-Χαίρετε, θα επαναλάβω ίσως μονότονα ότι διάγουμε μια από τις πιο ηπιότερες σε κλίμα εκλογές των τελευταίων δεκαετιών, μοιάζει σαν να έχει αποφασίσει ο καθένας… τον ρόλο του, τη θέση του όσον αφορά στα κόμματα, ενώ θα διαπιστώσει κανείς εύκολα από το περιβάλλον του ότι ο κόσμος δεν καίγεται και τόσο για τις κάλπες, δεν είναι και το πλέον καυτό θέμα συζήτησης στον περίγυρο. Λογικό μου φαίνεται, μιας και το κλίμα δεν μυρίζει πολιτική αλλαγή.

Επιμένει ο Ανδρουλάκης στο «ούτε-ούτε»

-Στο μεταξύ, εκεί στο ΠΑΣΟΚ μάλλον έχουν αποφασίσει ότι δεν θέλουν καν να σκέφτονται ότι μπορεί να μπουν στην κυβέρνηση, ακόμα και αν βγαίνουν τα κουκιά από τον πρώτο γύρο. Γιατί έτσι όπως πάει με τα γκάλοπ να δείχνουν τη ΝΔ προς το 36% και το ΠΑΣΟΚ στο 10%-11%, μπορεί και να φτάνουν οριακά το αδύναμο έστω σχήμα των 150-153 βουλευτών. Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγήσει κανείς ότι ο επικεφαλής του Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και υπεύθυνος στρατηγικού σχεδιασμού Δουδωνής επέμενε ακόμα και χθες στο «ούτε Μητσοτάκης» αφού το «ούτε Τσίπρας» είναι μάλλον ρητορικό πλέον. Εμένα μου μοιάζει πλέον ξεκάθαρα σαν μια «ασίστ ακριβείας» του Ανδρουλάκη στον Μητσοτάκη να βάλει το χρυσό γκολ της αυτοδυναμίας στη δεύτερη κάλπη. Από την άλλη, υπάρχουν και τα προσωπικά, οι χημείες που λένε, οι άνθρωποι δεν ταιριάζουν. Σεβαστό, αλλά τουλάχιστον το λένε ξεκάθαρα και οι δυο για να μην μπερδευόμαστε. Αυτό κυβέρνηση δεν θα είναι…

Τι δείχνουν τώρα τα γκάλοπ

-Κατά τα λοιπά, οι δημοσκοπικές έρευνες πλέον τις τελευταίες 15 ημέρες παίρνουν τη μορφή κυλιόμενων δημοσκοπήσεων και μην περιμένετε «μυστικά νέα» «γκάλοπ από πρεσβείες» και λοιπές ανοησίες που ακούτε κυρίως προς το τέλος (μετρ του είδους ο Αντώναρος) σχεδόν κάθε ημέρα θα διαβάζετε και από μια. Η εικόνα είναι περίπου ξεκάθαρη, η ΝΔ εμφανίζεται πάνω από 35%, ο ΣΥΡΙΖΑ όχι πάνω από 28%, αλλά οι δημοσκόποι έχουν (από κοινού) αποφασίσει να του δίνουν λίγο αέρα παραπάνω για να μην τον χάσουν προς τα πάνω δυο-τρεις μονάδες και μετά... ποιος τους ακούει. Το ΠΑΣΟΚ πάει κι έρχεται μέσα έξω στο 10%. Στα Βαρουφακικά τα πράγματα δεν πάνε το ίδιο καλά με τις δυο προηγούμενες εβδομάδες, οι βλακείες με τις Δήμητρες φρικάρανε τον κόσμο και στον Βελόπουλο επικρατεί ένας πανικός μετά τις καταγγελίες των βουλευτών του. Ακόμα οι δημοσκόποι δεν έχουν καταλήξει προς τα πού μπορεί να διοχετευθεί η ψήφος Κασιδιάρη γιατί οι ψηφοφόροι του είναι μπερδεμένοι, δεν γνωρίζουν πού να κατευθυνθούν.

