Ο συνιδρυτής της GMO, Τζέρεμι Γκράνθαμ, έχει πολλάκις πρόβλεψει φούσκες στο χρηματιστήριο. Προβλέπει, παράλληλα, ορισμένες επενδυτικές ευκαιρίες.

Σε σημείωμά του την περασμένη Δευτέρα, αν και προειδοποίησε για τους αυξανόμενους κινδύνους μιας φούσκας που τροφοδοτείται από την τεχνητή νοημοσύνη, ο Γκράνθαμ αναφέρθηκε και στο πού βλέπει αξία στην αγορά των ΗΠΑ.

«Για όσους επιλέγουν να επενδύουν σε αμερικανικές μετοχές ακόμη και όταν είναι γενικά πολύ υπερτιμημένες, υπάρχει μια λογική λίστα η οποία συμπεριλαμβάνει σχετικά ελκυστικές επενδύσεις», δήλωσε ο Γκράνθαμ.

Το Business Insider παρουσιάζει τους τέσσερις τομείς του χρηματιστηρίου τους οποίους επιλέγει ο Γκράνθαμ.

Ποιότητα

Αν και «δεν είναι θεαματικά φθηνές σήμερα», οι ποιοτικές μετοχές των ΗΠΑ έχουν μακρά ιστορία υπεραπόδοσης της χρηματιστηριακής αγοράς κατά τη διάρκεια των πτωτικών τάσεων και περιορισμένης υποαπόδοσης κατά τη διάρκεια των ανοδικών τάσεων, σύμφωνα με τον ίδιο.

Συνολικά, ο αμυντικός χαρακτήρας των ποιοτικών μετοχών, δη των εταιρειών με ισχυρούς ισολογισμούς και περιορισμένο χρέος, έχει οδηγήσει σε συνολική μακροπρόθεσμη υπεραπόδοση σε σχέση με την ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά.

«Τα ομόλογα ΑΑΑ αποδίδουν περίπου 1% ετησίως λιγότερο από τα ομόλογα χαμηλής ποιότητας. Αντιθέτως, οι αντίστοιχες μετοχές ΑΑΑ, με τον χαμηλότερο κίνδυνο πτώχευσης και τη χαμηλότερη μεταβλητότητα, ιστορικά έχουν αποδώσει επιπλέον 0,5% έως 1,0% ετησίως σε σχέση με τον S&P 500», δήλωσε ο Γκράνθαμ.

Οι ποιοτικές μετοχές ορίζονται συχνά ως εταιρείες που έχουν καθαρό ισολογισμό με μικρή μόχλευση και ιστορικό σταθερών κερδών σε όλους τους οικονομικούς κύκλους.

Μετοχές εταιρειών εμπορευμάτων

Τα οφέλη διαφοροποίησης προς τις μετοχές αυτές, όπως τις πετρελαϊκές και τις εξορυκτικές εταιρείες, τις καθιστούν καλή επιλογή για τους επενδυτές.

«Οι πρώτες ύλες δεν είναι μόνο περιορισμένες, αλλά γίνονται όλο και πιο σπάνιες. Επομένως είναι βέβαιο ότι η αξία τους θα αυξηθεί. Είναι μακράν ο πιο διαφοροποιήσιμος τομέας. Είναι επίσης ιδιαίτερα φθηνές επιλογές σήμερα, αφού έχουν υποστεί πρόσφατη πτώση», δήλωσε ο Γκράνθαμ.

Επενδύσεις που σχετίζονται με το κλίμα

Η αυξανόμενη ανησυχία για την κλιματική αλλαγή και τις φυσικές καταστροφές έχει οδηγήσει σε αυξημένη προθυμία των κυβερνήσεων να αναλάβουν δράση και να επενδύσουν σε μακροπρόθεσμες λύσεις. Οι επενδύσεις αυτές  τελικά θα ωφελήσουν τις εταιρείες που εργάζονται πάνω σε αυτές τις λύσεις.

Η απότομη αύξηση των επιτοκίων τους τελευταίους 18 μήνες οδήγησε σε πλήρη πτώση της αξίας των μετοχών εταιρειών αιολικής και ηλιακής ενέργειας, κάτι το οποίο αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία, όπως αναφέρει ο Γκράνθαμ.

«Όπως συνηθίζει, η αγορά αντέδρασε υπερβολικά στην τάση αύξησης των επιτοκίων, καθιστώντας αυτές τις επενδύσεις σήμερα πραγματικές ευκαιρίες. Σήμερα, οι μετοχές ηλιακής ενέργειας τιμολογούνται με έκπτωση πάνω από 50% σε σχέση με την ευρύτερη αγορά μετοχών, ενώ ορισμένες από τις καλύτερες εταιρείες καθαρής ενέργειας στον κόσμο διαπραγματεύονται σε επίπεδα που υποδηλώνουν αρνητική πραγματική ανάπτυξη», συμπλήρωσε.

Βαθιά αξία

«Αυτές οι μετοχές φαίνονται αρκετά φθηνές ώστε να αξίζουν κάποια επένδυση, καθώς η σύγκριση με το σύνολο της αγοράς είναι όσο πιο ευρεία γίνεται ποτέ. Το ακριβότερο 20% των αμερικανικών μετοχών παραμένει εξ ορισμού πάντα ακριβό, αλλά σήμερα κυμαίνεται στο χειρότερο 10% του εύρους των 40 τελευταίων ετών. Αντιθέτως, το φθηνότερο 20% βρίσκεται στο καλύτερο 7% του εύρους τιμών τους», δήλωσε ο Γκράνθαμ.

Διαβάστε ακόμη 

Νέο άλμα για το φυσικό αέριο – Ανησυχία για τον παγκόσμιο εφοδιασμό τον ερχόμενο χειμώνα

Δροσιά… made in Greece: Η μεγάλη ευκαιρία της ελληνικής παραγωγής συστημάτων σκίασης

Φορολογικές δηλώσεις: Αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή – Τι αλλάζει στα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