Το πετρέλαιο έκανε άλμα ξεπερνώντας τα 65 δολάρια το βαρέλι – καθώς οι διαταραχές της προσφοράς αργού σε Ιράκ και Λιβύη επανέφεραν τις ανησυχίες για την ευαισθησία της αγοράς σε γεωπολιτικούς κινδύνους.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 1,7% στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, αφού η παραγωγή πετρελαίου της Λιβύης ουσιαστικά σταμάτησε, καθώς οι ένοπλες δυνάμεις σφράγισαν τον αγωγό από το μεγαλύτερο κοίτασμα της χώρας.

Εν τω μεταξύ, στο Ιράκ, η παραγωγή σταμάτησε σε ένα σημαντικό κοίτασμα την Κυριακή, ενώ η παραγωγή ενός δεύτερου κοιτάσματος απειλείται καθώς η αναταραχή κλιμακώνεται στον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό του ΟΠΕΚ.

Τα κλιμακούμενα προβλήματα σε δυο μεγάλους παραγωγούς πετρελαίου στρέφουν την προσοχή στους κινδύνους για τον απρόσκοπτο εφοδιασμό της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας.

Η τιμή του πετρελαίου Brent διακυμάνθηκε σε εύρος 8 δολαρίων: Οι αρχικοί φόβοι ότι η δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Σολεϊμανί θα απειλούσε τις εξαγωγές από τη Μέση Ανατολή. έδωσαν τη θέση τους στην αυτοπεποίθηση ότι ο κόσμος είχε – σε κάθε περίπτωση – ένα επαρκές μαξιλάρι εφοδιασμού.

«Οι κίνδυνοι εφοδιασμού αποτελούν τον κύριο οδηγό πίσω από την εξέλιξη του πετρελαίου – από τις εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν ως τα προβλήματα στης Λιβύης και τώρα στην παραγωγή του Ιράκ σταματά σε ένα μεγάλο πετρελαϊκό πεδίο», δήλωσε τηλεφωνικά ο Kim Kwangrae, αναλυτής εμπορευμάτων της Samsung Futures Inc. “Ενώ μια πιθανή αύξηση της ακαθάριστης παραγωγής από χώρες εκτός του ΟΠΕΚ θα περιορίσει την περαιτέρω αύξηση του πετρελαίου, η αγορά θα συνεχίσει να συγκρατείται από αυτούς τους γεωπολιτικούς κινδύνους για τώρα”.

Η τιμή του Brent αυξήθηκε κατά 1,15 δολάρια, ή 1,8%, στα 66 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο ICE Futures Europe.

Η τιμή των ενδιάμεσων συμβολαίων WTI αυξήθηκαν κατά 1,19 δολ. ή 2%, φθάνοντας στα 59,73 δολάρια στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Ο στρόφιγγα της Λιβύης κλείνει

Η παραγωγή πετρελαίου της Λιβύης θα περιοριστεί στα 72.000 βαρέλια ημερησίως, όταν οι δεξαμενές αποθήκευσης γεμίσουν, σύμφωνα με την κρατική εταιρεία National Oil Corp., από πάνω από 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το Σάββατο. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2011, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Η βουτιά στην παραγωγή ξεκίνησε όταν ο Χαλίφα Χάφταρ μπλόκαρε τις εξαγωγές σε λιμάνια υπό τον έλεγχό του, σύμφωνα με δήλωση που πραγματοποίησε το Σάββατο από η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Λιβύης. Η εταιρεία επισήμανε την ύπαρξη ανωτέρας βίας, η οποία μπορεί να επιτρέψει στη Λιβύη – που έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου της Αφρικής – να αναστείλει νομίμως τις συμβάσεις παράδοσης.

Η κατάσταση στο Ιράκ επιδεινώνεται

Στο άλλο σημαντικό μέτωπο, μέλη των σωμάτων ασφαλείας στο Ιράκ – που διεκδικούν συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου – εμπόδισαν την πρόσβαση στο πετρελαϊκό πεδίο του Αλ Αχτάμπ, προκαλώντας τη διακοπή της παραγωγής. Η παραγωγή στα κοιτάσματα της Βασόρας, κινδυνεύει επίσης να κλείσει.

 

Οι τιμές του πετρελαίου έκαναν άλμα νωρίτερα τον Ιανουάριο, αφού το Ιράν προχώρησε σε αντίποινα για τη δολοφονία του στρατηγού Κάσιμ Σολεϊμανί. Στη συνέχεια ωστόσο υποχώρησαν ακόμα και χαμηλότερα από τα επίπεδα που ήταν στα μέσα δεκεμβρίου – καθώς η αγορά εκτίμησε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος κλιμάκωσης των εχθροπραξιών. Τα μέλη του ΟΠΕΚ έχουν εφεδρική παραγωγική ικανότητα μετά τη μείωση του εφοδιασμού σε τιμές στήριξης, ενώ η παραγωγή εκτός του ομίλου αναμένεται να αυξηθεί φέτος, προσθέτοντας ένα αποθεματικό σε πιθανές διακοπές.

“Οι τιμές είναι πιθανό να παραμείνουν ανώτατες, δεδομένου ότι η δραστική φύση της αγοράς είναι να εξασθενήσει γρήγορα ο γεωπολιτικός κίνδυνος”, ανέφερε σε σημείωμα ο Στίβεν Άινις, υπεύθυνος στρατηγικής Ασίας-Ειρηνικού στο AxiTrader.