-Χαίρετε, σήμερα είπα να… ευθυμήσουμε λίγο από την αρχή της στήλης γιατί πραγματικά ο κόσμος (και λογικό είναι) βιώνει τον φόβο, τη στεναχώρια, την κατάθλιψη που δημιουργούν τόσο δυσάρεστα γεγονότα. Λοιπόν, διαβάζω ότι ο Αμπράμοβιτς πουλάει την Τσέλσι σε τιμή ευκαιρίας (ξεπουλάει ο φουκαράς) λόγω γεγονότων, μόλις 3 δισ. λίρες και δεν ξέρω αν σε αυτό το ποσό συμπεριλαμβάνεται ή όχι το 1,5 δισ. λίρες που χρωστάει ο ιστορικός σύλλογος και πρωταθλήτρια ομάδα της Ευρώπης για το 2021.

...κλέβουν εκκλησία: Μόλις... 200 εκατ. για 49%

Μαθαίνω, λοιπόν, ότι κάτι… αντίστοιχο τζάμπα, λέει και μηντιάρχης στην Αθήνα που υποστηρίζει ότι πουλάει το 49% του Μέσου Ενημέρωσης και Ψυχαγωγίας που διαθέτει. Έχουν έρθει, λέει, κάτι κελεμπίες να του ψωνίσουν τζάμπα μειοψηφικό πακέτο έναντι του ευτελούς ποσού των 200 εκατ. ευρώ. Θα παρακαλούσα όποιον γνωρίζει αυτούς τους καλούς κ’ αγαθούς κελεμπίες (για Σαουδάραβες, μου λένε) να τους πει ότι κι εμείς εδώ είμαστε φθηνοί και, επιπλέον, ωραίοι. Ευτυχείτε, που έλεγε κι ο Άλκης Στέας όταν παρουσίαζε τις κοσμικές χοροεσπερίδες των Αθηνών.

Ο... ανύποπτος, φιλέλλην ολιγάρχης

-Επίσης… πωλείται τζάμπα νησάκι, με φουλ κοσμική ιστορία και δικαίωμα απαγόρευσης διέλευσης σκαφών γύρω γύρω και με δικαστική απόφαση. Δια πληροφορίας απευθυνθείτε: Σκορπιός, κ. Ριμπολόβλεφ, ενταύθα. Πλάκα κάνω, γιατί ο… φιλέλλην Ρώσος ολιγάρχης, όχι μόνο δεν πουλάει το νησί, αλλά κάνει και τον… ανύποπτο, εμείς λέει «συνεχίζουμε τις επενδύσεις μας κανονικά στον Σκορπιό». Άλλωστε, έχει πάρει και μερικά εκατομμύρια κρατικές επιδοτήσεις γιατί δεν του έφταναν (του φουκαρά) τα μετρητά!

Ο... πουτινόφρων ολιγάρχης

-Μη ρωτάτε τι γίνεται με τον Ιβάν (ένας είναι ο Τσάρος της Βορείου Ελλάδος, εγκατεστημένος, λένε οι δικοί του, στο Ροστόφ). Γιατί δεν γνωρίζω να σας απαντήσω ακριβώς αν για τον ίδιο είναι καλό που στριμώχνεται ο Πούτιν ή κακό. Αυτό που βλέπω είναι ότι για την ώρα πουλάει κομψά ολίγον Πουτινοφροσύνη. Επειδή όμως, επαναλαμβάνω, δεν γνωρίζω ακριβώς τι γίνεται, είμαι (όπως πάντα) πολύ προσεκτικός.

Viva Espana

-Κατά τα άλλα, χθες προσχώρησε και η Ισπανία στο group των χωρών που αποστέλλουν όπλα στην Ουκρανία κι έμεινε ο Ντράγκι που προφανώς πρέπει να ρωτήσει… τη μισή Ιταλία για μια τέτοια απόφαση. Ολοένα και εκτίθεστε, αγαπητέ μου, ολοένα και περισσότερο…

Έγινε του… ρωσικού χρεόγραφου

Χθες ήταν η τελευταία ημέρα που επιτρεπόταν η διαπραγμάτευση όλων των ρωσικών αξιογράφων. Όσες συναλλαγές είχαν ως ενέχυρο ρωσικά ομόλογα ή μετοχές έπρεπε -χθες, τελευταία μέρα- είτε να αντικατασταθούν με άλλα ομόλογα είτε να αποπληρωθούν με μετρητά. Αυτό προκάλεσε ένα πογκρόμ πωλήσεων σε όλες τις αγορές του πλανήτη, αφού οι τράπεζες και οι θεματοφύλακες αναζητούσαν αγωνιωδώς αξιόπιστα υποκατάστατα των ρωσικών αξιών. Κι έγινε ο γενικός χαμός… Είδαμε τη SperBank από τα 22 δολάρια του καλοκαιριού να διαπραγματεύεται όχι υψηλότερα από τα 2 σεντς η μετοχή. Είδαμε την πανίσχυρη Gazprom να παίζει κι αυτή με τα σεντς του δολαρίου, ενώ μόλις πριν από λίγους μήνες οι επενδυτές την κυνηγούσαν τη μετοχή στα 11 δολάρια. Αν πιστεύαμε τις επίσημες ανακοινώσεις, θα λέγαμε ότι όποιος αγοράσει σήμερα μία μετοχή Gazprom θα εισπράξει μερισματική απόδοση 45%. Αλλά σήμερα ουδείς πιστεύει τις εκ Ρωσίας επίσημες ανακοινώσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον αποκλεισμό των 7 ρωσικών τραπεζών από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT, εξαιρούνται η SberΒank αλλά και η Gazprom Bank, σε μία προσπάθεια να μη διαταραχθούν οι συναλλαγές που αφορούν την αγορά ρωσικού αερίου.

