Η αστάθεια στη Wall Street έχει οδηγήσει τις μετοχές παγκοσμίως σε ισχυρές αναταράξεις τους τελευταίους μήνες, με αποτέλεσμα μια σειρά χρηματιστηριακών αγορών να βυθιστούν σε bear market. Το φαινόμενο αυτό αναμένεται να επιδεινωθεί το νέο έτος, σύμφωνα με ειδικούς που μίλησαν στο CNBC.

Όταν μια αγορά εισέρχεται σε bear market σημαίνει ότι είναι αντιμέτωπη με απώλειες 20% από το ζενίθ τους τη δεδομένη χρονικά. Σε bear market βρίσκονται ήδη αρκετές αγορές ανά τον πλανήτη και το νέο έτος δεν θα φέρει ανάκαμψη, αλλά ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί.

Στις ΗΠΑ, σε bear market μπήκε την Παρασκευή ο Nasdaq Composite και ο S&P 500 βρίσκεται στο όριο, αφού έχασε σχεδόν 18% από το φετινό ρεκόρ του.
Στην Ευρώπη, ο γερμανικός DAX της Γερμανίας και στην Ασία ο κινεζικός Shanghai Composite έχουν επίσης εισέλθει σε bear market.

Οι σημαντικοί κίνδυνοι αγοράς παραμένουν, αναφέρουν οι αναλυτές. Η Fed ενδέχεται να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια ενώ διάχυτη είναι η ανησυχία και για παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση – που επιδεινώθηκε από τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Ο υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες που ήθελαν τον Αμερικανό πρόεδρο να δείχνει την πόρτα της εξόδου στον Τραμπ, αλλά αυτό ίσως δεν είναι αρκετό για να κάμψει τις ανησυχίες των επενδυτών και των ειδικών της Wall Street. 

«Θα ήθελα να ήμουν αισιόδοξος απλώς δεν βλέπω πολλά θετικά εκεί έξω. Νομίζω ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη και ότι θα έρθουν το 2019. Είμαστε ακόμη στο πρώτο μισό μιας παγκόσμιας bear market και αναμένεται συνέχεια το επόμενο έτος», αναφέρει ο Mark Jolley, της CCB International Securities.

O μεγάλος κίνδυνος όπως εξήγησε είναι από την επιδείνωση των συνθηκών στις πιστωτικές αγορές. Για τις επιχειρήσεις θα είναι ολοένα και πιο δύσκολο να εξυπηρετούν τα χρέη τους, κάτι που σημαίνει ότι θα έρθουν υποβαθμίσεις και ενδεχομένως και περισσότερες στάσεις πληρωμών. Μία τέτοια εξέλιξη θα διαχυθεί βεβαίως και στις αγορές μετοχών. 

«Το βασικό μου σενάριο είναι ένα πιστωτικό γεγονός, που θα βαρύνει περαιτέρω στις διεθνείς αγορές και ειδικά σε τομείς ανάπτυξης, όπως αυτός της τεχνολογίας» τόνισε. «Δεν είμαι σίγουρος ότι έχουμε φτάσει στον πάτο. Υπάρχει ενδεχόμενο για νέα μεγάλη πτώση» προειδοποίησε. 

Τους φόβους των επενδυτών εντείνει βεβαίως και ο πόλεμος ΗΠΑ- Κίνας στο εμπορικό πεδίο. Είναι πολύ δύσκολο οι δύο ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη να καταλήξουν σε μία συμφωνία, παρά την ανακωχή, που έχουν κηρύξει. Ενδεχόμενη κλιμάκωση της αντιπαράθεσης ή μία παρατεταμένη «ψυχροπολεμική περίοδος» θα πυροδοτούσε μαζικές ρευστοποιήσεις στις αγορές