-Χαίρετε, αύριο συμπληρώνονται δυο εβδομάδες από την εθνική τραγωδία και η κοινή γνώμη μοιάζει να προσπαθεί να αφομοιώσει ψυχολογικά το δράμα, να βιώσει ημέρα με την ημέρα το πένθος, κάτι που φαίνεται πάντως ότι θα πάρει ακόμα κάποιον χρόνο. Οι συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις της Ελλάδας συνεχίζονται και είναι κατά μεγάλο μέρος μαζικές και αυθόρμητες αλλά -θυμηθείτε το- σύντομα θα τις «ακυρώσουν» οι παρουσίες πολιτικών και άλλων κομματικών παραγόντων προς άγραν ψήφων. Τι να… λέει ο Κουτσούμπας στο Σύνταγμα (χθες) στα νέα παιδιά που διαδηλώνουν άραγε, ότι φταίνε οι πολυεθνικές ή το διαλυμένο κρατικό ρουσφετοσύστημα και οι συνδικαλιστές που στηρίζει με πάθος εδώ και δεκαετίες; Δεν ξέρω ειλικρινά, αλλά δεν το βλέπω αυτό με τις πλατείες αγανακτισμένων

Μέγαρο Μαξίμου, η στρατηγική

-Στο Μ.Μ. έχουν ανακτήσει την ψυχραιμία τους (που λογικά τα πρώτα 24ωρα είχε χαθεί), συνεχίζουν να μετράνε με τις κυλιόμενες έρευνες και τα focus groups το πώς εξελίσσεται για την κυβέρνηση η υπόθεση της τραγωδίας και χαράσσουν στρατηγική, ημέρα με την ημέρα. Η εικόνα που είχαν προχθές είναι λίγο καλύτερη από εκείνη που αποτυπώθηκε στις δημοσκοπήσεις της Marc για τον Antenna την προηγούμενη Τετάρτη, αλλά η τάση είναι ότι η πτώση μαζεύεται. Η πηγή που μετέχει σε όλη αυτή τη διαδικασια μου είπε προχθές: «Είναι σαφές ότι ο Μητσοτάκης παίζει... με το κοντέρ του χρόνου των εκλογών και όχι με τον Τσίπρα, ο Τσίπρας δεν μας προκύπτει στις μετρήσεις, δεν παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ τίποτα. Το ίδιο συμβαίνει όπως βλέπεις και με τον Ανδρουλάκη. Το θέμα μας είναι αν, πρώτον, μέχρι τις 21 Μαΐου θα πάρουμε πίσω ό,τι χάσαμε και το δεύτερο θέμα μας, ίσως και πιο κρίσιμο, αν θα μπορέσουμε να προσεγγίσουμε το 10%-12% (πλέον) των αναποφάσιστων, παίρνοντας σχεδόν τους μισούς για να φτάσουμε τη δεύτερη Κυριακή σε ποσοστά αυτοδυναμίας. Πρώτα όμως πρέπει να δούμε την πρώτη Κυριακή, ένα ένα, να πάρουμε ένα καλό ποσοστό περί το 33% με 34% και μετά να τεθούν τα διλήμματα ώστε να φτάσουμε στο 37%-38% που βγάζει αυτοδυναμία. Εκεί θα παίξει ρόλο και ο ίδιος ο Μητσοτάκης, που δεν σκοπεύει να το… τερματίσει στα πολιτικά παζάρια αν δεν βγαίνει το έργο, δεν είναι ο τύπος και ο χαρακτήρας του. Εδώ, όπως ξέρεις, αρνήθηκε να αλλάξει τον εκλογικό νόμο». Απλά εγώ θυμίζω ότι έχουμε ακόμα μπροστά μας πάααρα πολύ πολιτικό χρόνο μέχρι τις 21 Μαΐου και μετά τις 2 Ιουλίου.

