Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης της εγχώριας τεχνολογικής αγοράς, συνδυάζονται με την… εξαγωγή τεχνολογίας σε δεκάδες χώρες του κόσμου, από την πλευρά των Ελλήνων experts της πληροφορικής.

Εισηγμένοι και μη όμιλοι και εταιρείες του κλάδου δεν πρωταγωνιστούν μόνο στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όμως σε αρκετές περιπτώσεις δημιουργούν ένα ιδιαίτερα ισχυρό αποτύπωμα και στην παγκόσμια αγορά.

Δεν πρόκειται απλά για μια ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά για δεδομένες ικανότητες, χάρη στις οποίες η ελληνική τεχνογνωσία σε επίπεδο ψηφιοποίησης αναδεικνύεται συχνότατα «νικήτρια» του ανταγωνισμού.

Η σύσταση θυγατρικών ή και η λειτουργία γραφείων από ελληνικούς ομίλους στις περισσότερες από τις ηπείρους της Γης, στην Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και όχι μόνο, βοηθούν για την επέκταση των δραστηριοτήτων τους, όπως για παράδειγμα με τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς της Ε.Ε. για την ανάληψη και υλοποίηση σημαντικών έργων, για τη σύναψη νέων συνεργασιών και την ενίσχυση των πελατολογίων τους στο εξωτερικό, με συνεργασίες για παροχή τεχνολογικών προϊόντων/«εργαλείων» και υπηρεσίων ή την εκτέλεση έργων.

Η ελληνική «dream team»

Στην ευρεία «γκάμα» της ελληνικής «dream team» της πληροφορικής περιλαμβάνονται, ανάμεσα σε άλλα, λογισμικό και προηγμένες τεχνολογικά λύσεις για τράπεζες, funds, χρηματοοικονομικούς οργανισμούς και διαχειριστές επενδύσεων σε δεκάδες ξένες αγορές, έργα κυβερνοασφάλειας για κράτη της Μέσης Ανατολής, σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά, projects για μεγάλους ευρωπαϊκούς οργανισμούς και την Ευρωπαϊκή Ένωση, πολλές συνεργασίες με επιχειρηματικούς ομίλους του εξωτερικού σε διάφορους κλάδους για την ψηφιοποίηση και τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων τους κ.λπ.

Δίχως υπερβολή, η ελληνική τεχνογνωσία «ταξιδεύει» σε ολόκληρο τον πλανήτη, από τις ΗΠΑ έως την Άπω Ανατολή!

Από αυτό το «οδοιπορικό» δεκάδων χιλιάδων χιλιομέτρων, δεν εξαιρείται φυσικά η «γειτονιά» μας, τα Βαλκάνια και η Κύπρος, όπου ισχυροί «παίκτες» του κλάδου της πληροφορικής από την Ελλάδα κλείνουν τη μια συμφωνία μετά από την άλλη.

Απτό παράδειγμα αποτελεί η ραγδαία αναπτυσσόμενη, επίσης, αγορά της Ρουμανίας, που θεωρείται από πολλούς ως το «νέο Ελ Ντοράντο» για τους Έλληνες της πληροφορικής, κυρίως στον τομέα του business software.

Θυγατρικές ή και γραφεία ελληνικών ομίλων συναντά κάποιος σε πολλές μεγάλες πόλεις του εξωτερικού, συμπεριλαμβανομένων και κορυφαίων οικονομικών κέντρων.

Η ενίσχυση των υφιστάμενων σχέσεων και με τα θεσμικά όργανα και τις επιχειρήσεις στην Ε.Ε. βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος, ενώ δεν λείπουν επιτεύγματα όπως η ανάληψη του συντονισμού σε νέα ευρωπαϊκά έργα R&D (και στον τομέα της κυβερνοασφάλειας) για βασικούς «παίκτες» της ελληνικής αγοράς πληροφορικής.

Επειδή επαναλαμβάνεται κατά καιρούς το ερώτημα, τι θα συμβεί για τους ομίλους του κλάδου του ICT στην Ελλάδα στην μετά το Ταμείο Ανάκαμψης και των χρηματοδοτήσεών του εποχή (σ.σ. με τους ρυθμούς υλοποίησης των έργων, συνεπώς και της απορρόφησης των σχετικών κονδυλίων να αυξάνονται μετά από τις καθυστερήσεις σε μεγάλους διαγωνισμούς) και αν θα υπάρξει κάμψη της ζήτησης, άρα και των εσόδων και της κερδοφορίας τους, μια καλή απάντηση δίνεται από την έντονη εξωστρέφεια των πρωταγωνιστών του Ψηφιακού Μετασχηματισμού, εντός και εκτός ελληνικών συνόρων.

Άλλωστε, υπάρχει «πολύ δουλειά» και στον ιδιωτικό τομέα, σε Ελλάδα και εξωτερικό, πέρα από τους διαγωνισμούς για ψηφιακά έργα του ελληνικού δημοσίου.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Απάντηση στην ακρίβεια οι αυξήσεις μισθών – Δεν θα δοθεί επίδομα Πάσχα

Με λίγα η κλικ η βεβαίωση οφειλής για όσους πωλούν ακίνητα για να ξοφλήσουν την εφορία

Υπόσχεση Τραμπ αν επανεκλεγεί: «Θα απελευθερώσω τους καταδικασμένους για την επίθεση στο Καπιτώλιο»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