-Χαίρετε, είδα χθες τη συνέντευξη Τσίπρα στο Mega, τώρα από εμένα μην περιμένετε κριτική σε δημοσιογράφους, γιατί απλούστατα δεν είχα την παραμικρή αμφιβολία ότι θα τον ρώταγαν τα πάντα και σωστά. Ο Τσίπρας φαίνεται να ακολουθεί πιστά τη γραμμή των χαμηλών τόνων που έχει υιοθετήσει εδώ και περίπου έναν μήνα, προφανώς κατόπιν συμβουλής ειδικών (άργησε λίγο, αλλά οκ, σωστό μου φαίνεται). Τώρα, στον Τόσκα… είχε μια δυσκολία, τι να πει άλλωστε, αυτά που έγιναν και οι επικοινωνιακοί χειρισμοί μετά είναι για να διδάσκονται ως παράδειγμα προς αποφυγήν. Οπως επίσης δεν στέκει και πολύ να κατηγορείς τον Μητσοτάκη και τον Καραμανλή για τον θείο, τον ξάδελφο και τον πατέρα τους. Γενικώς ο Τσίπρας πάντως φαίνεται πλέον να βαδίζει με βάση «συντεταγμένες» στην προεκλογική του πορεία, γεγονός που τον βοηθάει στην εικόνα του - επαναλαμβάνω, έστω και με καθυστέρηση τετραετίας. Στη ΝΔ το γνωρίζουν αυτό το “U Turn” στη στρατηγική του και μελετούν την αντιμετώπισή του.

Το διδυμάκι χώρισε

-Και... ολίγον grotesco σήμερα μπας και χαμογελάσει λίγο το χειλάκι μας, έπειτα από τόση θλίψη των τελευταίων ημερών. Η μικρή - πικρή παρέα στα δεξιά της Ν.Δ., ήτοι το διδυμάκι Μπογδάνος – Λατινοπούλου χώρισαν και η όμορφη Θεσσαλονικιά έφυγε καταγγέλλοντας τον Μπογδάνο, τον οποίο προ μηνών είχε καταγγείλει ως Ιζνογκούντ στο προηγούμενο κόμμα, αλλά τώρα υπάρχει το κόμμα του Εμφιετζόγλου κ.ο.κ. Ανάσα στην καταχνιά…

Βαρουφάκης με έμπλαστρα

-Σε συνέχεια του δεξιού grotesco υπάρχει και το αριστερό. Εμφανίστηκε λοιπόν χθες ο Βαρουφάκης με έμπλαστρα, ο οποίος θεωρεί σκόπιμο να μας ενημερώνει… (ανά οκταετία ευτυχώς) για το τι λέει με τη γυναίκα του Δανάη - κόρη του αειμνήστου βιομήχανου Στράτου. Το 2015 μας είπε ότι είχε ανακοινώσει στη γυναίκα του εκείνο τον μοιραίο Ιούλιο «αγάπη μου, σήμερα έκλεισα τις τράπεζες…», λες και εμείς δεν το ξέραμε. Χθες μας είπε ότι του επέβαλε η γυναίκα του να κυκλοφορεί με την αστυνομική του φρουρά για να μην του ξαναεπιτεθούν οι… μπράβοι που ντύθηκαν αναρχικοί και μόνο εμείς δεν καταλάβαμε ότι ήταν μπράβοι!

Δημοσκοπήσεων συνέχεια

-Στα σοβαρά τώρα οι δημοσκοπήσεις συνεχίζονται και όλες διαπιστώνουν περίπου την ίδια εικόνα, δηλαδή ότι η κυβέρνηση έχασε περί τις τρεις μονάδες, το βέβαιο είναι πάντως ότι δεν κερδίζει ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων εξαρτάται από εταιρεία σε εταιρεία και έχει να κάνει από τη διαφορά που έβρισκε κάθε μία πριν από τα Τέμπη. Η Ν.Δ. στις κυλιόμενες βελτιώνει την εικόνα της, αργά αλλά σταθερά. Στο Μ.Μ. μιλούν για υπομονή, χρόνο και σκληρή και προσεκτική καμπάνια.