Τα σενάρια

-Κατά τα αλλά, αναπόφευκτα ξανάρχισαν τα σενάρια συγκυβέρνησης υπό την έννοια ότι δεν θα μπορέσει να προλάβει να ανακτήσει το χαμένο έδαφος η κυβέρνηση, άλλοι μάλιστα το πάνε και πιο κάτω… να μην είναι ο Μητσοτάκης πρωθυπουργός κ.λπ. Βασικά, μη φαντάζεστε κάτι νέο, ό,τι λεγόταν τον Αύγουστο με τις υποκλοπές και μάλιστα με τις ίδιες πολιτικές παραλλαγές. Ασφαλώς το θέμα της ανθρώπινης τραγωδίας δεν έχει καμία σχέση με τις υποκλοπές όσον αφορά το «effect» στη κοινή γνώμη, αλλά έχω την εντύπωση ότι έχει... κάτι άλλο άμεση σχέση που τελικά θα βαρύνει το αποτέλεσμα στις κάλπες. Ότι μεγάλο μέρος της κοινωνίας -παρά τον θυμό και την οργή για τα Τέμπη- είναι σε άλλη φάση και θα «αντάλλασε» τον Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία μόνο με κάτι φρέσκο και πιο αποτελεσματικό, το οποίο δεν το βλέπω αυτή την ώρα. Αλλά όλα αυτά έχουμε πολύ χρόνο να τα δούμε.

Στον δήμο Αθηναίων αποφάσισαν να ασχοληθούν με τις διαβάσεις του ΟΣΕ

-Ένα από τα θέματα που ξεχωρίζουν στην ημερήσια διάταξη της προγραμματισμένης για σήμερα, 13/3, συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου στον δήμο Αθηναίων -που δείχνει προφανώς και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα αντανακλαστικά σε όλη την αλυσίδα του κράτους, από υπουργεία και δημόσιους οργανισμούς, μέχρι την τοπική αυτοδιοίκηση- είναι και αυτό για τις σιδηροδρομικές διαβάσεις σε κεντρικούς οδικούς άξονες: Από τα πρώτα θέματα λοιπόν της σημερινής ημερήσιας διάταξης και πέραν της έγκρισης ψηφίσματος για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, είναι η «συζήτηση και λήψη μέτρων για την ασφάλεια των σιδηροδρομικών διαβάσεων στη συμβολή των οδών Ιεράς Οδού και Κωνσταντινουπόλεως» με εισηγητή τον αντιδήμαρχο Αστικών και Κτιριακών Υποδομών και Σχεδίου Πόλεως, Βασίλη – Φοίβο Αξιώτη.

Thrinvest - Τράπεζα Αττικής: Δύσκολη εξίσωση

-Με την άμμο στην κλεψύδρα να εξαντλείται, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της Thrinvest των Δ. Μπάκου, Γ. Καϋμενάκη και Α. Εξάρχου με την Τράπεζα Αττικής για την αύξηση κεφαλαίου. Οι συζητήσεις προχωρούν, αλλά δεν παύει να είναι μια δύσκολη εξίσωση. Υπάρχουν ακόμη θέματα που πρέπει να επιλυθούν, με βασικότερο τη σταθερή θέση της Thrinvest ότι η συμμετοχή της στην αύξηση προϋποθέτει πως η εξυγίανση της τράπεζας πρέπει να είναι οριστική και ασφαλής, υπό την έννοια ότι δεν θα χρειαστεί άγνωστη σε μέγεθος νέα αύξηση άμεσα.

