Σε έναν κόσμο που διαρκώς αλλάζει, τα μεγάλα ζητήματα είναι η κλιματική αλλαγή, η ισότητα και η βιώσιμη κατανάλωση. Είναι πλέον φανερό ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι απλώς μια απειλή από το μέλλον, είναι πλέον εδώ. Ταυτόχρονα, μπορεί όλο και περισσότεροι άνθρωποι να βγαίνουν από τη φτώχεια κάθε χρόνο, αλλά οι ανισότητες αυξάνουν. Για την ΙΚΕΑ, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να κάνει πραγματικότητα το όραμα μιας καλύτερης καθημερινής ζωής δημιουργώντας θετικό αντίκτυπο στους ανθρώπους και το περιβάλλον. Στόχος της είναι ως το 2030 να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι παράγει, και να μπορεί να προσφέρει προϊόντα που βασίζονται σε ανανεώσιμα ή ανακυκλωμένα υλικά.

Φυσικοί πόροι και βιώσιμες πρακτικές

Προκειμένου να υλοποιηθεί ο στόχος, έχει προχωρήσει σε μία σειρά από ενέργειες ώστε να προστατευτούν οι φυσικοί πόροι και το περιβάλλον. Έτσι, παρέχει προϊόντα που προέρχονται από βιώσιμες πηγές, χρησιμοποιώντας ξυλεία με πιστοποίηση FSC ή ανακυκλωμένη από δάση με υπεύθυνη διαχείριση αποφεύγοντας την αποψίλωση, βαμβάκι που προέρχεται αποκλειστικά από βιώσιμες πρακτικές καθώς και ανακυκλωμένο πολυεστέρα στα υφασμάτινα προϊόντα της. Επιπρόσθετα, προχωράει στην αξιολόγηση περισσότερων από 9.500 προϊόντων για κυκλικές δυνατότητες και βελτιώσεις σε όλη την αλυσίδα ΙΚΕΑ,  ώστε να μειωθεί ακόμη περισσότερο το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα και να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή παγκοσμίως.

Παράλληλα, έχει προχωρήσει στην κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης από τα καταστήματα και τα εστιατόριά της, στην κατάργηση του έντυπου καταλόγου της, στην προσφορά και χρήση αποκλειστικά λαμπτήρων LED, ενώ μέχρι του τέλος του έτους θα προσφέρει αποκλειστικά επαναφορτιζόμενες μπαταρίες. Αξιοσημείωτη είναι και η ενθάρρυνση για μείωση σπατάλης τροφίμων στο σπίτι.

Βιωσιμότητα και στα τρόφιμα

Η ΙΚΕΑ μέσω των καταστημάτων της προσφέρει τρόφιμα που προέρχονται από βιώσιμες καλλιέργειες και δημιουργούν καλύτερες ευκαιρίες διαβίωσης για τους παραγωγούς. Πιο συγκεκριμένα, ο σολομός  προέρχεται από υπεύθυνη υδατοκαλλιέργεια κατά το πρότυπο ASC, τα θαλασσινά προέρχονται από αειφόρο αλιεία πιστοποιημένη κατά το πρότυπο ΜSC, ενώ οι σοκολάτες και ο καφές ΙΚΕΑ φέρνουν την πιστοποίηση UTZ. Τέλος,  εμπλουτίστηκε η σειρά με τα κεφτεδάκια, με νέα φυτικά κεφτεδάκια με ίδια γεύση με τα κλασικά κεφτεδάκια κρέατος, μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Νερό, ενέργεια και απορρίμματα

Σε εταιρικό επίπεδο, η ΙΚΕΑ στην Ελλάδα, έχει προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για μείωση σπατάλης νερού και ενέργειας στα καταστήματά της καθώς και ορθολογικής διαχείρισης απορριμμάτων. Γι’ αυτό και έχει τοποθετήσει ειδικούς κάδους συλλογής ανακυκλώσιμων απορριμμάτων όπως χαρτί, μπαταρίες, αλουμίνιο κτλ. Παράλληλα, παρακολουθείται συστηματικά η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, πετρελαίου και φυσικού αερίου και πραγματοποιούνται απαραίτητες παρεμβάσεις με στόχο την αποδοτικότερη διαχείρισή τους και εφαρμόζονται συγκεκριμένες πρακτικές για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, όπως η τοποθέτηση ψηφιακών αισθητήρων θερμότητας που προσαρμόζουν αυτόματα τη θέρμανση και ως εκ τούτου μειώνουν την κατανάλωση φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος.

Στο επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η λειτουργία συστημάτων παραγωγής ενέργειας (φωτοβολταϊκό σύστημα) στο κατάστημα της Κύπρου με στόχο να είναι ενεργειακά αυτόνομο και σχεδιάζει να προχωρήσει σε τοποθέτηση θέσεων φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, πέραν του καταστήματος ΙΚΕΑ Θεσσαλονίκη που λειτουργεί ήδη.

Με στόχο τη μείωση σπατάλης τροφίμων στα εστιατόρια ΙΚΕΑ, έχει εγκατασταθεί ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης και καταγραφής των τροφίμων που απορρίπτονται και συνδυαστικά με την εκπαίδευση του προσωπικού των εστιατορίων γύρω από την υπεύθυνη διαχείριση των τροφίμων, υπολογίζεται πως η σπατάλη τροφίμων θα μειωθεί κατά 30%. Παράλληλα, τα μαγειρικά έλαια προωθούνται για ανακύκλωση, ενώ στο κατάστημα ΙΚΕΑ Αεροδρόμιο γίνεται ορθή διαχείριση οργανικών απορριμμάτων τα οποία προωθούνται για κομποστοποίηση.

Το όραμα της ΙΚΕΑ είναι να συνεχίσει να προσφέρει οικονομικές λύσεις και να εμπνέει τους ανθρώπους να προχωρούν σε μικρές αλλαγές ώστε να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα και να απολαύσουμε μια βιώσιμη ζωή στο σπίτι.