Χανιά

-Ο Μητσοτάκης είδε πριν από λίγες ημέρες τη Σέβη Βολουδάκη, σύζυγο του αείμνηστου βουλευτή Χανίων, Μανούσου και της πρότεινε να είναι υποψήφια στον τόπο καταγωγής του άντρα της. Η Σέβη είναι δικηγόρος, έχει εργασθεί για πολλά χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ασχολήθηκε με την Ενέργεια και το Περιβάλλον, αλλά και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Έχει διδακτορικό στο Δίκαιο του Ανταγωνισμού από το Αριστοτέλειο και έχει μεταπτυχιακό στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο από το πανεπιστήμιο Libre de Bruxelles. Σήμερα εργάζεται ως νομική σύμβουλος στον ιδιωτικό τομέα και μεγαλώνει τα τρία ανήλικα παιδιά της που είχε με τον Μανούσο Βολουδάκη.

Καραμανλής

Τις επόμενες ημέρες και πριν από την ακρόαση της Επιτροπής Θεσμών στη Βουλή τη Δευτέρα, θα εμφανιστεί ο Κώστας Αχ. Καραμανλής σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, να μιλήσει για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Ο Καραμανλής λέει ότι «εγώ παραιτήθηκα από την πρώτη στιγμή αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη και δεν μίλησα για μερικές ημέρες σεβόμενος το πένθος των ανθρώπων. Δεν είχα και δεν έχω καμία πρόθεση να κρυφτώ ούτε και να κρύψω κάτι. Νιώθω την ανάγκη να μιλήσω ξεκάθαρα και θα το κάνω». Οπωσδήποτε αναμένεται με ενδιαφέρον, γιατί στο παρελθόν δύσκολα μπορεί να θυμηθεί κανείς πολιτικό πρόσωπο να αντιμετωπίζει ευθέως τις πολιτικές του ευθύνες. Μην πάμε στο Μάτι…

Πρόωρες αποπληρωμές δανείων στις τράπεζες λόγω επιτοκίων

-Η άνοδος των επιτοκίων δεν έφερε μόνον αυξημένα έσοδα στις τράπεζες. Από τις αρχές του χρόνου παρατηρείται (πιο έντονα) το φαινόμενο της πρόωρης αποπληρωμής δανείων. Τόσο επιχειρήσεις, όσο και ιδιώτες με στεγαστικά, εξοφλούν τα δάνειά τους για να μην επιβαρύνονται από τα αυξημένα επιτόκια. Οι τράπεζες έχουν διατηρήσει στην πελατεία τους τους πιο υγιείς οικονομικά δανειολήπτες οι οποίοι ανταποκρίνονται στα αυστηρά τραπεζικά κριτήρια και αυτό σε κάποιον βαθμό τουλάχιστον, τις προστατεύει από νέες επισφάλειες. Η πελατεία όμως με αυτά τα χαρακτηριστικά έχει δυναμισμό και ρευστότητα που τους επιτρέπει να μειώνουν τη δανειακή τους έκθεση αν κρίνουν ότι είναι ασύμφορη. Η συγκεκριμένη τάση είναι ορατή από τις τράπεζες, αλλά προς το παρόν η κατάσταση διασώζεται με τις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης που συνοδεύονται από ελκυστικούς όρους.

Ο Μυστακίδης αγκαλιά με την Aegean Baltic Bank

-Ετοιμαζόμουν να σας πω ότι σήμερα, στις 3 το μεσημέρι, κατατίθενται οι αναθεωρημένες, οριστικές και δεσμευτικές προσφορές για το 55% των μετοχών της Aegean Baltic Bank, αλλά μου χάλασαν τα σχέδια οι Μυστακίδης και Τομάζος. Βλέπετε η πλευρά των δυο επιχειρηματιών ζήτησε (και έλαβε) μια σύντομη παράταση 3 - 4 ημερών για να διαμορφώσει την πρότασή της. Από την πλευρά της ΑΒΒ δεν αναμένονται εκπλήξεις: Το προβάδισμα διατηρεί η πλευρά Μυστακίδη-Τομάζου ενώ τα ενωμένα εφοπλιστικά κεφάλαια των Μουνδρέα-Σιγάλα συνεχίζουν να διεκδικούν, αλλά ήδη έχουν στρέψει την προσοχή τους για να συμμετάσχουν στην εταιρεία τεχνολογίας Natech που πρόκειται να αναπτύξει την ψηφιακή τράπεζα της Ομίλου της Τρ. Πειραιώς. Σε κάθε περίπτωση, η τελική έκβαση του διαγωνισμού θα κριθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, αλλά εκτός συγκλονιστικού απροόπτου ο Μυστακίδης δείχνει να είναι αγκαλιά με την Aegean Baltic Bank, ενώ παίζει και η αύξηση κεφαλαίου των 60+ εκατ. ευρώ της τράπεζας.