Η "μαχαιριά" με τα μερίσματα

-Οπως συνηθίζει να λέει κι ένας φίλος της στήλης, που εξακολουθεί να προσεγγίζει το Χρηματιστήριο με όρους ‘99, δηλαδή προσωποποιώντας τις μετοχές κι αγοράζοντας το story, αυτό που έγινε με το μέρισμα των τραπεζών ήταν "μαχαιριά". Επαιξε ρόλο και η οδηγία του SSM προς τις τράπεζες να ενισχύουν περαιτέρω τα κεφάλαια, και ο φόβος για νέα NPEs που τελευταία αναφέρει συνέχεια ο SSM, αλλά και τα senior ομόλογα του Ηρακλή που οι τράπεζες έχουν στα βιβλία τους. Θυμίζω πως πρόσφατα έγινε συμφωνία με τη Eurostat ώστε οι εγγυήσεις των 18 δισ. να μην εγγραφούν στο δημόσιο χρέος. Αν στο μέλλον "σκάσει" ένα τμήμα αυτών των εγγυήσεων, πιστεύετε πως υπάρχει περίπτωση να βάλει το χέρι στην τσέπη το ΥΠΟΙΚ; Γιατί το πιθανότερο είναι να στείλει τον λογαριασμό αρμοδίως.

Με premium η προσφορά της Εurobank

-Η στήλη απευθύνθηκε και σε πηγές από ξένες τράπεζες που παρακολουθούν στενά τον ελληνικό τραπεζικό τομέα. Μίλησαν για "υπερσυντηρητισμό" του SSM, εξήγησαν πως στη Φραγκφούρτη δεν έχουν την ίδια οπτική με εμάς στη χώρα, προσθέτοντας χαρακτηριστικά "πως δεν τα βλέπουν τόσο ανθηρά", ειδικά αν στραβώσει η ευρωπαϊκή οικονομία. Στη Eurobank από την πλευρά τους φέρθηκαν έξυπνα κι έκαναν την καλύτερη επιλογή, δηλαδή κλώτσησαν το τενεκεδάκι με την πρόταση να αγοράσουν το ποσοστό του ΤΧΣ. Μια λύση που ταιριάζει, καθώς δεν είναι στρατηγικό ποσοστό για να το διεκδικήσει κάποιος τρίτος επενδυτής, βγάζει το ΤΧΣ εκτός της τράπεζας ενώ ταυτόχρονα ούτε ο SSM έχει δώσει άδεια για την αγορά, ούτε το ΤΧΣ πρόκειται να αποφασίσει για οτιδήποτε το επόμενο δίμηνο κι επιπλέον, όπως έχει ξεκαθαρίσει το ΤΧΣ, όλες οι κινήσεις αποεπένδυσης θα μπουν και σε ανταγωνιστική διαδικασία. Πάντως, από την Eurobank φαίνεται ότι όσο μπορούν και το επιτρέπουν οι συνθήκες, θα το προχωρήσουν. Πηγές από την τράπεζα έλεγαν πως δεν το είπαν στον αέρα, "πως είναι συζητημένο", πως η προσφορά τους θα έχει σίγουρα premium και όσον αφορά το ενδεχόμενο να εμφανιστεί κάποιος άλλος επενδυτής με υψηλότερη τιμή από τη δική τους, έλεγαν πως δεν τους ενοχλεί, γιατί τότε θα δοθεί μεγαλύτερη αξία στην τράπεζα.

Το συνέδριο της Μorgan Stanley

-Στο μεταξύ, αυτήν την εβδομάδα η καρδιά του χρηματοπιστωτικού τομέα χτυπά στο Λονδίνο, καθώς ξεκινά αύριο Τρίτη και ολοκληρώνεται την Πέμπτη το συνέδριο της Μorgan Stanley για τις τράπεζες. Οι ελληνικές τράπεζες θα εκπροσωπηθούν σε κορυφαίο επίπεδο, με εξαίρεση όσους καθηλωθούν στην Αθήνα επειδή ανακοινώνουν αποτελέσματα.

Βλ. Γεωργάτο και Χρ. Κοπελούζο η Αίγλη Ζαππείου

Βλάσης Γεωργάτος (Γρηγόρης) με τον Χρήστο Κοπελούζο είναι οι νέοι επενδυτές που αναλαμβάνουν όλο το συγκρότημα της Αίγλης. Το ιστορικό ακίνητο εκμεταλλευόταν εταιρία του αείμνηστου Κοντομηνά, αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα και από τα τέλη του 2020 είχε επιστρέψει στην Επιτροπή Ολυμπιών και Κληροδοτημάτων που διαχειρίζεται το Ζάππειο. Ο νέος μισθωτής -σύμφωνα με πληροφορίες- θα καταβάλλει ενοίκιο 75.000 ευρώ τον μήνα.

