρησιμοποιήσεις καθαριστικό πιάτων ή ακόμα και χλωρίνη. Το πρώτο δεν θα απολυμάνει πλήρως τα φίλτρα από ισχυρά μικρόβια ενώ η χρήση της δεύτερης ενέχει τον κίνδυνο μελλοντικά να χαλάσει τα φίλτρα σου. Επομένως, προμηθεύσου ένα ειδικό καθαριστικό για κλιματιστικά.

Γύρνα στην εσωτερική σου μονάδα και τσέκαρε για τυχόν σκόνες ή υπολείμματα βρώμας εντός της. Αφαίρεσέ τα με προσοχή. Μπορείς εδώ να χρησιμοποιήσεις ένα υφασμάτινο πανάκι για να σκουπίσεις τις επιφάνειες.

Εάν ξέρεις τι κάνεις, ώστε να μην προκαλέσεις ζημιά στη μονάδα σου και διαθέτεις ειδική τρόμπα ψεκασμού, μπορείς να ψεκάσεις το εσωτερικό με μείγμα νερού και καθαριστικού για να το καθαρίσεις. Προσοχή!

Εάν δεν είσαι σίγουρος μην το κάνεις! Καλύτερα να φωνάξεις έναν ειδικό ώστε να αποφύγεις να δημιουργήσεις την οποιαδήποτε ζημιά στο μηχάνημά σου.

Θα πρέπει να ελέγξεις τώρα για διαρροή ψυκτικού υγρού και συμπλήρωσή του εάν χρειάζεται. Είναι μια πιο δύσκολη διαδικασία και απαιτεί ακόμη μεγαλύτερη προσοχή. Και εδώ σου προτείνουμε, εάν δεν είσαι σίγουρος, να το αφήσεις σε έναν ειδικό.

Ας μείνουμε λοιπόν στα φίλτρα που είναι εύκολα. Όταν περάσει η ώρα θα τα αφαιρέσεις από τη λεκάνη και θα αφήσεις να στεγνώσουν στον ήλιο. Όταν στεγνώσουν τα τοποθετείς με προσοχή στη θέση τους.

Κάθε πότε όμως πρέπει να κάνεις συντήρηση και καθαρισμό του κλιματιστικού σου; Ιδανικά, θα πρέπει να γίνεται μια με δυο φορές το χρόνο πριν τις περιόδους εντατικής χρήσης. Συνήθως, τα φίλτρα, χρειάζονται να καθαριστούν, ανάλογα πάντα τη χρήση που κάνεις, ανά τρεις με πέντε μήνες.

Συμβουλή μας είναι να επιλέξεις έναν εξειδικευμένο τεχνικό να κάνει το service του κλιματιστικού σου μια φορά το χρόνο. Άλλωστε, όπως είπαμε, τα φίλτρα και τα εμφανή σημεία με σκόνη τα… καταφέρνεις και μόνος σου. Τα υπόλοιπα όμως;