Τα περιθώρια αύξησης του ύψους των συνολικών επενδύσεων με φόντο τη βιώσιμη ανάπτυξη θεωρούνται ιδιαίτερα μεγάλα και από την πλευρά των funds.

Πόσο μάλλον αν αναλογισθεί κανείς ότι αυτή την περίοδο υπάρχουν έρευνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας όπως αυτή της S&P Global, οι οποίες επιβεβαιώνουν το παραπάνω συμπέρασμα.

Η συγκεκριμένη αναφέρει ότι σε σύνολο 12.000 επενδυτικών Ταμείων που εμφανίζονται να διαχειρίζονται κεφάλαια 20 τρισ. δολ. ένα 11% μόλις φαίνεται να «ευθυγραμμίζεται» στην παρούσα φάση με την Συμφωνία του Παρισιού για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη και τη μείωση της θερμοκρασίας κάτω από ένα όριο.

Βέβαια, εδώ τίθεται και ένα άλλο θέμα: οι επιχειρήσεις-στόχοι όπου επενδύονται μεγάλα ποσά, αυτονόητα στρέφονται προς την τήρηση των κριτηρίων ESG με στόχο να προσελκύσουν επενδύσεις, συνεπώς αυτό το 11% πιθανότατα θα ανέβει σχετικά σύντομα.

Η άνοδος της θερμοκρασίας, αντίθετα, έως και 3 βαθμούς όπως υπολογίζουν οι επιστήμονες, θα οδηγούσε σε αύξηση της στάθμης της θάλασσας και σε συνέπειες όπως είναι ενδεικτικά η δημιουργία π.χ. προβλημάτων ακόμη και διακοπή, στη λειτουργία των λιμανιών και των παράκτιων υποδομών, γεγονός το οποίο θα επηρέαζε με τη σειρά του ολόκληρα οικονομικά συστήματα.

Θετικό σημείο είναι ότι με βάση την έρευνα το 32% των επενδυτικών Ταμείων δείχνει προετοιμασμένο να ανταποκριθεί σε ένα σενάριο μείωσης της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 2°C, ενώ το 46% είναι έτοιμο για πτώση της θερμοκρασίας κατά 3°C.

Η εικόνα είναι καλύτερη για τα «πράσινα ταμεία»: το 39% των πράσινων funds βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ανταποκριθεί στο φιλόδοξο σενάριο για μείωση της θερμοκρασίας κατά 2°C.

Από την άλλη, μόνο το 11-12% των πράσινων Ταμείων κάνει αναφορά στους προϋπολογισμούς του για την επίτευξη της Συμφωνίας  του Παρισίου.

Πάντως αυτονόητα πολλά «πράσινα ταμεία» και ταμεία για το κλίμα υπερβαίνουν τον προϋπολογισμό για τις εκπομπές, με τα πρώτα ως κατηγορία να πλησιάζουν περισσότερο προς την «ευθυγράμμιση» τους με τη Συμφωνία Παρισιού.

Ένα στα τρία πράσινα Ταμεία και Ταμεία για το κλίμα βρίσκεται σε τροχιά να ξεπεράσει ακόμη και ένα λιγότερο φιλόδοξο σενάριο θέρμανσης 3°C, στο οποίο οι πλημμύρες, η ξηρασία και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα θέτουν σοβαρούς κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή και την κοινωνία.

Το καλύτερο, ότι οι πάντες έχουν τεθεί σε εγρήγορση, όχι άδικα, αναζητώντας τα δικά τους κίνητρα στο «κάδρο» της βιώσιμης ανάπτυξης…