Τα πολυαναμενόμενα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια bitcoin έκαναν πρεμιέρα τον Ιανουάριο, και οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι βρίσκονται σε τροχιά – αν και σταδιακά – προς την υιοθέτησή τους, σύμφωνα με τη Samara Cohen της BlackRock.

Προς το παρόν, περίπου το 80% των αγορών bitcoin ETF προέρχονται πιθανότατα από «αυτοκατευθυνόμενους επενδυτές που έχουν κάνει τις τοποθετήσεις τους, συχνά μέσω ενός online χρηματιστηριακού λογαριασμού», δήλωσε η ίδια, μιλώντας στην Coinbase State of Crypto Summit στη Νέα Υόρκη την Πέμπτη. Το iShares Bitcoin Trust (IBIT) ήταν μεταξύ των κεφαλαίων που έκαναν το ντεμπούτο τους νωρίτερα φέτος.

Ο Cohen, επικεφαλής επενδύσεων ETF της BlackRock, σημείωσε ότι τα hedge funds και οι χρηματιστηριακές εταιρείες ήταν επίσης ανάμεσα στους αγοραστές, με βάση τα επίσημα στοιχεία τελευταίου τριμήνου, αλλά οι εγγεγραμμένοι σύμβουλοι επενδύσεων ήταν λίγο πιο «επιφυλακτικοί».

Το CNBC διεξήγαγε προσφάτως δημοσκόπηση ανάμεσα σε επενδυτές ερευνώντας τους λόγους για τους οποίους οι ίδιοι και οι συνάδελφοί τους είναι τόσο επιφυλακτικοί απέναντι στα νέα προϊόντα, τα οποία αντιπροσωπεύουν ένα ρυθμιζόμενο και οικείο επενδυτικό προϊόν για μια νέα κατηγορία περιουσιακών στοιχείων που έχει συγκεντρώσει σημαντικό ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια. Οι απαντήσεις κυμαίνονταν από την αστάθεια των τιμών του bitcoin έως το ότι η ναυαρχίδα των κρυπτονομισμάτων είναι ακόμη πολύ καινούργια για να έχει δημιουργήσει ένα σημαντικό ιστορικό. Η κανονιστική συμμόρφωση και η φήμη του κρυπτονομίσματος για απάτες και σκάνδαλα απασχόλησαν επίσης τους συμβούλους.

«Θα τους αποκαλούσα επιφυλακτικούς … αυτή είναι η δουλειά τους», δήλωσε ο Cohen για τους επιφυλακτικούς χρηματοοικονομικούς συμβούλους.

«Πρόκειται για μια κατηγορία περιουσιακών στοιχείων που είχε 90% μεταβλητότητα στις τιμές κατά καιρούς, και η δουλειά τους είναι πραγματικά να «χτίζουν» χαρτοφυλάκια και να κάνουν ανάλυση κινδύνου με δέουσα επιμέλεια. Αυτό κάνουν αυτή τη στιγμή».

Αυτή είναι μια στιγμή, όσον αφορά την πραγματική προβολή σημαντικών δεδομένων, την ανάλυση κινδύνου [και τον προσδιορισμό] του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει το bitcoin σε ένα χαρτοφυλάκιο, τι είδους κατανομή είναι κατάλληλη δεδομένης της διάθεσης ανάληψης ρίσκου ενός επενδυτή, των αναγκών του σε ρευστότητα», πρόσθεσε. «Αυτό υποτίθεται ότι πρέπει να κάνει ένας σύμβουλος, οπότε νομίζω ότι αυτό το ταξίδι στο οποίο βρισκόμαστε είναι ακριβώς το σωστό και κάνουν τη δουλειά τους».

Η Cohen δήλωσε ότι βλέπει τα bitcoin ETFs ως γέφυρα μεταξύ αγοράς crypto και των παραδοσιακών επενδύσεων ιδίως για τους επενδυτές που μπορεί να ενδιαφέρονται να κάνουν μια επένδυσηστο bitcoin χωρίς να χρειάζεται να διαχειριστούν τον κίνδυνο τους σε δύο διαφορετικά οικοσυστήματα. Πριν από τα ETFs, οι υπάρχουσες διαδρομές εισόδου στο κρυπτονόμισμα ήταν ανεπαρκείς για αυτό που ήθελαν να κάνουν ορισμένοι επενδυτές, είπε.

Η Alesia Haas, επικεφαλής του οικονομικού τμήματος της Coinbase, δήλωσε ότι το bitcoin βρίσκεται «σε ένα αργό ταξίδι υιοθέτησης».

Ο Blue Macellari, επικεφαλής της στρατηγικής ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων για την T. Rowe Price, επισήμανε την κατανομή 1% που ορισμένοι επενδυτές θεωρούν ότι είναι ένα ασφαλές, άνετο ποσοστό. Είπε ότι βλέπει τις κατανομές χαρτοφυλακίου στο bitcoin ως δυαδικά γεγονότα, όπου θα πρέπει να είναι μεγαλύτερες από 1% ή μηδέν, αλλά αναγνώρισε επίσης την προσεκτική προσέγγιση προς την υιοθέτηση.

«Υπάρχει μια ψυχολογική συνιστώσα όπου οι άνθρωποι πρέπει πρώτα να δοκιμάσουν τα νερά για να νιώσουν άνετα», δήλωσε η Macellari. «Είναι μια αλλαγή παραδείγματος … χρειάζεται χρόνος για να μπορέσουν οι άνθρωποι να διευκολυνθούν».

Διαβάστε ακόμη

Σήμα δυναμικής επανεκκίνησης στέλνει ο Μητσοτάκης – Tο τρίπτυχο των προτεραιοτήτων

Κωνσταντίνος Καπετανάκης: Η ελληνική ναυτιλία ανέκαθεν εστίαζε στην καινοτομία και τη δημιουργική σκέψη

Πανελλαδικές 2024: Ξεκινούν οι εξετάσεις για τα ειδικά μαθήματα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