Ράλι καταγράφουν την Τρίτη οι μετοχές των περιφερειακών αμερικανικών τραπεζών, οι οποίες ετοιμάζονται να ανακτήσουν ένα μέρος των μεγάλων απωλειών, οι οποίες προκλήθηκαν από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.

Η εν μέρει άμβλυνση των ανησυχιών για τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αναμφίβολα, συνδράμει στην ανακοπή του 6ήμερου sell off, με αποτέλεσμα οι τιμές των τραπεζικών ιδρυμάτων να καταγράφουν ισχυρά κέρδη, λίγο πριν την επίσημη έναρξη των συναλλαγών στη Wall Street.

Ενδεικτικά, η First Republic Bank, η οποία τη Δευτέρα κατακρημνίστηκε κατά 62%, σήμερα ενισχύεται κατά έως 28%. Άλμα κατά +40% εμφανίζει και η PacWest Bancorp, ενώ η Wester Alliance Bancorp ακολουθεί στο +22%.

Όσον αφορά τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, οι μετοχές των Bank of America και Citigroup επίσης σημειώνουν κέρδη.

Οι εποπτικές αρχές προχώρησαν την Κυριακή στην ανακοίνωση έκτακτων μέτρων, εισάγοντας ένα μηχανισμό προστασίας των τραπεζικών καταθέσεων των πολιτών. Στόχος ήταν φυσικά, η αποτροπή τη διάχυσης της ανησυχίας, μετά την κατάρρευση της SVB αλλά και των Signature Bank – Silvergate.

Οι περιφερειακές τράπεζες, κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών, δέχθηκαν ισχυρότατες πιέσεις, υπό τον φόβο για ευρύτερης διάχυσης της κρίσης, ο οποίος οδήγησε σε μεγάλες εκροές καταθέσεων.

Πάντως, ο έμπειρος επενδυτής Μίκαελ Μπάρι, ο οποίος είχε προβλέψει την κρίση των στεγαστικών δανείων το 2008, θεωρεί ότι η επέκταση της αναταραχής μπορεί να αντιμετωπιστεί «πολύ γρήγορα», καθώς δεν βλέπει κάποιον «πραγματικό κίνδυνο».

Από την άλλη πλευρά, ο οίκος Moody’s τοποθέτησε τη First Republic Bank κι άλλες πέντε αμερικανικές τράπεζες σε καθεστώς υποβάθμισης, διατηρώντας στο προσκήνιο τις ανησυχίες για την υγεία των περιφερειακών ιδρυμάτων.

Ο δείκτης KBW Bank, ένας από τους βασικότερους της Wall Street στον χρηματοπιστωτικό τομέα, κατά τη διάρκεια της Δευτέρας, υποχώρησε για 6η διαδοχική συνεδρίαση, με τις σωρευτικές απώλειες να φθάνουν το ¼.

Διαβάστε ακόμα

Η προετοιμασία του Μαξίμου και η «καλή κυβέρνηση» του Ανδρουλάκη, τα σχέδια Γκριμάλντι και το ελληνικό deal του Ανιέλι

Η μεγάλη τριπλή μονομαχία: Τα 3 κορυφαία μπέργκερ της Αθήνας – Τα υλικά, το ψήσιμο και τα μικρά μυστικά τους

Δημήτρης Ευαγγελόπουλος & Γιώργος Βαρβαρέλης: Πώς οι δύο συμφοιτητές από τον θεσσαλικό κάμπο έφτασαν στο χρυσό deal με τον κολοσσό των Ανιέλι