Περιμένοντας τα νέα από MSCI και Wood

-Για την αγορά ξεκίνησε μια ενδιαφέρουσα εβδομάδα, με... "εισαγόμενες" εξελίξεις. Έχουμε το road show της Wood που πραγματοποιείται την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Αθήνα (11 και 12 Μαΐου) και έχει συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν αρκετές εισηγμένες. Το πιο σημαντικό όμως το περιμένουμε το βράδυ της Πέμπτης και είναι η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στη συμμετοχή ή μη στον βασικό ελληνικό δείκτη της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς.

Αλλαξαν χέρια τα δάνεια Σφακιανάκη και Θεοχαράκη

-Δυναμική διαχείριση του επιχειρηματικού δανειακού χαρτοφυλακίου κάνουν στην Alpha Bank, καθώς τα δεδομένα έχουν μεταβληθεί δραστικά με την άνοδο των επιτοκίων. Η Alpha Bank ανακοίνωσε την Παρασκευή την ολοκλήρωση της συναλλαγής Hermes, συνολικής λογιστικής αξίας 650 εκατ. ευρώ. Μια σύνθετη συναλλαγή με μη εξυπηρετούμενα δάνεια μεγάλων και μικρομεσαίων εταιριών που βελτιώνει άνω των 10 μονάδων τα εποπτικά κεφάλαια της τράπεζας με το ένα υπο-χαρτοφυλάκιο να περνά στη Fortress και το άλλο στην Davidson Kempner. Στη συγκεκριμένη συναλλαγή, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται και τα δάνεια της Ν.Ι. Θεοχαράκης και της Σφακιανάκης. Δεν ξέρω τι ύψους ήταν τα συγκεκριμένα δάνεια προς την Alpha Bank, αλλά η Ν.Ι. Θεοχαράκης χρωστά συνολικά στις τράπεζες 120 εκατ. και στη Σφακιανάκης ο συνολικός δανεισμός φθάνει τα 300 εκατ. με τα υπόλοιπα δάνεια να έχουν δοθεί από Πειραιώς, Εθνική και Εurobank με την τελευταία να τα έχει μεταφέρει στην Do Value. Το ίδιο έργο το έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν, π.χ. όταν όλες οι τράπεζες πούλησαν τα δάνεια της Μάνεσης στη HIG με εξαίρεση την Alpha Bank ή στην περίπτωση της Euromedica όπου πούλησαν όλες οι τράπεζες με εξαίρεση την Πειραιώς. Στο μεταξύ η Ν.Ι. Θεοχαράκης σε ανακοίνωση που έβγαλε αναφέρει ότι τόσο αυτή όσο και η συνδεδεμένη εταιρεία Θεοχαράκης ΑΕ είναι απολύτως ενήμερες ως προς τις δανειακές τους υποχρεώσεις στις τράπεζες.

Καταδίκη 4 ετών για Δημήτρη και Τζώρτζη Κοτσουλιούτσο

-Με τέσσερα χρονάκια (έκαστος) φιλοδώρησε την Παρασκευή το δικαστήριο τους Δημήτρη και Γιώργο (γνωστός κι ως Τζώρτζης) Κουτσολιούτσο και το στέλεχος της Folli Follie Δ. Μπεγιέτη για παρεμπόδιση ελέγχου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Η καταδίκη προέκυψε έπειτα από έγκληση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, έχει ανασταλτικό χαρακτήρα ως την εκδίκαση της έφεσης και συνοδεύεται από πρόστιμο 30.000 ευρώ. Για την ιστορία σημειώστε πως είναι η αυστηρότερη ποινή που έχει επιβληθεί ως σήμερα για το συγκεκριμένο αδίκημα.

Αμοιβή 279 εκατ. σε πληροφοριοδότη!