Τα νέα για τις τράπεζες από το Λονδίνο

-Χθες πρώτη ημέρα του συνεδρίου που διοργανώνει στο Λονδίνο για τις τράπεζες η Morgan Stanley, η ατμόσφαιρα για τις ελληνικές τράπεζες ήταν θετική. Αυτό τουλάχιστον είναι το κλίμα που εισέπραξαν Εurobank και Πειραιώς καθώς υπήρχε ενδιαφέρον και είναι ενδεικτικό ότι η δεύτερη είχε συναντήσεις με 25 επενδυτές, ενώ σήμερα η σκυτάλη περνά σε Alpha Bank και Εθνική. Φυσικά και οι επενδυτές συζητούσαν για την SVB, φυσικά και στη συζήτηση ήταν τα χαΐρια της Credit Suisse καθώς όπως είπε κάποιος από αυτούς «όταν γίνεται σεισμός, ακόμη κι αν δεν κινδυνεύει το δικό σου σπίτι, βγαίνεις έξω ανήσυχος περιμένοντας να δεις τι συμβαίνει». Ωστόσο, οι ελληνικές τράπεζες φάνηκε μάλλον να έχουν μια απόσταση ασφαλείας από αυτούς τους... πονοκεφάλους. Οι επενδυτές ενδιαφέρθηκαν και για τις εκλογές, χωρίς όμως να δείχνουν κάποια ιδιαίτερη ανησυχία, περισσότερο θέλοντας να ακούσουν απόψεις, ενώ επικεντρώθηκαν κυρίως στην ανάλυση των εσόδων των ελληνικών τραπεζών και στις προοπτικές τους, όπως και στη διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης.

Συνεχίζει τον ανένδοτο αγώνα κατά της Τράπεζας Πειραιώς

-Δεν φαίνεται να πτοείται ο Μάριος Ηλιόπουλος από τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που απορρίπτουν τα δικαστήρια και συνεχίζει τον ανένδοτο αγώνα κατά των Τράπεζας Πειραιώς, MIG, Αttica Group και ΑΝΕΚ. Κι αφού τα δικαστήρια δεν του βγήκαν, τώρα προσέφυγε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού όπου κατέθεσε καταγγελία κατά της Τράπεζας Πειραιώς και του ελέγχου που ασκεί στην ακτοπλοΐα.

Ξενάγηση στους αγοραστές κατοικιών

-O CEO της LAMDA Οδυσσέας Αθανασίου υποδέχτηκε χθες τους ιδιοκτήτες των κατοικιών του Riviera Tower και των Cove Villas & Residences για να τους παρουσιάσει την πρόοδο των έργων. Ξενάγησε τους επισκέπτες στο εργοτάξιο, ενώ στην παρουσίαση που ακολούθησε ο Ο. Αθανασίου ανέπτυξε όλες τις πτυχές του έργου και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής του. Σύμφωνα με πηγές της εταιρίας τα έσοδα από τις πωλήσεις κατοικιών και οικοπέδων έχουν ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ.

Google: Περίπου σε έναν χρόνο...

-Στελέχη της Google που βρέθηκαν στη χώρα μας για την οργάνωση εκδήλωσης σχετική με την κυβερνοασφάλεια (η οποία και αναβλήθηκε λόγω του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη για το τέλος του μήνα) έλεγαν πως έχει δρόμο ακόμη η επένδυση του αμερικανικού κολοσσού στη χώρα μας για τα data centers. Όπως είπαν είναι στη φάση του σχεδιασμού ο οποίος και θα απαιτήσει χρονικό διάστημα περίπου ενός έτους μέχρι να ολοκληρωθεί.

