Οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν περαιτέρω κέρδη τη Δευτέρα εν μέσω προσδοκιών για περιορισμένη προσφορά από τις περικοπές του ΟΠΕΚ+ και τις επιθέσεις στα ρωσικά διυλιστήρια, ενώ τα αισιόδοξα στοιχεία για την κινεζική μεταποίηση στήριξαν τις προοπτικές για βελτίωση της ζήτησης.

Το Brent κυμάνθηκε 25 σεντς ή 0,3% υψηλότερα στα 87,25 δολάρια/ βαρέλι νωρίς το πρωί της Δευτέρας, μετά από την άνοδο του 2,4% την περασμένη εβδομάδα.

Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate βρισκόταν στα 83,44 δολάρια/βαρέλι, αυξημένο κατά 27 σεντς ή 0,3%, μετά από άνοδο 3,2% την περασμένη εβδομάδα.

Ο όγκος συναλλαγών ήταν ισχνός, καθώς οι αγορές σε πολλές χώρες παρέμειναν κλειστές για τις διακοπές του Πάσχα.

Οι δύο δείκτες αναφοράς σημείωσαν κέρδη για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Μάρτιο, με το Brent να διατηρείται πάνω από τα 85 δολάρια/βαρέλι από τα μέσα του περασμένου μήνα.

Ο ΟΠΕΚ+ έχει δεσμευτεί να παρατείνει τις περικοπές παραγωγής έως το τέλος Ιουνίου, γεγονός που θα μπορούσε να περιορίσει την προσφορά αργού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο.

Ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε την Παρασκευή ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες της χώρας θα επικεντρωθούν στη μείωση της παραγωγής και όχι των εξαγωγών κατά το β’ τρίμηνο, προκειμένου να κατανεμηθούν ομοιόμορφα οι περικοπές παραγωγής με τα άλλα μέλη του ΟΠΕΚ+.

Οι επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την Ουκρανία έχουν θέσει εκτός λειτουργίας αρκετά ρωσικά διυλιστήρια, γεγονός που αναμένεται να μειώσει τις εξαγωγές καυσίμων της Ρωσίας.

«Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι για τις προμήθειες αργού και πρώτων υλών προστίθενται στα ισχυρά θεμελιώδη στοιχεία της ζήτησης του β’ τριμήνου», ανέφεραν οι αναλυτές της Energy Aspects σε σημείωμά τους.

Σχεδόν 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως (bpd) της ρωσικής ικανότητας επεξεργασίας αργού βρίσκονται εκτός λειτουργίας από τις επιθέσεις, επηρεάζοντας τις εξαγωγές μαζούτ υψηλής περιεκτικότητας σε θείο, το οποίο επεξεργάζονται κινεζικά και ινδικά διυλιστήρια, προσέθεσε η συμβουλευτική εταιρεία.

Στην Ευρώπη, η ζήτηση πετρελαίου ήταν πιο σταθερή από ό,τι αναμενόταν, καθώς αυξήθηκε κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, όπως ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman Sachs, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψής της για συρρίκνωση κατά 200.000 βαρέλια ημερησίως το 2024.

Η σταθερή ευρωπαϊκή ζήτηση και η εξασθένηση της αύξησης της προσφοράς στις ΗΠΑ σε συνδυασμό με μια πιθανή παράταση των περικοπών του ΟΠΕΚ+ έως το 2024 υπερτερούν του καθοδικού κινδύνου από την επίμονη εξασθένηση της ζήτησης στην Κίνα, ανέφεραν σε σημείωμά τους, σύμφωνα με το Reuters.

Παρόλα αυτά, η μεταποιητική δραστηριότητα της Κίνας επεκτάθηκε για πρώτη φορά εδώ και έξι μήνες τον Μάρτιο, όπως έδειξε επίσημη έρευνα την Κυριακή, στηρίζοντας τη ζήτηση πετρελαίου στον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο, ακόμη και όταν η κρίση στον τομέα των ακινήτων συνεχίζει να πλήττει την εγχώρια οικονομία.

Διαβάστε ακόμη:

Δεύτερη ευκαιρία για όσους είχαν ρυθμίσεις αλλά τις έχασαν

Η ελίτ της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας για δύο μέρες στην Αθήνα

Ανάπτυξη 2,5% υπό προϋποθέσεις προβλέπει για το 2024 το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