-Χαίρετε, δυστυχώς η εικόνα που υπάρχει τουλάχιστον μέχρι στιγμής είναι μάλλον ότι πάμε για κλιμάκωση του πολέμου αφού όσο το «τραβάει» ο Πούτιν, τόσο θα κάνουν το ίδιο και οι Δυτικοί, χωρίς κανέναν δισταγμό. Στη Βουλή χθες η συζήτηση είχε διάφορες ενδιαφέρουσες πτυχές ή οπτικές, για όποιον είχε τη διάθεση να παρακολουθήσει τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για… κανένα πεντάωρο. Ο Μητσοτάκης είπε τα αναμενόμενα. Ηταν όπως πάντα θεσμικός και σαφώς κατ’ επιλογήν κινήθηκε σε χαμηλούς τόνους, όπως αρμόζει στην περίπτωση ενός τόσο σοβαρού θέματος. «Μαζεμένος και αρκούντος Δυτικός» ήταν και ο Τσίπρας (για ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρας) γιατί προφανώς έχουν… σφίξει τα (διεθνή) γάλατα κι ο ίδιος, ως πρώην πρωθυπουργός, έχει αποκτήσει… μία αίσθηση τι σημαίνει να εκνευρίζεις όλη τη Δύση εν ώρα πολέμου με διάφορες κενές κουβέντες. Μου έκανε εντύπωση ότι με δυσκολία είπε ότι το κόμμα του αν κυβερνούσε δεν θα έστελνε πολεμικό υλικό, με δυσκολία κατηγόρησε τον Δένδια ο οποίος χθες εμφανώς δεν ήταν και στα καλύτερά του, αν και καλύφθηκε πλήρως το «θεματάκι του» από την κυβέρνηση.

Με τους Βελόπουλους

-Το πιο γουστόζικο που παρατήρησα ήταν αυτό που είπε ο Τσίπρας στον Μητσοτάκη σχολιάζοντας τις φιλορωσικές αρλούμπες του Βελόπουλου ότι «θα αναγκαστείτε να πάτε με τον Βελόπουλο για να γίνετε πρωθυπουργός» ή κάπως έτσι. Ειλικρινής όπως πάντα ο Αλέξης, παραδέχτηκε ότι θα είναι δεύτερος! Τώρα, να σας πω όμως ότι έχει άδικο; Ότι, δηλαδή, αν η Ν.Δ. δεν έχει αυτοδυναμία (ωιμέ) θα πρέπει να μιλάει με τους Βελόπουλους… Τώρα, κατά τα υπόλοιπα, τα γκάλοπ τρέχουν (δεν έχουν τελειώσει) αλλά λογικά, μου λέει η πηγή μου, θα δείχνουν δύο πράγματα. Πρώτον, ενίσχυση της κυβέρνησης εν μέσω πολεμικής κρίσης στη γειτονιά και σοβαρή πτώση της δημοτικότητας του Πούτιν, που οι συμπατριώτες μας τον είχαν πολύ ψηλά, έτσι, από παράδοση.

Ο Αρτούρ δεν ξέρει...

Στην πολιτική και δημοσιογραφική πιάτσα έχει κάνει εντύπωση και η εμφανώς πιο φιλορωσική στάση του καναλιού Open (του αγαπημένου και εξαφανισμένου Ιβάν) με τον εν Ελλάδι εκπρόσωπό του Αρτούρ Νταβιντιάν να προσπαθεί, μεταξύ άλλων, να πείσει το Μ.Μ. ότι «εμείς δεν έχουμε σχέση με τη Μόσχα κ.λπ.». Μια ματιά στις ειδήσεις τους και άλλη μία στον ανταποκριτή του σταθμού αυτού από τη Ρωσία, Θανάση Αυγερινό, θα σας πείσει… Θυμάστε (οι παλαιότεροι) την κωμωδία «Βάστα, Τσίτσο, το λιμάνι φεύγει»;

Με οδηγό τον πανικό

«Πετάνε τα χαρτιά τους από το παράθυρο», οι επενδυτές που μέχρι πριν από λίγες μέρες στριμωχνόντουσαν να αγοράσουν μετοχές σε πολύ υψηλότερα επίπεδα τιμών. Στις ώρες του πολέμου δεν υπάρχει επενδυτική λογική. Υπάρχει μόνον ο φόβος για το άγνωστο και η ελπίδα για μια γρήγορη ολοκλήρωση των εχθροπραξιών. Προχθές, τη Δευτέρα, το Γερμανικό Χρηματιστήριο διόρθωσε την έντονα πτωτική του πορεία (-3,5%) σε μια λογική (-0,75%) στάση αναμονής. Η Αθήνα δεν πρόλαβε τις εξελίξεις. Την Τρίτη το πρωί, η Φρανκφούρτη ξεκίνησε έντονα πτωτικά και φοβισμένα και παρέσυρε την Αθήνα σ’ ένα ακόμη παράλογο πτωτικό ντελίριο, με πρωταγωνιστές την Coca Cola και τις Τράπεζες. Ελάχιστο αντίβαρο προσέφεραν οι μετοχές του ΟΤΕ και του ΟΠΑΠ αλλά σε γενικές γραμμές ο πανικός ήταν οδηγός. Κάποια στιγμή βγήκε μια ειδησούλα στα διεθνή πρακτορεία, για διαμεσολάβηση της Κίνας με στόχο την ειρήνη. Η αγορά προσπάθησε να σηκωθεί, αλλά μετά ήρθαν οι εικόνες από μία ακόμη βίαιη επίθεση στο Κίεβο