Έρχεται το «Τ» της Deutsche Telekom στην Cosmote

-Όσοι από εσάς ταξιδεύετε συχνά μέσω το Ελ. Βενιζέλος, ίσως να έχετε προσέξει κάποιες διαφημιστικές πινακίδες της Cosmote. Δίπλα στο λογότυπο υπάρχει και το «T» (T-Mobile), το γνωστό brand της Deutsche Telekom (με εμπορική αξία 63 δισ. ευρώ) στην κινητή τηλεφωνία. Σταδιακά, μέσα στη χρονιά τα δύο λογότυπα θα εμφανίζονται μαζί όλο και περισσότερο. Βλέπετε, ήρθε η ώρα το κορυφαίο brand της DT να αποκτήσει μεγαλύτερη παρουσία στη χώρα μας και η Cosmote να συνδεθεί εμπορικά με τη μάρκα που γνωρίζουν εκατομμύρια άνθρωποι στο κόσμο. Στην πράξη δεν αλλάζει κάτι, η Cosmote θα παραμείνει η ενιαία μάρκα για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του ομίλου ΟΤΕ, εμπορικά όμως τα δύο brand θα πηγαίνουν μαζί. Εάν αυτό είναι προπομπός άλλων εξελίξεων μένει να φανεί, πάντως το 2023 μάλλον θα είναι έτος κομβικό για τον ΟΤΕ, αφού μεταξύ άλλων η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας που συμφωνήθηκε φέρνει πιο κοντά ΟΤΕ και Cosmote, δηλαδή τη νομική συγχώνευση των δυο εταιρειών.

Η Skroutz βάζει συνδρομή

-Μπορεί να μην το πιστεύετε αλλά η Ελλάδα διαθέτει σήμερα περισσότερα από 30.000 ηλεκτρονικά καταστήματα (e shops). H πλατφόρμα Skroutz, εκτός από σύγκριση τιμών προσφέρει και υπηρεσίες marketplace και για αυτό αποφάσισε να επιβάλει ετήσια συνδρομή 400 ευρώ σε όλα τα καταστήματα που θέλουν να εμφανίζονται στην πλατφόρμα της. Από τα 12.300 καταστήματα που εξυπηρετούσε η πλατφόρμα Skroutz, κάτι περισσότερα από 7.800 αποδέχθηκαν τη συνδρομή. Οι υπόλοιποι διαμαρτύρονται και δηλώνουν ότι θα αποχωρήσουν. Η υπόθεση έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς ο ανταγωνισμός μεταξύ των πλατφορμών που εξυπηρετούν το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα οξύνεται μέρα με τη μέρα.

Διπλάσια χρήματα από τον δεύτερο

-Έγραφα χθες για τα σχέδια του Εμ. Γκριμάλντι για το λιμάνι του Ηρακλείου, το οποίο σχεδιάζει να αποτελέσει ενδιάμεσο σταθμό προς την Ευρώπη για να μεταφέρει ηλεκτρικά ΙΧ από την Κίνα. Επιχειρηματίας του χώρου έλεγε πως ο Γκριμάλντι με την αυτοπρόσωπη επίσκεψη που έκανε στο λιμάνι του Ηρακλείου (31 Μαρτίου είναι η προθεσμία για τις δεσμευτικές προσφορές) έδειξε τις διαθέσεις του. Ο ίδιος άνθρωπος υπενθύμισε ότι στον διαγωνισμό για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, όπου και επικράτησε, έδωσε οικονομική προσφορά διπλάσια αυτής του δεύτερου και πρόσθεσε πως περιμένει αυτό το σκηνικό να επαναληφθεί και για το Ηράκλειο. Υπενθυμίζω πως για το 67% του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας A.E, ο Ιταλός επιχειρηματίας προσέφερε συνολικό τίμημα 84.1 εκατ. ευρώ όταν η προσφορά του δεύτερου ήταν στα 36 - 38 εκατ. ευρώ.

