Συνέχεια στο ανοδικό κρεσέντο δίνει η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς η απόφαση των χωρών – μελών του OPEC+ να περικόψει σκόπιμα την παραγωγή κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως κλιμακώνει τις πιέσεις στα επίπεδα της προσφοράς. 

Αποτέλεσμα είναι τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ να αυξάνονται κατά 1,10% και να διαμορφώνονται στα 89,42 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη να ενισχύονται κατά +1,11% και τα 95,47 δολάρια ανά βαρέλι. Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα από τις 14 Σεπτεμβρίου.  

Η απόφαση των κρατών του OPEC και των συμμάχων τους, δηλαδή της Ρωσίας (μαζί απαρτίζουν τον OPEC+), αναμφίβολα, διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην ανοδική κίνηση των τιμών του «μαύρου χρυσού», καθώς η μείωση κατά 2 εκατ. βαρέλια είναι η μεγαλύτερη από το 2020. 

Ας σημειωθεί ότι η κίνηση του OPEC+, η οποία αποσκοπεί στη σκόπιμη αύξηση των τιμών και κατ’ επέκταση των εσόδων από τις πωλήσεις πετρελαίου, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ, η οποία φοβάται ένα νέο κύμα ανατιμήσεων σε μια σειρά προϊόντων.  

Η Goldman Sachs, κατόπιν όλων των παραπάνω, έσπευσε να αναθεωρήσει τις προβλέψεις για τις τιμές του πετρελαίου, «βλέποντας» αύξηση του Brent στα 104 δολάρια ανά βαρέλι το 2022 και στα 110 δολάρια ανά βαρέλι το 2023.  

Σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg, κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας οι τιμές του πετρελαίου έχουν καταγράψει σωρευτική άνοδο της τάξης του 11% -η υψηλότερη εβδομαδιαία μεταβολή από την άνοιξη.  

Κι όλα αυτά, μάλιστα, παρά το γεγονός ότι οι traders φοβούνται τον κίνδυνο μείωσης της ζήτησης, ως απόρροια της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας και ιδίως της κινεζικής, η οποία αποτελεί τον Νο.1 εισαγωγέα πετρελαίου διεθνώς. 

Διαβάστε επίσης

Το Έλατος Resort στην οικογένεια Θ. Λασκαρίδη, στην Τράπεζα Αττικής… άρχισαν τα θαύματα και στου Λιβάνη μετράνε τα φέσια

«Καταφύγιο» στις… χρυσές λίρες για τους Έλληνες – Πόσα τεμάχια και σε ποια τιμή αγόρασαν από την ΤτΕ (πίνακες)

Ελληνικό: Προχωρά ο διαγωνισμός για το «Sports Center» – Διεκδικητές 5 μεγάλοι όμιλοι