Η αβεβαιότητα για το αν οι εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ – Κίνας θα σημειώσουν τελικά πρόοδο αλλά και η υπερβάλλουσα παραγωγή αργού από τη Σαουδική Αραβία προκαλούν αμηχανία στην αγορά του αμερικανικού αργού αλλά και στις τιμές του αργού διεθνούς προέλευσης, καθώς εκφράζονται φόβοι για υπερπροσφορά «μαύρου χρυσού».

Νωρίτερα το αμερικανικό αργό σημείωνε πτώση κατά 18 σεντς ή 0,3% στα 56,68 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τη Δευτέρα έχασε 0,7%. Αντίστοιχα το αργό τύπου μπρεντ υποχωρούσε κατά 14 σεντς ή 0,2% στα 62,04 δολ/βαρέλι έναντι πτώσης 0,5% χθες Δευτέρα. Αυτή την ώρα ωστόσο το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά 0,21% στα 56,98 δολ/βαρέλι και το μπρεντ κερδίζει 0,23% στα 62,32 δολ/βαρέλι.

Οι ανησυχίες για την επίπτωση στη ζήτηση πετρελαίου από τον εμπορικό πόλεμο που έχει επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία, έχουν επιστρέψει καθώς εκφράστηκαν αμφιβολίες για τη σύναψη της λεγόμενης πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε το Σάββατο ότι οι συνομιλίες με την Κίνα προχωρούν «πολύ ωραία» ωστόσο οι ΗΠΑ θα κάνουν συμφωνία μόνον αν αυτή είναι σωστή για την Ουάσινγκτον. Παράλληλα σημείωσε ότι δεν ενέκρινε την άρση των αμερικανικών δασμών σε κινεζικά προϊόντα.

«Οι τιμές του πετρελαίου δοκιμάζονται στην αρχή της εβδομάδας, καθώς οι εμπορικές ανησυχίες εκτροχιάζουν τη δυναμική του Οκτωβρίου καθώς τότε υπήρχαν ελπίδες ότι η πρώτη φάση της συμφωνίας θα μπορούσε να δώσει ώθηση στη ζήτηση για πετρέλαιο», αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής της OANDA, Εντουάρντ Μόγια.

Την ίδια ώρα, η Σαουδική Αραβία αύξησε την παραγωγή πετρελαίου τον Οκτώβριο στα 10,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα αν και διατήρησε την παροχή πετρελαίου στις αγορές κάτω από τον στόχο παραγωγής του ΟΠΕΚ.

Σύμφωνα με την Fitch Solutions, το 2019 θα σηματοδοτήσει το ναδίρ της αύξησης της ζήτησης πετρελαίου για την επόμενη πενταετία. Προβλέπει δε ότι η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 0,5% φέτος και κατά 0,8% το 2020, ενώ επισημαίνει ότι τα εμπορικά και πολιτικά ρίσκα παραμένουν εξαιρετικά υψηλά.