search icon

Αγορές

Συντηρούνται τα κέρδη στο Χρηματιστήριο – Έως 3% η άνοδος στις τράπεζες, θετικό κλίμα στο ταμπλό (upd)

Ο Γ.Δ. προσπαθεί να επανέλθει στις 870 μονάδες - Άνω του 2% τα κέρδη για τον τραπεζικό δείκτη - Βελτιωμένο το κλίμα στις διεθνείς αγορές - JP Morgan: Νέα τιμή στόχος για τη μετοχή του ΟΤΕ - Η Coca Cola είναι (και πάλι) η πολυτιμότερη εισηγμένη

(upd) Σημαντικά κέρδη εμφανίζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να επιστρέφουν και να οδηγούν τον βασικό δείκτη στο τεχνικό σημείο των 870 μονάδων, έχοντας ως σύμμαχο το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές. Ωστόσο, οι κίνδυνοι εξακολουθούν να είναι διάχυτοι, με τη βραχυπρόθεσμη τάση να παραμένει πτωτική, ενόσω το σπιράλ των προκλήσεων αποτρέπει μια ανοδική κίνηση σε μεσο-μακροπρόθεσμο επίπεδο.  

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 4.00 το απόγευμα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει αξιοσημείωτη άνοδο κατά 1,07% και διαμορφώνεται στις 868,55 μονάδες, κερδίζοντας περισσότερες από εννέα μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (859,38 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε επτά μονάδες (από 864,98 έως 871,10 μονάδες) , με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε 64 εκατομμύρια ευρώ. 

Ο τραπεζικός κλάδος τίθεται στο επίκεντρο των αγοραστικών επιλογών, με τον δείκτη να βρίσκεται στο +2,34% και τις 568,70 μονάδες, ανακτώντας ένα μέρος των απωλειών του τελευταίου 30ημέρου (-14%). Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία ενισχύεται στο +2,7% και τα 3,33 ευρώ. Στο +2,5% ακολουθεί η μετοχή της Alpha Bank, ενώ η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο +1,7% και το 0,91 ευρώ. Η μετοχή της Πειραιώς, τέλος, κινείται αντίρροπα στο -0,25% και το 1,202 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,33% και 2.086 μονάδες), οι μετοχές των Τιτάνα και ΟΠΑΠ αυξάνονται δυναμικά κατά τουλάχιστον 2%, ενώ πέριξ του 1,5% έπονται τα κέρδη για τις μετοχές των Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ, Viohalco, Lamda Development και Coca – Cola, η οποία ανακτά τα 21 ευρώ και καθίσταται (εκ νέου) η «πολυτιμότερη» εταιρεία του Χ.Α.. Ταυτόχρονα, άνοδο άνω του 1% παρουσιάζουν οι μετοχές των ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ – Mytilineos. H μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα, δε, ενισχύεται στο 0,5% και τα 9,5 ευρώ, στον απόηχο της εισόδου του fund Helikon με ποσοστό άνω του 5%. Ελεγχόμενες απώλειες, αντίθετα, εμφανίζονται στις μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΟΤΕ, οι οποίες χάνουν περίπου 0,5%. 

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,88% και 1.409 μονάδες), η μετοχή της Κρι – Κρι ξεχωρίζει στο +2,5% και τα 6,5 ευρώ, με τις μετοχές των Πλαίσιο, Τεχνικής Ολυμπιακής, ΕΧΑΕ και Epsilon να έπονται στο +1,5%. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 59 μετοχές κινούνται ανοδικά, 33 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 18 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 62,2 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Πρόσκαιρη άνοδος με το βλέμμα στο εξωτερικό

Η Λεωφόρος Αθηνών επιχειρεί να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα, λαμβάνοντας ώθηση από το -έστω και οριακά- βελτιωμένο κλίμα των ευρωπαϊκών αγορών, καθώς οι επενδυτές προσβλέπουν σε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας στην Κίνα, κάτι που θα δώσει πολύτιμες «ανάσες» στο παγκόσμιο ΑΕΠ, δεδομένου ότι η ασιατική χώρα αποτελεί τη Νο.2 οικονομία του πλανήτη. 

Πάντως, η επιβράδυνση της ανάπτυξης θεωρείται σχεδόν δεδομένη, με τη συντριπτική πλειοψηφία των διεθνών οίκων να σπεύδει να αναθεωρήσει καθοδικά τις εκτιμήσεις για το 2022. Η Κομισιόν, ενδεικτικά, στις εαρινές προβλέψεις της, τοποθέτησε στο 3,5% τον πήχη για την ανάπτυξη της Ελλάδας και στο 2,7% τον πήχη για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης.  

Ο υψηλός πληθωρισμός, τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, το αυξημένο κόστος δανεισμού και η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, σε συνδυασμό με την παγίωση των γεωπολιτικών προκλήσεων, δημιουργούν ένα αρνητικό σπιράλ τόσο για τη διεθνή όσο και για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. 

Το θετικό για την Αθήνα είναι, πάντως, ότι οι επενδυτές, αν και φειδωλοί στην ανάληψη πρόσθετου ρίσκου, εξακολουθούν να «βλέπουν» αγοραστικές ευκαιρίες στο ταμπλό, οι οποίες απορρέουν τόσο από τα ικανοποιητικά μεγέθη του α’ τριμήνου, όσο κι από τις ιδιαίτερα ελκυστικές αποτιμήσεις στο ταμπλό. Την ίδια ώρα, τα διάφορα σενάρια που κυοφορούνται για πιθανά deals ή επιχειρηματικές συνεργασίες, έρχονται να τονώσουν περαιτέρω το ενδιαφέρον. 

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, οι περισσότεροι αναλυτές συνεχίζουν να «βλέπουν» διατήρηση της υψηλής μεταβλητότητας, με τον Γενικό Δείκτη να παραμένει κάτω του κινητού μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών (888 μονάδες). Οι πρώτες στηρίξεις συναντώνται στις 850 και 840 μονάδες, ενώ οι επόμενες αντιστάσεις βρίσκονται στις 880 και 900 μονάδες.    

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές 

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,88% και τις 437 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να αυξάνεται κατά 1%, τον γαλλικό CAC 40 κατά 0,4% και τον ιταλικό FTSE MIB κατά 0,8%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει μικρή άνοδο κατά 0,2%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προ-συμβόλαια του Dow Jones σημειώνουν κέρδη, προμηνύοντας ένα θετικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση.  

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές βρίσκονται σταθερά άνω των 110 δολαρίων, καθώς η προσδοκία για ανάκαμψη της κινεζικής ζήτησης οδηγεί τα συμβόλαια WTI στα 113,8 δολάρια ανά βαρέλι και τα συμβόλαια Brent στα 114,09 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ενισχύεται στο +0,6% και τα 1.825 δολάρια ανά ουγγιά, ανακάμπτοντας από το χαμηλό 3,5 μηνών. 

Διαβάστε επίσης:

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Από τις αγορές των Βαλκανίων και της Πολωνίας χαρτοφυλάκιο 1 GW ως το 2030

Ο Ευκλείδης… φεύγει, ο Διονύσης έρχεται, η Άκτωρ πήρε νέα δουλειά από το αεροδρόμιο, τα τρία κανάλια, η Klarna, η Dimand και ο νέος ελληνικός μονόκερος

Tρία δισ. δολάρια σε Bitcoin κόστισε η αποτυχημένη «διάσωση» του TerraUSD

Exit mobile version