Το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο και κατευθύνθηκε προς ένα σταθερό τριμηνιαίο κέρδος χάρη στις προσδοκίες ότι οι περικοπές της προσφοράς του ΟΠΕΚ+ θα συσφίξουν την παγκόσμια αγορά.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του West Texas Intermediate (WTI) αυξήθηκαν κοντά στα 82 δολάρια το βαρέλι μετά από μια μικρή διήμερη πτώση, με το αργό τύπου Brent να βρίσκεται πάνω από τα 86 δολάρια.

Το αμερικανικό αργό έχει αυξηθεί κατά 14% φέτος, μέσω της μεταβολής από το πτωτικό μοτίβο contango στην αντίθετη δομή του backwardation.

Οι περικοπές του ΟΠΕΚ+ κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως παρατάθηκαν έως το τέλος Ιουνίου, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι τα παγκόσμια αποθέματα θα συρρικνωθούν.

Ενόψει της συνόδου της επόμενης εβδομάδας, οι εκπρόσωποι δεν είδαν την ανάγκη να προτείνουν αλλαγές, καθώς οι ποσοστώσεις αποδεικνύονται αποτελεσματικές, σύμφωνα με αρκετούς αξιωματούχους.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, στην ανάκαμψη των τιμών του αργού το α’ τρίμηνο συνέβαλαν επίσης οι επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Ουκρανίας στις ρωσικές ενεργειακές υποδομές, οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή και η αύξηση της ζήτησης στις ασιατικές οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας.

Παρ’ όλα αυτά, η αύξηση των εθνικών αποθεμάτων αργού και βενζίνης στις ΗΠΑ υπονόμευσε μέρος της στενότητας, με την προσφορά πετρελαίου εκτός του ΟΠΕΚ+ να συνεχίζει να επεκτείνεται.

H ανοδική τάση έχει ωθήσει ορισμένες τράπεζες να προειδοποιήσουν ότι υπάρχουν περιθώρια για υψηλότερες τιμές, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθούν τα γεγονότα.

Ενώ εμμένει στις υπάρχουσες προβλέψεις της, η JPMorgan Chase & Co. δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι υπάρχει πιθανότητα πως το Brent θα φτάσει σε τριψήφιο νούμερο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2024, εάν ο αντίκτυπος των περικοπών της παραγωγής της Ρωσίας δεν εξισορροπηθεί από άλλα αντίμετρα.

«Υπάρχει αυξημένη ανοδική τάση καθώς οι συνθήκες ζήτησης παραμένουν πιο σταθερές από ό,τι αναμενόταν στις ΗΠΑ και την Κίνα», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της Standard Chartered Plc, Χαν Ζον Λιάνγκ. Η Κίνα φαίνεται «όλο και πιο θετική μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις των μακροοικονομικών της στοιχείων τη στιγμή που οι περικοπές του ΟΠΕΚ+ περιορίζουν επίσης την προσφορά», συμπλήρωσε.

Διαβάστε ακόμη

Φάμπρικα προσφυγών απειλεί μεγάλες επενδύσεις

Οι 4+1 «Εντολές» του Σπύρου Θεοδωρόπουλου προς τους νέους επιχειρηματίες (vid)

Brown Hotels: Νέες συμφωνίες για διαχείριση ξενοδοχείων σε προορισμούς – έκπληξη (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