SSM προς τράπεζες: σε εγρήγορση για κυβερνοεπιθέσεις

Κι όσο το ΧΑ βυθιζόταν στο βαθύ κόκκινο, οι ελληνικές συστημικές τράπεζες έπαιρναν γράμμα από τον SSM, με τον επόπτη να ζητά ενημέρωση για πιθανές επιπτώσεις μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το ενδιαφέρον είναι ότι η εποπτεία δεν έμεινε στα τυπικά και αναμενόμενα, δηλαδή στα οικονομικά και στα λειτουργικά θέματα που ανακύπτουν με την επιβολή των κυρώσεων, αλλά επέστησε την προσοχή και ζήτησε ενημέρωση για κινδύνους που μπορεί να κληθούν να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες από κυβερνοεπιθέσεις.

Επιτέλους! Μια θετική είδηση

Μέσα σε αυτό το βαρύ κλίμα, κάνω μια στάση γιατί θέλω να συνεχίσω με μια θετική είδηση: Λοιπόν, την Παρασκευή 4 Μαρτίου συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο στο Λουτράκι προκειμένου να εγκρίνει την επαναλειτουργία του τοπικού εργοστασίου εμφιάλωσης μεταλλικού νερού με την εταιρία N. U. AQUA. Το Φθινόπωρο είχε γίνει συμφωνία να πάρει από την PEPSICO τη μονάδα η N. U. AQUA και καταρτίστηκε επενδυτικό σχέδιο ύψους 20,35 εκατ. το οποίο εντάχθηκε και χρηματοδοτείται εν μέρει (περίπου 7 εκατ.) από τον Αναπτυξιακό νόμο. Εφόσον δεν ανακύψει κάποιο απρόοπτο, μέχρι τέλος Μαρτίου μπαίνει στη μονάδα η N. U. AQUA και ξεκινά η λειτουργία του εργοστασίου.

Ο πρωτομηνιάτικος «δαίμων» των πλειστηριασμών

Πρωτομηνιάτικα χθες επέλεξε να χτυπήσει για μια ακόμη φορά ο «δαίμων» των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Έτσι, στη γνωστή διαδικτυακή σελίδα αναρτήθηκε ξαφνικά νωρίς το μεσημέρι ένας πλειστηριασμός με την… αστρονομική τιμή πρώτης προσφοράς των 72.605.000 ευρώ. Ξεπερνώντας δηλαδή ακόμη και την τιμή για το κτιριακό συγκρότημα όπου στεγάζονται τα ΕΛΠΕ στο «Δαχτυλίδι», που ανήκε στον Λουκά Έλληνα και έχει εκτιμηθεί στα 45.600.000 ευρώ. Βλέποντας κανείς ότι τα 72 εκατ. ευρώ αφορούν ένα οικόπεδο 42,5 στρεμμάτων στη θέση «Κουκουβάγια» των Αγίων Θεοδώρων στη Θήβα, που έχει μέσα δύο εγκαταλελειμμένους βιομηχανικούς χώρους της δεκαετίας του ’70, αντιλαμβάνεται, βέβαια, ότι κάτι δεν πάει καλά. Πράγματι, η αρχική εκτίμηση του όλου ακινήτου που βγαίνει στο σφυρί από την Εθνική Τράπεζα ήταν 1.117.000 ευρώ και στον πλειστηριασμό που έχει οριστεί για τις 23 Μαρτίου η τιμή πρώτης προσφοράς είναι ίση με το 65% της αρχικής, δηλαδή 726.050 ευρώ. Τα…κέφια του δαίμονος όμως ήταν μεγάλα, γιατί δεν αρκέστηκε στην προσθήκη τριών μηδενικών, αλλά εκατονταπλασίασε την τιμή. Έτσι, φτάσαμε στα 72.605.000 ευρώ, κάτι που κάποια στιγμή θα γίνει αντιληπτό και από τους αρμόδιους.

