Μετά τη χθεσινή απόφαση του ΟΠΕΚ να επεκτείνει τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου μέχρι τον Μάρτιο του 2020 σε μια προσπάθεια να στηρίξει τις τιμές του, το αργό όντως ενισχύθηκε πάνω από 1% στις χθεσινές συναλλαγές, μειώνοντας ωστόσο τα κέρδη τόσο του αμερικανικού αργού όσο και του μπρεντ του έκτοτε μειώθηκαν.

Πιο συγκεκριμένα, το αργό διεθνούς προέλευσης τύπου μπρεντ νωρίτερα σημείωνε πτώση 0,32% στα 64,85 δολ/βαρέλι.

Το αμερικανικό αργό μειώνεται κατά 0,12% στα 58,97 δολ/βαρέλι.

Στο μεταξύ, πριν από λίγο, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι ο OΠΕΚ+ (δηλαδή και οι χώρες που δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ) ενέκρινε συμφωνία για την επέκταση της μείωσης της παραγωγής μέχρι τον Μάρτιο του 2020.

Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνει η ειδικός της αγοράς πετρελαίου, Amrita Sen μιλώντας στο CNBC, οι προοπτικές της ζήτησης πετρελαίου ενδέχεται να εξαρτηθούν από το πόσο καλά θα κυλήσουν οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Η επιτυχία ή η αποτυχία των συζητήσεων, αναφέρει, θα είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για το outlook των τιμών για τη φετινή χρονιά.

«Γνωρίζω ότι ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Khalid Al Falih, είπε ότι το β’ εξάμηνο οι προοπτικές για τη ζήτηση φαίνονται καλύτερες, αλλά εξαρτώνται πάρα πολλά από την εμπορική συμφωνία, από την εκεχειρία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και η παγκόμσια ζήτηση έχει επιβραδύνει σημαντικά», αναφέρει η Sen, επικεφαλής ανάλυσης για το πετρέλαιο στην Energy Aspects.

«Η ζήτηση της Κίνας για πετρέλαιο κάθε άλλο παρά έχει καταρρεύσει. Επιταχύνεται με πιο βραδείς ρυθμούς βέβαια, όμως μόνο και μόνο η έλλειψη εμπιστοσύνης κάνει τις εταιρείες να δαμαστούν να επενδύουν και να κάνουν παραγγελίες. Εχουμε δε δει πολύ αδύναμα νούμερα σε άλλες περιοχές της Ασίας και της Ευρώπης».

Η Sen εκφράζει την ελπίδα ότι η ανακωχή που επιτεύχθηκε το σαββατοκύριακο μεταξύ Τραμπ και Σι με την αναστολή της επιβολής νέων δασμών, μπορεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη που με τη σειρά της θα δώσει «καύσιμα» στη ζήτηση για πετρέλαιο.

«Ομως αν (σσ η εμπιστοσύνη) δεν επανέλθει σύντομα, όλο το β’ εξάμηνο του 2019 και το 2020 τα πράγματα θα πιο υποτονικά», αναφέρει η Sen.

Παράλληλα, σημειώνει ότι περαιτέρω ώθηση στο πετρέλαιο μπορεί να φέρει μια δυνητική μείωση των επιτοκίων από την αμερικανική Federal Reserve φέτος και το κίνητρο για τη δημιουργία ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ, πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2020, θα μπορούσε να δώσει πρόσθετη ώθηση στη ζήτηση .

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, αν η αύξηση της ζήτησης είναι ακόμα ένα εκατ. βαρέλια ημερησίως, νομίζω ότι εύκολα μπορεί να φτάσει τα 75 δολ/βαρέλι, αν όχι και ελαφρώς περισσότερο καθώς η αγορά του αργού είναι ακόμα σφιχτή».