«Στρατιωτική» πειθαρχία στη Μουζάκης

-Για τον «εμφύλιο» στη Μουζάκης και την «εκπαραθύρωση» απ’ το ΔΣ της πλευράς της χήρας του αείμνηστου Ελευθέριου Μουζάκη, Ελευθερίας, απ’ τους «ενωμένους λοιπούς κληρονόμους» υπό τον Jon Pal Gagnum Μουζάκη, τα έχουμε γράψει. Αυτό όμως που πέρασε απαρατήρητο είναι πως ο τελευταίος, αν και εμφανιζόταν ως το «νέο αίμα» που θα καταβάλει μία προσπάθεια να φέρει στον 21ο αιώνα την ιστορική εταιρεία, εν τούτοις αποστασιοποιήθηκε επιλέγοντας να αναλάβει μεν την προεδρία αλλά ως μη εκτελεστικό μέλος στο νέο ΔΣ που συγκροτήθηκε. Πλέον ισχυρός διοικητικός άρχων, με θέση αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, είναι ο Βαγγέλης Βασιλάκος, τον οποίο οι περισσότεροι θα θυμάστε απ’ τη θητεία του ως ΓΓ Εξοπλισμών στο Υπ. Αμυνας απ’ το 2006 ως το 2010 και τις δικαστικές περιπέτειες για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Μάλιστα, είναι και το μόνο εκτελεστικό μέλος του ΔΣ. Τι σημαίνει αυτό για την εταιρεία; Θα το δούμε στα προσεχώς…

Oι εμπορικές μισθώσεις στο νέο logistics park στον Ασπρόπυργο

-Μπορεί το νέο έργο των 244,5 εκατ. ευρώ για το logistics park της HIG στον Ασπρόπυργο να είναι ακόμη στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης, ωστόσο η προετοιμασία για τις εμπορικές μισθώσεις στη mega επένδυση έχει ήδη ξεκινήσει. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ομάδα των συμβούλων των εμπορικών μισθώσεων του έργου έχει ήδη πιάσει δουλειά για το έργο το οποίο χαρακτηρίζεται από την αγορά των logistics ως «η μεγαλύτερη επένδυση στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο σήμερα στον κλάδο». Κι αυτό ενώ μόλις πριν από λίγες ημέρες αναρτήθηκε προς δημόσια διαβούλευση στο Enterprise Greece, το επενδυτικό σχέδιο ‘’Hull Logistics Park’’ σε μία περιοχή επέμβασης με επιφάνεια 291 στρέμματα, εντός της ΒΙ.ΠΕ. Διυλιστηρίων, στο 17ο χλμ. της Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου (στην πρώην Ελληνική Χαλυβουργία ΑΕ). Στόχος, η δημιουργία μίας «ενιαίας, πρότυπης, υπερσύγχρονης μονάδας εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics) και συνδυασμένων μεταφορών, χερσαίων - θαλάσσιων - σιδηροδρομικών (tri-modal), στην περιοχή Ασπρόπυργου στη Δυτική Αττική», όπως αναφέρεται στον φάκελο για την υπαγωγή του έργου στις διατάξεις των στρατηγικών επενδύσεων από τον επενδυτικό φορέα, τη Streem Global Real Estate Developments, συνδεόμενη με τον όμιλο της HIG.

