-Χαίρετε, κι έτσι χθες, 14 Νοεμβρίου, ο πρωθυπουργός κήρυξε «κανονικά και με το νόμο που λένε» την προεκλογική περίοδο… πέντε με εφτά μήνες νωρίτερα αν πάει τις κάλπες by the book που λέμε, δηλαδή Απρίλιο με Μάιο. Τώρα, έχει ξαναγίνει αυτό με τόσο επίσημο τρόπο («καλό μας αγώνα» είπε ο Μητσοτάκης); Εγώ από τόσο νωρίς δεν το θυμάμαι αλλά ΟΚ, μάλλον ο χρόνος θα τρέχει από την αρχή το 2023 και βλέπουμε. Κατά τ’ άλλα, το σλόγκαν των εκλογών ξεκάθαρο «μια καλή κυβέρνηση που κάνει και λάθη ή μια λάθος κυβέρνηση;  Κυβέρνηση Ν.Δ. με πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα;» Αυτό θα είναι και το μότο των εκλογών.

H ελληνική αγορά πολυτελών ακινήτων σε νέα φάση

-Σε λίγες μέρες θα δοθεί στη δημοσιότητα μια αναλυτική έρευνα ενός μεγάλου οίκου που ασχολείται με πωλήσεις ακινήτων πολυτελείας σε «χοντρά πορτοφόλια» στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η στήλη μαθαίνει πως η ελληνική αγορά ακινήτων εξακολουθεί να βρίσκεται στις υψηλές θέσεις αναζητήσεων για μεσο-μακροπρόθεσμους επενδυτές. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι οι επενδυτές που τοποθετούνται στα ακριβά ελληνικά ακίνητα «βλέπουν» την Αθηναϊκή Ριβιέρα να αναπτύσσεται στα πρότυπα και τις προοπτικές της Μαγιόρκα και του Μονακό. Το «μυστικό» που φαίνεται να προκύπτει από αυτή την μελέτη, είναι ότι η περαιτέρω αύξηση τιμών στην εγχώρια αγορά ακινήτων θα έρθει όχι από τις μεταπωλήσεις αλλά από την ανάπτυξη νέων και παλαιών περιοχών.

Tα διαμερίσματα της Marriott και το Ελληνικό

-Και μιας που είμαστε στα πολυτελή ακίνητα, «Apartments by Marriott Bonvoy» είναι το νέο concept φιλοξενίας που ανακοίνωσε προ ημερών ο ξενοδοχειακός κολοσσός της Marriott Ιnternational ανταποκρινόμενος στην αυξανόμενη ζήτηση για μεγαλύτερους χώρους ως απόρροια και της τάσης για συνδυασμό διακοπών και εργασίας. Τα «Apartments by Marriott Bonvoy» αποτελούν αναβάθμιση της εμπειρίας «Marriott Executive Apartments», του brand εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων με παρουσία σε ουκ ολίγες αγορές ανά τον κόσμο. Η Marriott επιδιώκει περαιτέρω επέκταση και στη χώρα μας, κοιτάει ουκ ολίγες περιπτώσεις και είναι από τους βασικούς συνομιλητές κατά τις πληροφορίες -όπως άλλωστε και η Αccor- και για τα ξενοδοχεία με τα branded διαμερίσματα εντός της έκτασης του Ελληνικού, εκεί όπου σχεδιάζονται οι 3+1 ξενοδοχειακές μονάδες (δύο από τη συνεργασία της Lamda με την ΤΕΜΕΣ, άλλη μία από τη συνεργασία Lamda- Βrook Lane Capital και η τέταρτη στο ΙRC των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Hard Rock).

