Πάνω από 12% κατρακύλησαν οι τιμές του χαλκού από τα μέσα Ιανουαρίου, καθώς η έξαρση του κορωνοϊού ανάγκασε την Κίνα να επεκτείνει τον αποκλεισμό των περιοχών που γίνεται η παραγωγή του.

Οι τιμές του χαλκού που αποτελεί βαρόμετρο για την παγκόσμια οικονομία μειώθηκαν για 13η συνεχόμενη ημέρα τη Δευτέρα στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2019.

Ο χαλκός – βασικό υλικό στη μεταποίηση – χρησιμοποιείται σε ένα ευρύτατο φάσμα τομέων, από τις ηλεκτρονικές εγκαταστάσεις ως τις κατασκευές σπιτιών και η ζήτηση αποτελεί δείκτη για το πόσο ισχυρή είναι η κατάσταση της οικονομίας. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής μετάλλων παγκοσμίως.

Τη Δευτέρα ο χαλκός υποχώρησε σε χαμηλά τριών ετών στο χρηματιστήριο της Σαγκάης και το προθεσμιακό συμβόλαιο χαλκού του δείκτη υποχώρησε στο ημερήσιο όριο του 7%. Εξού και το χρηματιστήριο της Σαγκάης ανέστειλε τις νυχτερινές συναλλαγές μέχρι νεοτέρας.

Σύμφωνα με την ANZ Research το κλείσιμο των βασικών κινεζικών περιοχών για τη μεταποίηση θα πλήξει ακόμα περισσότερο το μέταλλο, καθώς στους βασικούς βιομηχανικούς κλάδους της Κίνας, όπως αυτοκίνητα, κατασκευές και διαρκή αγαθά η ζήτηση για χαλκό αντιστοιχεί στο 50% της συνολικής κατανάλωσης. Αν υποτεθεί ότι το κλείσιμο διαρκέσει δύο εβδομάδες, η ζήτηση για χαλκό θα υποχωρήσει στα επίπεδα του 2003 όταν σημείωνε έξαρση ο ιός SARS.