Μνήμες από Lehman Brothers στη Silicon Valley Bank

-Ήταν ακριβώς σαν σήμερα, πριν από 15 χρόνια. Η -πανίσχυρη τότε- επενδυτική τράπεζα Bear Stearns συγκλόνισε τις αγορές ανακοινώνοντας ότι δεν είχε λεφτά. Αντιμετώπισε κρίση ρευστότητας. Ήταν Παρασκευή. Την Κυριακή, 16 Μαρτίου 2008, η Bear Stearns πουλήθηκε -στην ευτελιστική τιμή των 2 δολαρίων ανά μετοχή- στην JP Morgan. Εκείνη όμως τη μέρα γεννήθηκε η μεγαλύτερη κρίση στον καπιταλιστικό κόσμο που οδήγησε λίγο αργότερα στην κατάρρευση της Lehman Brothers και στον παγκόσμιο τεκτονικό χρηματοπιστωτικό σεισμό που προκάλεσε χρεοκοπίες κρατών, χρηματιστηρίων και οργανισμών. Αυτός ακριβώς ο εφιάλτης ξύπνησε στους Αμερικανούς την περασμένη Πέμπτη. Μια κρίση ρευστότητας στην SVB Financial, τη μητρική της διάσημης επενδυτικής τράπεζας Silicon Valley Bank, προκάλεσε πανικό στη Wall Street. Τα άφθονα λεφτά της πανδημίας έπαιρναν την εκδίκησή τους. Οι αμερικανικές τράπεζες είναι γεμάτες με παλαιότερα ομόλογα χαμηλότερης απόδοσης που έχουν ξαφνικά χάσει την αξία τους. Κανείς δεν θέλει ένα χαρτοφυλάκιο ομολόγων με απόδοση 1,5% όταν σήμερα ένα Έντοκο Γραμμάτιο του Αμερικανικού Δημοσίου 6μηνης διάρκειας προσφέρει απόδοση πάνω από 5%.

Περιμένοντας τα νέα για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

-Μέχρι προχθές ο Αμερικανός Κεντρικός Τραπεζίτης Τζερόμ Πάουελ δήλωνε έτοιμος να συνεχίζει να ανεβάζει τα επιτόκια του δολαρίου «όσο χρειάζεται» για να συντρίψει τον πληθωρισμό. Τώρα ανακαλύπτει ότι και αυτό το φάρμακο έχει παρενέργειες. Αύριο ανακοινώνεται ο πληθωρισμός στην αμερικανική οικονομία. Όλοι θεωρούν σίγουρο ότι θα γράφει 6 μπροστά. Σημασία έχει κυρίως ο ρυθμός αύξησης των τιμών από μήνα σε μήνα, από Ιανουάριο σε Φεβρουάριο. Αν ο ρυθμός είναι 0,5% τότε στους 12 μήνες ανεβαίνουμε στο 6%, άρα τα σημερινά επιτόκια του δολαρίου εξακολουθούν να είναι αρνητικά, επομένως θα χρειαστεί νέα μεγάλη αύξηση, συνεπώς νέα προβλήματα για τις αμερικανικές τράπεζες…

Στην Ελλάδα, είναι αλλιώς…

-Την Τρίτη ανακοινώνει αποτελέσματα χρήσης η Εθνική Τράπεζα ενώ την Τετάρτη ακολουθεί η Alpha Bank. Στην Ελλάδα η αύξηση των επιτοκίων, προς το παρόν, λειτουργεί θετικά για τις τράπεζες, γιατί αυξάνει το spread, το περιθώριο κέρδους μεταξύ καταθέσεων και δανείων. Οι τράπεζες ανεβάζουν τα επιτόκια των επιχειρηματικών δανείων (ακολουθώντας κατά 75% τις αυξήσεις της ΕΚΤ) ενώ είναι πολύ προσεκτικές στην αύξηση των «ευαίσθητων» στεγαστικών δανείων. Τα επιτόκια των καταναλωτικών-καρτών είναι ήδη πολύ υψηλά, επομένως δεν υπάρχει θέμα… Την ερχόμενη Πέμπτη η Λαγκάρντ θα ανακοινώσει νέα αύξηση επιτοκίων του Ευρώ, με στόχο να επιβαρύνει περαιτέρω την καταναλωτική διάθεση των Ευρωπαίων.

