Αυτοκίνητο

Φορολογία στα αυτοκίνητα: «Κίτρινη» κάρτα στην Ελλάδα από την ΕΕ

  • newsroom


Η Κομισιόν αναλαμβάνει δράση κατά της Ελλάδας για μη συμμόρφωση με τους κανόνες της ΕΕ για τη φορολογία των αυτοκινήτων

Η Κομισιόν αποφάσισε σήμερα, σύμφωνα με το άρθρο 258, να στείλει προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα για μη εφαρμογή σωστών κανόνων της ΕΕ για μεταχειρισμένα οχήματα που αγοράζονται σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Η εθνική διαδικασία φορολογίας κατά την εισαγωγή αποθαρρύνει τα μεταχειρισμένα οχήματα να τεθούν σε κυκλοφορία στην Ελλάδα υπέρ της πώλησης παρόμοιων προϊόντων που διατίθενται στην εγχώρια αγορά.

Επιπλέον, η Ελλάδα απαγορεύει την εγγραφή συγκεκριμένων κατηγοριών μεταχειρισμένων οχημάτων που αγοράζονται σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Συνεπώς, η Ελλάδα παρέβη τις υποχρεώσεις της σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων και την απαγόρευση εισαγωγής διακριτικής φορολογικής μεταχείρισης για τα προϊόντα (άρθρα 34, 36 και 110 ΣΛΕΕ).

Η Ελλάδα έχει δύο μήνες για να απαντήσει σε αυτήν την προειδοποιητική επιστολή. Εάν η Ελλάδα δεν ενεργήσει εντός των επόμενων δύο μηνών, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει την αποστολή αιτιολογημένης γνώμης.

Να υπενθυμίσουμε πως το θέμα για την επιβολή Περιβαλλοντικού Τέλους στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα οχήματα που πληρούν την οδηγία ρύπων Euro4 και Euro5a αλλά και την απαγόρευση εισαγωγής μεταχειρισμένων αυτοκινήτων που πληρούν παλαιότερες οδηγίες ρύπων είχε καταγγείλει στην Κομισιόν ο Σύνδεσμος Εμπόρων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδος (ΣΕΕΑΕ).

Διαβάστε το πλήρες ρεπορτάζ στο Newsauto