Αγορές

Ξεπέρασαν τα €29 δισ. οι προσφορές για το 10ετές ομόλογο (Upd) – Επιτυχής η νέα έξοδος στις αγορές

  • newsroom


Έκλεισε το βιβλίο προσφορών στις 13.15 - Το ελληνικό Δημόσιο αντλεί ποσό 2.5 δισ. ευρώ - Στην περιοχή του 0,90% το επιτόκιο, το απόγευμα αναμένεται η τελική τιμολόγηση

(Upd) Ισχυρή ζήτηση υπήρξε για την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου, στην οποία προχώρησε σήμερα το ελληνικό Δημόσιο, καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν τα 29 δισ. ευρώ.

Το βιβλίο προσφορών έκλεισε στις 13.15 και αναμένεται η τελική τιμολόγηση.

Με την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου (λήξης 18 Ιουνίου 2031), το ελληνικό Δημόσιο αναζητά νέα ένεση ρευστότητας και κατάφερε να αντλήσει από τις αγορές 2,5 δισ. ευρώ.

Οταν άνοιξε το βιβλίο προσφορών το επιτόκιο διαμορφώθηκε στις + 90 μονάδες βάσης στο Mid Swap, στη συνέχεια υποχώρησε  στις 85 μονάδες βάσης, (απόδοση 0,94%) και τελικά διαμορφώθηκε στις 82 μ.β., με  το τελικό  επιτόκιον να κινείται στην περιοχή του 0,90%. Το απόγευμα αναμένεται η τελική τιμολόγηση. 

Σήμερα η απόδοση του ελληνικού 10ετούς κινείται στο 0,850%, ενώ το spread έναντι του γερμανικού 10ετούς είναι στις 108,5 μονάδες βάσης, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008.

Όπως είχε αποκαλύψει το Σάββατο το newmoney.gr η Αθήνα ανακοίνωσε αναδόχους της νέας έκδοσης τις BNP Paribas, Deutsche Bank, Goldman Sachs Europe SE, HSBC, JP Morgan και Nomura.

Πρόκειται για τον 4ο δανεισμό στον οποίο καταφεύγει το ελληνικό Δημόσιο, πριν καν συμπληρωθεί το α’ εξάμηνο του 2021.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη έκδοση 10ετούς πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο κατά την οποία αντλήθηκαν 3,5 δισ., με επιτόκιο 0,807%. Η δεύτερη πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο με 30ετές ομόλογο και το επιτόκιο στο 1,956%. Τότε αντλήθηκαν συνολικά 2,5 δισ. ευρώ. Η τρίτη και τελευταία ήταν τον Μάιο με την έκδοση 5ετούς ομολόγου, που είχε επιτόκιο 0,172% το χαμηλότερο ιστορικά για την Ελλάδα, σε σχέση με όλες τις εκδόσεις.

Η σημερινή είναι ουσιαστικά επανέκδοση του 10ετους ομολόγου που είχε εκδοθεί στις 27 Ιανουαρίου και είχε τύχει τεράστιας αποδοχής από τους επενδυτές. Τότε το Ελληνικό Δημόσιο είχε αντλήσει 3,5 δισ. με το χαμηλότερο επιτόκιο  στην ιστορία (μόλις 0,8%) και προσφορές – ρεκόρ 31 δισ. (διαχρονικά τις μεγαλύτερες για ελληνικό κρατικό τίτλο). Η απόδοση είχε διαμορφωθεί στο 0,807%  και το κουπόνι στο 0,75%.

Συνολικά έχουν αντληθεί 12 δισ ευρώ και με τη σημερινή έκδοση θα φτάσουν τα 14 – 14,5 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν ότι μέσα στον Μάιο αγοράστηκαν ελληνικά ομόλογα αξίας περίπου 3,74 δισ. ευρώ. Έτσι η ΕΚΤ μέσω της Τραπέζης της Ελλάδος (στο πλαίσιο του προγράμματος πανδημίας ΡΕΡΡ) κατέχει περίπου το 41,5% των διαπραγματεύσιμων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Συνολικά στο χαρτοφυλάκιο ΕΚΤ-ΤτΕ βρίσκονται ομόλογα ονομαστικής αξίας 25,68 δισ. ευρώ από το σύνολο των περίπου 62 δισ. ευρώ που είναι διαπραγματεύσιμα.

Διαβάστε ακόμη:

Γεωργιάδης: Τον χειμώνα οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να μπαίνουν σε κλειστούς χώρους, οι ανεμβολίαστοι όχι

Αυτές είναι οι υπόλοιπες αργίες για το 2021 – Ποιες πέφτουν Σαββατοκύριακο και ποιες «χτίζουν» τριήμερο

Το ραντεβού του Κούτρα στην Ελλάκτωρ, η εμπλοκή με τις φρεγάτες, το ομόλογο της Πειραιώς και η εξέλιξη στο project του Ελληνικού