Τρέχει να προλάβει ο ΟΔΔΗΧ

-Μόλις 3 δισ. ευρώ χρειάζεται πλέον ο ΟΔΔΗΧ για να καλύψει τις δανειακές ανάγκες ολόκληρης της φετινής χρονιάς. Μία έξοδος στις αγορές αρκεί για να διασφαλίσει την απαραίτητη ρευστότητα στα Δημόσια Ταμεία για να κάνει η χώρα εκλογές χωρίς να ανησυχεί όσον αφορά τις δανειακές της ανάγκες. Επομένως, όσο πιο γρήγορα κλείσει αυτή η μικρή εκκρεμότητα, τόσο καλύτερα…

Οι δουλειές στο ΤΑΙΠΕΔ

-Οι δουλειές στο ΤΑΙΠΕΔ κόπασαν λόγω πολιτικής συγκυρίας, αλλά η μετάθεση του χρόνου των εκλογών προς τα τέλη Μαΐου προσφέρει κάποια έστω περιορισμένα χρονικά περιθώρια για επιτάχυνση ορισμένων διαγωνισμών που έχει σε εκκρεμότητα το ΤΑΙΠΕΔ. Ειδικά όσον αφορά τα έργα ΣΔΙΤ εκκρεμούν διαγωνισμοί για Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Ερευνητικά Κέντρα και το ΟΑΚΑ. Όσον αφορά την κατασκευή των νέων φυλακών, τώρα υπάρχει χρόνος ώστε να ενταχθεί το έργο στα ΣΔΙΤ για να προχωρήσει και αυτός ο διαγωνισμός μέσα στον επόμενο μήνα…

Τα μερίσματα του ΟΠΑΠ και της Autohellas

-Μεθαύριο Τετάρτη ανακοινώνουν αποτελέσματα οι ΟΠΑΠ, Aegean και Autohellas. Αν εξαιρέσουμε την Aegean που πρέπει, εκτός των άλλων, να διαχειριστεί τα warrants με τις μετοχές που ανήκουν στο Δημόσιο, οι μέτοχοι του ΟΠΑΠ και της Autohellas έχουν να περιμένουν γενναιόδωρες μερισματικές ανακοινώσεις. Και στις δύο περιπτώσεις, όσον αφορά τη μερισματική πολιτική, τα συμφέροντα της μειοψηφίας ευθυγραμμίζονται απολύτως με εκείνα του κύριου μετόχου. Πέρυσι, ο ΟΠΑΠ είχε διανείμει 1,4 ευρώ μέρισμα. Φέτος θα είναι μεγαλύτερο και έχει ήδη διανείμει 0,3 ευρώ/μτχ ως προμέρισμα. Όσον αφορά την Autohellas, θα ανακοινώσει ιστορικά υψηλά επίπεδα κερδοφορίας, με μέρισμα που θα αποκοπεί στις 24 Απριλίου 2023 και θα μοιραστεί στις 28 Απριλίου.

Κλείνει η ψαλίδα μεταξύ ΟΤΕ και ΟΠΑΠ

χρηματιστηριακή αξία του ΟΤΕ έχει συρρικνωθεί στα 5,8 δισ. ευρώ ενώ αντιθέτως του ΟΠΑΠ διογκώνεται σταθερά και ήδη έχει ξεπεράσει τα 5,3 δισ. ευρώ. Εδώ και 4 μήνες περίπου, ένας κάτοχος πολλών μετοχών του ΟΤΕ ρευστοποιεί συστηματικά το χαρτοφυλάκιό του, πιέζοντας τη μετοχή, αντίθετα με την πορεία του Γενικού Δείκτη. Αφού στη Βόννη όλοι δηλώνουν πως δεν πουλάει τις μετοχές της η Deutsche Telekom, θεωρητικά τουλάχιστον δεν μπορεί να είναι τόσο δύσκολο να εντοπίσουν αυτόν τον βιαστικό και πρόθυμο πωλητή τόσων χιλιάδων μετοχών του ΟΤΕ.