Γιατί διέλυσαν τη μετοχή της ΔΕΗ

Μέσα σ’ αυτό το τοξικό περιβάλλον ήρθε και η αυτονόητη δήλωση του Πρωθυπουργού, ότι δεν είναι δυνατόν σε καιρό πολέμου, η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού να προσφέρει κέρδη, αντί να στηρίζει το πελατολόγιό της. Μερικοί μετέφρασαν αυτή τη δήλωση, μήνας Μάρτιος, ως την απόλυτη καταστροφή για τον Δεκέμβριο και βομβάρδισαν με πωλήσεις μια μετοχή που σήμερα στο χρηματιστήριο αξίζει λιγότερα, από όσα λεφτά έχει στο ταμείο της. Ο πρωθυπουργός είπε ότι η ΔΕΗ φέτος θα έχει οριακά κέρδη. Σε άλλες μεγάλες εταιρείες ηλεκτρισμού της Ευρώπης επιβλήθηκε πλαφόν στα τιμολόγια, με αποτέλεσμα όλες να καταγράφουν δραματικές πρωτοφανείς ζημιές. Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση ασκεί κοινωνική πολιτική επιδοτώντας τα τιμολόγια και η εταιρεία συμβάλει στην προσπάθεια περιορίζοντας τα κέρδη της. Ουδεμία σχέση με τις καταστροφικές επιλογές (για τους μετόχους) σε Γαλλία, Ισπανία και αλλού.

Ο ΟΤΕ στην πρώτη θέση…

Ιστορική μέρα για τον ΟΤΕ η χθεσινή. Από χθες με χρηματιστηριακή αξία 8,1 δισ. ευρώ είναι η πρώτη σε κεφαλαιοποίηση εταιρεία της Λεωφόρου Αθηνών. Η πολυτραυματισμένη από τις εξελίξεις Coca Cola υποχώρησε στα 7,7 δισ. ευρώ και πέρασε έπειτα από πολλά χρόνια στη δεύτερη θέση της ελληνικής αγοράς. Coca Cola και Frigoglass είναι τα πρώτα θύματα του πολέμου στην ελληνική αγορά

Στην Coca Cola οι μετοχές αλλάζουν χέρια

Τώρα πια είναι φανερό ότι οι μετοχικές ανακατατάξεις που ξεκίνησαν στη μετοχή της Coca Cola 3E από τον περασμένο Σεπτέμβριο είχαν τη δική τους σημασία. Κάποιοι έσπευδαν να πουλήσουν τις μετοχές τους όσο και η τάση αυτή φυσικά επιδεινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν πια τα τύμπανα του πολέμου ηχούσαν εκκωφαντικά. Τις τελευταίες μέρες, μετά την έναρξη των πολεμικών εχθροπραξιών, η μετοχή έπεσε από τα 32 δολάρια στα τέλη Φεβρουαρίου, σε επίπεδα κάτω των 20 ευρώ χθες.

Σε τέσσερις εταιρίες το 65% του τζίρου

-Κι επειδή είμαστε στα θέματα του Χρηματιστηρίου, σημειώστε ότι βγήκαν τα μερίδια αγοράς των χρηματιστηριακών εταιριών για τον Φεβρουάριο και η Τράπεζα Πειραιώς προηγείται με το... εξωφρενικό ποσοστό του 28,92%, με τον δεύτερο (Εurobank) να έχει μερίδιο αγοράς 16,77%. Ακόμη κι αν αφαιρέσουμε το πρόσφατο πακέτο της Trastor, το μερίδιο της Πειραιώς υπερβαίνει το 25%, που σημαίνει ότι έχει αυξήσει την πελατεία σε ξένους θεσμικούς. Σημειώστε, επίσης, ότι αθροιστικά τα μερίδια αγοράς των δύο πρώτων χρηματιστηριακών υπερβαίνουν κατά κάτι το 45% κι αν προσθέσουμε και τα μερίδια της τρίτης χρηματιστηριακής (Εθνικής) και της τέταρτης (Euroxx), τότε οι τέσσερις πρώτες εταιρίες έκαναν το 65% του τζίρου στο ΧΑ.

Νέα θητεία για Μανουσάκη

-Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΑΔΜΗΕ (που συνεδρίασε χθες) ανανέωσε για τρία χρόνια τη θητεία του CEO Μανούσου Μανουσάκη.

Όταν οι φούρνοι έχουν πολύ ψωμί (και ειδήσεις)

Σας το κράτησα για το τέλος γιατί είναι ενδιαφέρουσα είδηση και δεσμεύομαι από την πηγή μου, οπότε το γράφω χωρίς ονοματεπώνυμα. Είναι μια από τις πιο γνωστές αλυσίδες καταστημάτων που ξεκίνησε πουλώντας ψωμί και αρτοσκευάσματα, γρήγορα όμως πέρασε στον ευρύτερο χώρο της εστίασης προσφέροντας από σουβλάκι μέχρι μακαρόνια και καφέ στα 113 καταστήματά της. Ο ετήσιος τζίρος ξεπέρασε τα 40 εκατ. ευρώ. Με αυτή την ωραία προίκα, η γνωστή αλυσίδα -με το ωραίο όνομα- αναζητεί νέο ωραίο κι ευκατάστατο στρατηγικό επενδυτή, υγιή και με διάθεση για μεγάλα ταξίδια, πρωτόγνωρων εμπειριών. Δεκτές μόνον σοβαρές προτάσεις.