-Κι αφού είμαστε στα χωρικά ύδατα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κι επειδή συχνά γίνονται εσφαλμένες και άσχετες συγκρίσεις, η στήλη σημειώνει ότι όπως μας πληροφορούν οι FT, η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) ανακοίνωσε την Παρασκευή τη μεγαλύτερη ανταμοιβή στην ιστορία της που έδωσε σε πληροφοριοδότη και η οποία ανήλθε σε 279 εκατ. δολάρια! Το ποσό είναι υπερδιπλάσιο της προηγούμενης υψηλότερης ανταμοιβής με τη SEC να μη δημοσιοποιεί ούτε την ταυτότητα, ούτε και την υπόθεση για την οποία δόθηκαν τα 279 εκατ. δολάρια. Η SEC κατά πάγια πολιτική ανταμείβει τους πληροφοριοδότες εφόσον η υπόθεση υπερβαίνει το 1 εκατ. δολάρια και η ανταμοιβή κυμαίνεται από το 10% έως και το 30% των προστίμων που επιβάλλει. Σημειώστε πως αυτά συμβαίνουν μόνον στις ΗΠΑ που υιοθέτησαν αυστηρή νομοθεσία για την προστασία των χρηματιστηριακών συναλλαγών επειδή η μαφία ξέπλενε στο NYSE τα έσοδα που είχε την εποχή της ποτοαπαγόρευσης. Στην Ευρώπη η νομοθεσία της κεφαλαιαγοράς είναι πολύ πιο ήπια, καθώς δεν χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν τη μαφία.

Σήμερα οι προσφορές για ΒΟΑΚ, ποιοι «χτυπούν» το έργο, οι συμμαχίες κατασκευαστικών

-Και επιστρέφουμε στα καθ΄ ημάς, καθώς σήμερα είναι η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τη μεγάλη παραχώρηση τμήματος του Βορείου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ). Μέχρι χθες το απόγευμα δεν είχε κατατεθεί αίτημα για αναβολή, ενώ οι πληροφορίες είναι πως πρέπει να περιμένουμε εντυπωσιακές συνεργασίες και συμμαχίες. Ειδικότερα, την πρώτη συμμαχία τους στα μεγάλα οδικά έργα παραχώρησης προβλέπεται να επιβεβαιώσουν σήμερα η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις και η Μυτιληναίος κατεβάζοντας από κοινού δεσμευτική προσφορά για το μεγαλύτερο έργο που πρόκειται να κατασκευαστεί στη χώρα μας και ίσως και το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, από τον Κίσσαμο Χανίων έως το Ηράκλειο, μήκους 157 χιλιομέτρων. Πρόκειται για τον γνωστό Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, συνολικού ύψους 1,75 δισεκατομμυρίων ευρώ, με το οποίο θα πέσει η αυλαία στο γιγαντιαίο πρόγραμμα υποδομών της χώρας συνολικού ύψους 15 δισ. που υλοποίησε το δίδυμο Κ. Καραμανλή – Γ. Καραγιάννη από το 2019 έως σήμερα. Παρά τις μεγάλες δυσκολίες του έργου από τεχνικής και χρηματοοικονομικής πλευράς, έντονο ενδιαφέρον επιδεικνύουν όλες οι μεγάλες ελληνικές τεχνικές εταιρείες και όχι μόνο. Το «παρών» στον διαγωνισμό θα δώσει και η ΑVΑΧ, η οποία βρισκόταν το προηγούμενο διάστημα σε διαπραγματεύσεις για κοινή κάθοδο στον διαγωνισμό με τη γαλλική Egis Project (συμμετέχει με 25% στην παραχώρηση της Εγνατίας Οδού και με 0,04% στην Αττική Οδό) αλλά και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία είναι ήδη τοποθετημένη στην Κρήτη, καθώς κατασκευάζει ένα επίσης μεγάλο έργο, το αεροδρόμιο στο Καστέλι.