Οι σφυγμοί του Εξάρχου και το μανιάτικο του Κούτρα

-«Δώστε μου πέντε λεπτά να κατέβουν οι σφυγμοί πριν σας μιλήσω». Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση του Αλέξανδρου Εξάρχου μετά την αναβολή της χθεσινής γενικής συνέλευσης της Ιντρακάτ, αποτέλεσμα σχετικού αιτήματος που κατέθεσε ο Δημήτρης Κούτρας, μέτοχος μέσω της ΑΔΑΜΑΣ με ποσοστό 8,13%. Η γενική συνέλευση, εφόσον πραγματοποιούνταν, θα έδινε το πράσινο φως για αύξηση κεφαλαίου 100 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 50 εκατ. απαιτούνται για την ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησης της εταιρείας και τα υπόλοιπα 50 εκατ. θα κατευθυνθούν σε εξαγορές. O εκνευρισμός του CEO της Intrakat ήταν εμφανής και εκδηλώθηκε στο καθιερωμένο πηγαδάκι με τους δημοσιογράφους που ακολούθησε, στη διάρκεια του οποίου ο κ. Εξάρχου είπε πως ήλπιζε η πλευρά Κούτρα να μην αναβάλει τη γενική συνέλευση. ενώ κάλεσε τον πρώην αντιπρόεδρο και γνωστό στέλεχος της κατασκευαστικής αγοράς «να αναλογιστεί την ευθύνη και τις συνέπειες των πράξεών του». Δεν έλειψαν και οι μομφές για έργα που επί θητείας Κούτρα πήρε η εταιρεία και αποδείχθηκε πως ήταν σοβαρά υποκοστολογημένα, αλλά και για δραστηριότητες (Ρουμανία) που γράφουν ζημιές. Σε ερώτηση της στήλης εάν η Winex Ιnvestments (έχει το 31,7%), συμφερόντων Δ. Μπάκου, Γ. Καϋμενάκη και Α. Εξάρχου θα αποκτούσε το ποσοστό του Δ. Κούτρα για να αποφύγει ανάλογα συμβάντα στο μέλλον, ο Εξάρχου με μια περίτεχνη ντρίπλα τύπου Παλάσιος (καθότι και πράσινων οπαδικών προτιμήσεων) απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας πως σήμερα (χθες) μιλάω ως διοίκηση και όχι ως μέτοχος. Στην πράξη τώρα, η καθυστέρηση για την ΑΜΚ θα είναι της τάξης των είκοσι ημερών αφού η επαναληπτική γενική συνέλευση αναμένεται να πραγματοποιηθεί την 1η Δεκεμβρίου. Εφόσον δοθεί το ΟΚ, όπως λογικά αναμένεται αφού όλοι οι βασικοί μέτοχοι (πλην Κούτρα) έχουν δηλώσει πως θα συμμετάσχουν στην επικείμενη αύξηση και θα ασκήσουν πλήρως τα δικαιώματα προτίμησης που τους αναλογούν, θα ξεκινήσει στην πράξη ο στρατηγικός σχεδιασμός της Ιντρακάτ.

Η Εθνική περίμενε την Moody’s…

-Σωστή αποδείχθηκε η πολιτική της υπομονής που υιοθέτησε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας. Όταν την περασμένη εβδομάδα, η Moody’s αναβάθμισε τις συστημικές τράπεζες της χώρας, η Εθνική ξεκίνησε τις διαδικασίες για την έκδοση ομολόγου υψηλής προτεραιότητας, διάρκειας 5 ετών, ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ. Ανάδοχοι της έκδοσης αναλαμβάνουν οι BofA Securities, Goldman Sachs, IMI-Intesa Sanpaolo, Nomura και UBS Investment. Αυτά τα MREL ομόλογα θα αξιολογηθούν με «Ba3» από την Moody's και με «Β+» από την S&P... Το επιτόκιο λογικά θα είναι τσουχτερό αλλά η Εθνική σκοπεύει να χρησιμοποιήσει ένα μέρος από τα κέρδη του 9μήνου, για να μειώσει το κόστος των εποπτικών κεφαλαίων.

Ένα βαρύ «δημοσκοπικό» σφυρί

-Ανάμεσα στους περισσότερους από 1.100 ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που έχουν προγραμματιστεί για αύριο Τετάρτη 16 Νοεμβρίου ξεχωρίζουν τρεις που έχουν ένα «άρωμα» δημοσκοπήσεων. Και τούτο καθώς αφορούν ακίνητα οικογένειας που έχει συνδέσει το όνομά της με μια από τις πιο γνωστές εταιρείες ερευνών κοινής γνώμης. Οι πλειστηριασμοί αφορούν τρία ακίνητα στην Εκάλη, για τα οποία η συνολική τιμή πρώτης προσφοράς είναι 3,22 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για δύο οικόπεδα, άρτια και οικοδομήσιμα, επί της οδού Ρόδων. Το πρώτο έχει έκταση 1.101,28 τ.μ., εντός του οποίου υπάρχει διώροφη κατοικία, ενώ το δεύτερο είναι 1.125 τ.μ. Οι τιμές εκκίνησης για αυτά έχουν οριστεί σε 1,29 εκατ. ευρώ και 1 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Το τρίτο οικόπεδο βρίσκεται επί της οδού Μιμόζας, επίσης στην Εκάλη, έχει έκταση 1.125 τ.μ. και μέσα υπάρχει ισόγεια οικία. Η τιμή εκκίνησης για αυτό είναι 930.000 ευρώ. Επισπεύδουσα είναι η doValue ως διαχειρίστρια των απαιτήσεων της «Cairo III Finance Designated Activity Company» (ειδική διάδοχος της Eurobank). Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εν λόγω εταιρεία αντιμετωπίζει ταμειακές και κεφαλαιακές δυσκολίες, ωστόσο, με βάση όσα αναφέρονται στις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις, έχει ρυθμίσει τις υποχρεώσεις της προς τις τράπεζες και το Δημόσιο.

