Η επανάσταση στην ενέργεια ξεκίνησε

Βοsch Eλλάδας: Η διεθνής εταιρεία τεχνολογίας και ΙοΤ μεταμορφώνεται και γίνεται όλο και πιο πράσινη

  • newsroom


Από τα έργα στον τομέα της πράσινης και έξυπνης κινητικότητας μέχρι την ηλεκτροκίνηση και τα ενεργειακά κτίρια

Όταν στα τέλη του προηγούμενου αιώνα, ο Robert Bosch ίδρυσε το «Εργαστήριο Μηχανικής Ακριβείας και Ηλεκτρολογίας” στη Στουτγκάρδη, ίσως να μη φανταζόταν ότι η Επιχείρηση, θα έφτανε μια μέρα να εξαπλώσει τη δύναμή της σε όλο τον πλανήτη και να προσφέρει προϊόντα και υπηρεσίες, σε ένα πλήθος εφαρμογών: από τον χώρο του αυτοκινήτου και των καταναλωτικών αγαθών έως την ενέργεια, την τεχνολογία κτιρίων και τους βιομηχανικούς αυτοματισμούς.

Για ολόκληρες δεκαετίες, η Bosch, ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές τεχνολογίας και υπηρεσιών, γράφει τη δική της ιστορία

Η ελληνική θυγατρική αναπτύσσει όλη την γκάμα των προϊόντων της γερμανικής πολυεθνικής, προτείνοντας λύσεις και προϊόντα με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα που απαντούν στις σύγχρονες προκλήσεις της εποχής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Με έργα στον τομέα της πράσινης και έξυπνης κινητικότητας, των ενεργειακών κτιρίων, αλλά και με την προσωπική συμβολή των εργαζόμενών της, η Βοsch Eλλάδας δημιουργεί το δικό της οπλοστάσιο στην εποχή της κλιματικής ουδετερότητας.

Ξεκινώντας από τις δικές της εγκαταστάσεις, η εταιρεία εγκατέστησε στον υπαίθριο χώρο στάθμευσης στα γραφεία της στο Κορωπί, σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και αισθητήρες ανεύρεσης θέσης στάθμευσης. Μέσω μιας εφαρμογής που βασίζεται σε λύσεις cloud, φαίνονται ποιες θέσεις είναι ελεύθερες ή κατειλημμένες, μειώνοντας το χρόνο αναζήτησης θέσης πάρκινγκ για εργαζόμενους και επισκέπτες και κατ’ επέκταση και την εκπομπή ρύπων από τα αυτοκίνητά τους.

Πρόκειται για ένα τομέα που προσφέρει έξυπνες λύσεις στις αστικές μετακινήσεις και αποτελεί βασικό συστατικό των έξυπνων πόλεων, καθώς και της μείωσης της κυκλοφορίας και των ρύπων.
Το συγκεκριμένο έργο που υλοποιήθηκε πρόσφατα, πέραν του ότι θα εξυπηρετεί συγκεκριμένες ανάγκες της εταιρείας, θα είναι διαθέσιμο και προς επίδειξη τόσο σε δημόσιους όσο και σε ιδιωτικούς φορείς (Δήμους, ιδιοκτήτες γκαράζ στάθμευσης, εταιρείες, εμπορικά κέντρα κ.λπ.).

Έντονο ενδιαφέρον επιδεικνύει η εταιρεία και στον κτιριακό τομέα όπου υλοποίησε μια σειρά από έργα για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την εξοικονόμηση ενέργειας. Για την κάλυψη των θερμικών αναγκών των κτιριακών της εγκαταστάσεων, επέλεξε ως βάση έναν δικό της λέβητα συμπύκνωσης αερίου , με υψηλό βαθμό απόδοσης που αγγίζει το 109,5% (Hi). Η δυνατότητα υλοποίησης συστοιχίας 10 συσκευών, συνολικής ισχύς 1000kW και εύρος λειτουργίας από 20% έως 100%, προσέφερε όχι μόνο μεγάλη εξοικονόμηση στην κατανάλωση καυσίμου, αλλά και σημαντική μείωση της εκπομπής ρύπων CO & ΝΌx. Παράλληλα αντικατέστησε όλους τους λαμπτήρες στο κτίριο, με led φωτισμό, ενώ έχει προγραμματίσει και για το 2021 την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ στον χώρο του πάρκινγκ της που προβλέπεται να καλύψει έως και το 95% των αναγκών της σε ηλεκτρικό ρεύμα.

Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί βασική προτεραιότητα για τον όμιλο Βοsch. Μάλιστα, ως η πρώτη βιομηχανική εταιρεία παγκοσμίως που θα έχει επιτύχει μέχρι το τέλος του 2020, την μηδενική εκπομπή ρύπων, ο όμιλος Bosch προχώρησε στην σύσταση μιας νέας θυγατρικής, της Bosch Climate Solutions που θα έχει ως αντικείμενο, την παροχή συμβουλευτικής, σε εταιρείες που επιθυμούν να επιτύχουν εξίσου μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα.

Παρόλο που οι πράσινες δράσεις της εταιρείας αποτελούν την νέα μεγάλη πρόκληση της εποχής, η Bosch συνεχίζει να αναπτύσσει δυναμικά και τους υπόλοιπους τομείς δραστηριοτήτων.
Για παράδειγμα, στον τομέα του αυτοκινήτου η Bosch Ελλάδας προσφέρει μια ευρεία γκάμα ανταλλακτικών για τα καταστήματα πώλησης ανταλλακτικών και τα συνεργεία, από νέα εξαρτήματα και ανταλλακτικά μέχρι λύσεις επισκευής καθώς και εξοπλισμό συνεργείου όπως διαγνωστικό λογισμικό.

Έπιπλέον η Bosch διατηρεί στην Έλλάδα ένα δίκτυο ανεξάρτητων συνεργείων, τα Bosch Car Service, που γιορτάζουν πλέον 100 χρόνια ζωής, ακολουθώντας εξαιρετικά πρότυπα ποιότητας τόσο σε επίπεδο εργασίας όσο και σε επίπεδο εξυπηρέτησης.

Η εταιρεία διαθέτει ένα ευρύ φάσμα προϊόντων και λύσεων για το σπίτι και τον κήπο και στο τομέα των καταναλωτικών αγαθών. Το «καλάθι» περιλαμβάνει ηλεκτρικά εργαλεία για μαστορέματα, εργαλεία κήπου, λευκές οικιακές συσκευές αλλά και εξατομικευμένες λύσεις για θέρμανση και ζεστό νερό χρήσης. Οι καινοτομίες επεκτείνονται και στον βιομηχανικό τομέα, στους κλάδους Μηχανημάτων Έργου, Εφαρμογών Μηχανημάτων και Μηχανικής, Εργοστασιακού Αυτοματισμού, και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Στον τομέα της ενέργειας και τεχνολογίας κτιρίων, η γκάμα προϊόντων διευρύνεται με καινοτόμα συστήματα ασφαλείας και προϊόντα υψηλής ενεργειακής απόδοσης για θέρμανση χώρων και παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, όπως είναι η τεχνολογία συμπύκνωσης για βιομηχανικές και εμπορικές εφαρμογές.

Οι δραστηριότητες της εταιρείας επεκτείνονται στον κτιριακό τομέα, με μια σειρά προηγμένων τεχνολογικά λύσεων- από ανέπαφα συστήματα ελέγχου πρόσβασης και συστήματα δημοσίων ανακοινώσεων μέχρι κάμερες που ενσωματώνουν την τεχνολογία video analytics και νέες λύσεις λογισμικού που βοηθούν στην γρήγορη αξιολόγηση των παραγόμενων δεδομένων.

Απόρρητο Απόρρητο