Τι βλέπουν οι Κρητικοί στην Κίνα

-Από τις λίγες ελληνικές επιχειρήσεις που διαθέτουν εδώ και χρόνια παραγωγική δραστηριότητα στην Κίνα είναι η Πλαστικά Κρήτης. Οι αδελφοί Λεμπιδάκη έχουν ζήσει από πρώτο χέρι όλους τους οικονομικούς κύκλους της κινεζικής οικονομίας και οι προβλέψεις τους για την πορεία της αχανούς αυτής αγοράς που πλέον επηρεάζει τον πλανήτη έχουν αυξημένη αξία. Η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της κρητικής βιομηχανίας για την περυσινή χρήση (+11% οι πωλήσεις, -7% τα EBITDA) συνοδεύτηκε από τις πρώτες εκτιμήσεις για την πορεία του 2023, στο πλαίσιο των οποίων αναφέρεται πως από τον Μάρτιο υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης στην τεράστια εσωτερική αγορά της Κίνας που βρισκόταν εδώ κι έναν χρόνο σε λήθαργο. Όπως αναφέρουν, η τεράστια αποκλιμάκωση των ναύλων από την Κίνα προς τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και άλλες χώρες έχει καταστήσει τα εργοστάσια της Πλαστικά Κρήτης στη Σαγκάη και στο Ανχούι εξαιρετικά ανταγωνιστικά. Συνολικά, η διοίκηση Λεμπιδάκη εκτιμά πως εάν δεν προκύψει και πάλι κάτι απρόβλεπτο, το οικονομικό αποτέλεσμα του 2023 θα είναι καλύτερο από αυτό του 2022, χωρίς όμως να φτάσει το εξαιρετικό προ διετίας επίπεδο.

Χωρίς Λεβέντη η Frigoglass έπειτα από 10 χρόνια

-Παραιτήθηκε από μέλος του ΔΣ και αντιπρόεδρος της Frigoglass ο Γιώργος Π. Λεβέντης. Είχε ενταχθεί στο ΔΣ τον Απρίλιο του 2014 και έπειτα από σχεδόν 10 χρόνια παρουσίας στην εταιρεία πλέον δεν υπάρχει εκπρόσωπος της μιας εκ των δύο ιδρυτικών οικογενειών στη διοίκηση. Η Frigoglass ιδρύθηκε πριν από 27 χρόνια, ωστόσο σήμερα ελέγχεται από επενδυτικά κεφάλαια που κατείχαν τις ομολογίες της, έπειτα από την αδυναμία της να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις από ομόλογα που είχε εκδώσει.

Χρηματιστήριο μερισμάτων

-Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά δείχνει χαρακτήρα και αντοχές, σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό κατά μέρος οφείλεται και στις υψηλές μερισματικές προσδοκίες. Σήμερα, η Alpha Trust ανακοινώνει ότι σκοπεύει στις 29 Μαΐου να κόψει μέρισμα 0,2304 ευρώ ανά μετοχή (καθαρό 0,2188 ευρώ/μτχ). Η χρηματιστηριακή αγορά έχει πλέον βάσιμες προσδοκίες για υψηλές μερισματικές αποδόσεις: ΟΠΑΠ, Mytilineos, ΤΙΤΑΝ (ανακοινώνει την Πέμπτη αποτελέσματα πάνω από τις εκτιμήσεις της αγοράς), JUMBO (που πλέον έχει κεφαλαιοποίηση 3 δισ. ευρώ), ΟΛΠ και ΟΛΘ (πάνω από 1 ευρώ/μτχ) και άλλα πολλά. Έτσι ίσως δικαιολογείται το… «καρέ του άσου» στον Γενικό Δείκτη (1.111 μονάδες), οι 4 διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις, τη στιγμή που στην υπόλοιπη Ευρώπη όλοι φοβούνται την ύφεση και τα επιτόκια.

Tα "καλύτερα" έρχονται μετά το coronation

-Τα βλέμματα ολόκληρου του πλανήτη στράφηκαν το Σάββατο στην ενθρόνιση του νέου βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου, γεγονός που οι Βρετανοί γιόρτασαν με πολλά πάρτι, αν και η καθημερινότητά τους δεν είναι εορταστική. Την Πέμπτη, η Τράπεζα της Αγγλίας έχει προγραμματιστεί να ανακοινώσει την επόμενη απόφασή της για τη νομισματική πολιτική. Η κεντρική τράπεζα αναμένεται να αυξήσει το τραπεζικό της επιτόκιο, στο 4,5%. Ο πληθωρισμός στη Βρετανία ενισχύθηκε τον Μάρτιο και πλέον είναι η μόνη δυτικοευρωπαϊκή χώρα με διψήφιο ποσοστό πληθωρισμού.