«Κληρώνει» για δεύτερη φορά το ακίνητο της Ελευθεροτυπίας

-Και αφού είμαστε σε πεδίο πλειστηριασμών να πούμε πως ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το βιομηχανικό συγκρότημα της Ελευθεροτυπίας στο Κορωπί που βγαίνει ξανά σε πλειστηριασμό στις 30/11. Στην αγορά ακούγεται πως υπάρχει ενδιαφέρον από υποψήφιους αγοραστές που μένει να φανεί εάν θα προχωρήσουν σε προσφορά. Το ακίνητο που βρίσκεται σε κομβική περιοχή στο Κορωπί, καλύπτει έκταση 42.097 τ.μ. και είναι άρτιο και οικοδομήσιμο. Βγαίνει σε πλειστηριασμό με τιμή εκκίνησης στα 8,2 εκατ. ευρώ (σ.σ. πρόκειται για τον δεύτερο πλειστηριασμό), ενώ οι εγκαταστάσεις είναι σε άψογη κατάσταση λόγω της αδιάλειπτης φύλαξης. Πρόκειται για τη δεύτερη πράξη αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας της Ελευθεροτυπίας. Προηγήθηκε η πώληση του κτιρίου της Μίνωος 10-16 όπου στεγάζονταν τα γραφεία της ιστορικής εφημερίδας. Σήμερα στεγάζεται η πολυεθνική Webhelp. Είχε αγοραστεί το 2018 από την Value Τουριστική και ανακαινίστηκε πλήρως από τη Dimand, η οποία το μετέτρεψε σε υπερσύγχρονο βιοκλιματικό κτίριο.

Τα κόκκινα της Παγκρήτιας

-Tο μέλλον της συνεργασίας της Παγκρήτιας με την Quant θα πρέπει να θεωρείται πως είναι υπό εξέταση. H Quant εισπράττει μια αμοιβή της τάξης των 5 εκατ. ευρώ ετησίως για να διαχειριστεί κόκκινα δάνεια ονομαστικής αξίας €1,1 δισ. O νέος βασικός μέτοχος θέλει να αξιολογήσει τις στρατηγικές προτεραιότητες και μένει να φανεί εάν θα υπάρξει τιτλοποίηση δανείων και εάν ναι, με ποιους όρους.

Οι Μαρινόπουλοι και τα Starbucks

Η στήλη νιώθει μια μικρή ικανοποίηση καθώς με σχόλιό της την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου σημείωνε ότι η Marinopoulos Coffee Company έλεγε ότι είχε δημοσιεύσει τις οικονομικές καταστάσεις για το 2020, αλλά αυτές σταμάταγαν στο 2019. Δύο ημέρες μετά, την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου η εταιρεία προχώρησε (επιτέλους…) στη δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων για τη χρήση του 2020. Όπου, όπως είναι λογικό, η εταιρεία η οποία διαχειρίζεται την αλυσίδα Starbucks στη χώρα μας (με 27 καταστήματα) υπέστη τις συνέπειες της πανδημίας. Έτσι ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά 33,5% στα 10,99 εκατ. ευρώ από 16,54 εκατ. ευρώ το 2019, με τις καθαρές ζημίες της χρήσης να αυξάνονται στα 3,33 εκατ. ευρώ (από 1,78 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση), ενώ ο «κόκκινος» δανεισμός ανέβηκε λόγω κεφαλαιοποίησης τόκων στα 24,9 εκατ. ευρώ. -Σημειωτέον ότι η διοίκηση παραδέχεται πως η εταιρεία εξακολουθεί να μην εξυπηρετεί τους όρους των υφιστάμενων δανείων σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις, ωστόσο ευελπιστεί ότι «θα διαμορφωθεί ικανοποιητική συνεργασία με τις πιστώτριες τράπεζες για πλάνο αναδιοργάνωσης για το σύνολο των δανείων, σύμφωνα με το οποίο θα μπορούσε να δοθεί παράταση τόσο στην αποπληρωμή όσο και στη μείωση του ύψους περιθωρίου»… - Στα μετά την ημερομηνία του ισολογισμού γεγονότα αναφέρεται ότι το 2021 τράπεζα πέτυχε διαταγή πληρωμής για ποσό 1 εκατ. ευρώ για μη εξυπηρετούμενο δάνειο πρωτοοφειλέτη για τον οποίο η εταιρεία είναι εγγυητής. Υποβλήθηκε αίτηση αναστολής και ανακοπής και μέχρι την ημερομηνία έκδοσης των αποτελεσμάτων (8 Ιουλίου 2022) η διαταγή πληρωμής δεν είχε εκτελεστεί. Ακόμη, κατασχέθηκε και ρευστοποιήθηκε ακίνητο εγγυητή ληξιπρόθεσμου δανείου της εταιρείας και μειώθηκε στο 2021 το δάνειο της εταιρείας κατά 600.000 ευρώ, με ισόποση αύξηση της υποχρέωσης προς τον εγγυητή. Το πιο ενδιαφέρον όμως, είναι ότι η εκμετάλλευση και χρήση του ονόματος Starbucks έληγε στις 30 Μαΐου 2022 και επεκτάθηκε έως και τις 30 Νοεμβρίου 2022 (δηλαδή λήγει και πάλι στο τέλος του μήνα, εάν δεν δοθεί νέα παράταση). Όπως τονίζεται, ωστόσο, η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με τη μητρική Starbucks για την πολυετή ανανέωση της συμφωνίας δικαιόχρησης (Franchise Agreement) που αναμένεται να ολοκληρωθεί το προσεχές διάστημα…