Οι «ατυχίες» του Forbes

-Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες. Πριν από ακριβώς έναν μήνα το Forbes δημοσίευε τη λίστα με τις καλύτερες αμερικανικές τράπεζες για το 2023. Στον 20ή θέση (επί συνόλου 100) κατέτασσε την SVB Financial Group, μητρική της Silicon Valley Bank. Μερικές εβδομάδες μετά, η κατάρρευση της τράπεζας προκάλεσε κύμα κριτικής στις ΗΠΑ. Αλλά δεν είναι η μόνη επιλογή του Forbes που προκάλεσε αντιδράσεις στο παρελθόν: πυρά υπήρξαν από την προ ετών επιλογή να μπει στο εξώφυλλο του περιοδικού η Ελίζαμπεθ Χολμς, επικεφαλής της Theranos που αποδείχθηκε μια από τις μεγαλύτερες απάτες των τελευταίων δεκαετιών στις ΗΠΑ, αλλά και πιο πρόσφατα, επίσης στο εξώφυλλο, ο επικεφαλής του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX που πτώχευσε και κατηγορούμενος για απάτη, Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ. Είναι βέβαια εύκολο να ασκείς κριτική εκ των υστέρων, αν και ορισμένα πράγματα είναι εξόφθαλμα: οι Time’s είχαν συμπεριλάβει τη Χολμς στους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους για το 2015, ενώ το περιοδικό Fortune είχε διερωτηθεί σε εξώφυλλό του εάν ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ είναι ο επόμενος Γουόρεν Μπάφετ (!). Τι να πούμε βέβαια και για τα καθ' ημάς στην Ελλάδα, αφού ως γνωστόν ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος και ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης είχαν ψηφιστεί επιχειρηματίες της χρονιάς.

Οι διαφορές τραπεζικού οικοσυστήματος μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ

-Η φράση που ακούγεται συχνά τώρα τελευταία είναι «ό,τι ξεκινά από τις Η.Π.Α. σε λίγο θα φτάσει στην Ευρώπη». Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι. Στην Ευρώπη έχουμε σοβαρά πολιτικά προβλήματα (αν π.χ. «έσκαγε» μια ιταλική μικρή τράπεζα οι αποφάσεις θα λαμβάνονταν έπειτα από 6 μήνες και όχι σε 6 ώρες όπως στις Η.Π.Α.), έχουμε υψηλό δημόσιο χρέος και μεγάλη γραφειοκρατία. Ταυτόχρονα όμως έχουμε και πλήθος μηχανισμών αποσόβησης κινδύνων που δεν έχει η άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Στην Αμερική, προς το παρόν, το πρόβλημα εντοπίζεται σε μικρές μη συστημικές τράπεζες που αποτιμούσαν περίεργα τα διαθέσιμά τους, έβλεπαν τη σκιά τους και νόμιζαν ότι είναι ανίκητες. Αν αθροίσει κανείς τις μικρές μη συστημικές τράπεζες, βρίσκεται αντιμέτωπος μ’ έναν μεγάλο συστημικό κίνδυνο. Στις Η.Π.Α., το να χάνει λεφτά ο μέτοχος, από μια λανθασμένη επένδυση, είναι φυσιολογικό και αποδεκτό. Στην Ευρώπη είναι πολιτικό δράμα. Στην Ευρώπη υπάρχουν πολλοί αυστηροί κανονισμοί και εμπόδια στην ανάπτυξη του χρηματοπιστωτικού τομέα. Αυτά τα εμπόδια, σήμερα ίσως αποδειχθούν χρήσιμα.

Ο πληθωρισμός «τρέχει». Άρα τα επιτόκια θα ανεβαίνουν

-Το περιβόητο «ουδέτερο επιτόκιο» που επιδιώκουν οι κεντρικοί τραπεζίτες, είναι θετικό και όχι αρνητικό επιτόκιο. Με απλά λόγια, το κόστος του χρήματος πρέπει να είναι ελάχιστα υψηλότερο από τον ρυθμό αύξησης των τιμών. Ο πληθωρισμός στην αμερικανική οικονομία ανεβαίνει με ρυθμό 0,5% τον μήνα. O Jerome Powell είναι υποχρεωμένος να σταματήσει αυτή την πορεία, πληρώνοντας το κόστος της επιβράδυνσης. Από την άλλη πλευρά, οι κινήσεις του είναι γρήγορες, βίαιες και δεν αφήνουν χρόνο αφομοίωσης στην πραγματική οικονομία. Tα πραγματικά επιτόκια του δολαρίου δεν είναι αρνητικά γι’ αυτούς που έχουν επενδύσει σε ομόλογα, σε real estate ή σε τοποθετήσεις αργής απόδοσης. Σ’ αυτούς τους τομείς, θα ζήσουμε πολλά δράματα.