Η κρίση μεταθέτει τα σχέδια της Lamda Malls για το ΧΑ

-Στον Οδυσσέα Αθανασίου απευθύνθηκαν χθες οι δημοσιογράφοι σε σχέση με τη Varde Partners και τη συμμετοχή της στη Lamda Malls. Ο επικεφαλής της Lamda είπε ότι είναι λογικό μετά από δύο χρόνια πανδημίας η Varde Partners να θέλει να αποεπενδύσει συνολικά από την Ελλάδα, ωστόσο επιφυλάχθηκε λέγοντας ότι δεν θέλει να πει περισσότερα για το συγκεκριμένο ποσοστό της Lamda Malls. Πρόσθεσε όμως ότι η Lamda θεωρεί πως ο κλάδος των Malls έχει πολλές προοπτικές και λογικό είναι να ενδιαφέρεται για το ποσοστό της Varde. Ωστόσο, όπως είπε μετατίθεται για το 2023 η εισαγωγή της Lamda Malls στο Χρηματιστήριο καθώς είναι άκαιρο μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Όσον αφορά τις πωλήσεις στο project του Ελληνικού (που τις θεωρεί τον πιο σημαντικό άξονα του σχεδίου - οι άλλοι είναι το νομικό πλαίσιο, το αρχιτεκτονικό πλάνο και η εκτέλεση) “ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα”, είπε, δεν περίμενα να είναι στα επίπεδα που είναι σήμερα. Πρόσθεσε επίσης ότι τελικά η καθυστέρηση στο όλο project αποδείχθηκε ότι βοήθησε σε δυο τομείς: Στις πωλήσεις και στην αποδοχή από την κοινή γνώμη.

4Χ4 στα ακίνητα

Ο κλάδος της διαχείρισης ακινήτων φαίνεται πως θα αποκτήσει σύντομα πολλούς και φανατικούς οπαδούς στο Χρηματιστήριό μας. Κατ’ αρχήν τα ακίνητα ήταν πάντα μια ασπίδα προστασίας απέναντι στον πληθωρισμό. Ειδικά όμως για τις Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας τα πράγματα φαίνονται πολύ αισιόδοξα. Σήμερα έχουμε 4 εισηγμένες αλλά και 4 προς εισαγωγή ΑΕΕΑΠ. Prodea, Trastor, Intercontinental-International και BriQ Properties διαπραγματεύονται ήδη στο ΧΑ, ενώ οι Noval του ομίλου Viohalco, Orilina, Trade Estates ΑΕΕΑΠ του Ομίλου Fourlis και Mπλέ Κέδρος της οικογένειας Ευμορφίδη θα πρέπει να προετοιμάσουν τις δημόσιες εγγραφές τους. Έλληνες και ξένοι διαχειριστές κεφαλαίων παίρνουν θέση στον κλάδο περιμένοντας τον πόλεμο να τελειώσει, αλλά τον πληθωρισμό να συνεχίζει...

Η CENERGY και οι κακιούλες…

Κάποιοι βιάστηκαν να… χαρούν… και να επισημάνουν ότι o μεγάλος συνεταίρος της Cenergy, ο εκ Δανιμαρκίας όμιλος Ørsted, δεν κατάφερε να πάρει ούτε μία από τις 30 άδειες ηλεκτροπαραγωγής στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης. Συμβαίνει συχνά στην Ελλάδα: «να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα αφού η δική μου δεν βγάζει γάλα». Η αλήθεια όμως είναι ότι ο δανέζικος κολοσσός Ørsted, αφού κέρδισε το μεγάλο project για το Skipjack Wind 2 Offshore Wind Farm των 846 MW στο Μέριλαντ των ΗΠΑ, έχει αποκτήσει πλέον μια δυναμικότητα 5 GigaWatt σε αιολικά πάρκα στις Η.Π.Α. και 20 GigaWatt παγκοσμίως. Δεν έχει ανάγκη πια να κερδίζει μικρά αιολικά πάρκα. Πρέπει να παραδώσει την ισχύ που έχει ήδη υποσχεθεί. H Cenergy Holdings με τη θυγατρική της «Ελληνικά Καλώδια» επενδύει από κοινού με την Ørsted για να δημιουργήσουν μια μεγάλη παραγωγική μονάδα υποβρυχίων καλωδίων στις ΗΠΑ… Αυτή τη στιγμή προτεραιότητα είναι η υλοποίηση των έργων που έχουν ήδη αναλάβει και όχι το κυνήγι μικρών μεμονωμένων έργων…

Η δουλειά στο Ελληνικό State Wealth Fund…

Μέσα σε 44 πυκνογραμμένες σελίδες, με διαγράμματα και αποκαλυπτικά στοιχεία, ο Γρηγόρης Δημητριάδης, διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών & Περιουσίας Α.Ε. (ΕΕΣΥΠ) παρουσίασε το σχέδιο και τον απολογισμό δράσης για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Είναι αλήθεια ότι στο Υπερταμείο «κουνήθηκαν» για πρώτη φορά ξεχασμένα projects, όπως αυτό των αεροδρομίων. Ταυτόχρονα το Υπερταμείο, ως State Wealth Fund είχε συμβολή, στη στροφή της ΔΕΗ σε φιλικές προς το περιβάλλον μορφές ενέργειας, καθώς και στις αποφάσεις που διασφαλίζουν την απρόσκοπτη πρόσβαση στο νερό, μέσω της αναβάθμισης των υδροδοτικών δικτύων από την ΕΥΔΑΠ και την εξασφάλιση χαμηλής τιμής για τα επόμενα 20 χρόνια.