Οικονομία

Αποκλειστικό newmoney: Για νέα έξοδο με 10ετές ομόλογο ετοιμάζεται η χώρα

  • newsroom


Ολοταχώς για την επόμενη έκδοση – Bloomberg: Περιζήτητα τα ελληνικά ομόλογα, βρείτε τα αν μπορείτε

Να εκμεταλλευτεί στο έπακρο το θετικό momentum για τη χώρα μας, με νέα έξοδο στις αγορές βάζει στόχο το οικονομικό επιτελείο.

Ήδη έχει δανειστεί από τις αρχές του έτους 9 από τα 14 δισ. που προβλέπει το φετινό δανειακό πρόγραμμα της χώρας. Αλλά οι αγορές κρατάνε «αναμμένες μηχανές», θεωρώντας θέμα χρόνου και ένα νέο ομόλογο, εντός του α΄εξαμήνου της χρονιάς.

Αν και στις αγορές αναμένεται «ορυμαγδός» εκδόσεων πανδημικού χρέους (από ΕΕ, ΕΚΤ, FED κλπ) έγκυρες πηγές ανέφεραν στο newmoney.gr ότι σχετική κίνηση πρέπει να αναμένεται και άμεσα από τη χώρα μας, ενδεχομένως και την ερχόμενη Δευτέρα ακόμα, για την τέταρτη έκδοση νέου δεκαετούς ομολόγου, πριν καν τα μισά του έτους.

Μια τέτοια εξέλιξη, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα δώσει συνέχεια στις απανωτές και άκρως επιτυχημένες εκδόσεις χρέους που έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Προ μηνός μόλις πραγματοποιήθηκε η τρίτη κατά σειρά έξοδος στις διεθνείς αγορές με ομόλογο 5ετούς διάρκειας, επιτόκιο μόλις 0,18% και προσφορές 20 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη βασική επιδίωξη παραμένει η εφαρμογή ενός εμπροσθοβαρούς προγράμματος φθηνού δανεισμού χάρη και στην υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT).

Ήδη από τις προηγούμενες τρεις εκδόσεις η χώρα έδειξε ότι «συνομιλεί» σταθερά πλέον με μακροπρόθεσμους επενδυτές υψηλής ποιότητος, όπως συνταξιοδοτικά ταμεία και Κεντρικές τράπεζες, δείχνοντας ότι η αποκατάσταση των σχέσεων με τις αγορές προχωρά ταχύτερα από τις αναβαθμίσεις από τους ξένους Οίκους.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να διατηρήσει σταθερά ταμειακό απόθεμα τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ.

Προ ημερών μόλις, μέσα στον Μάιο εισέρρευσαν στη χώρα και κονδύλια 2,5 δισ. ευρώ από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE με δεκαπενταετή διάρκεια αποπληρωμής και μηδενικό επιτόκιο.

Διαβάστε ακόμα 

Απίστευτο: Μαθητές γυμνασίου ίδρυσαν επιχείρηση με «συνέταιρο» τον… Πικάσο 

Στην έκδοση ομολόγου Tier I προχωρά η Τράπεζα Πειραιώς – Στόχος η άντληση 400 εκατ. ευρώ   

Aποζημιώσεις Μαΐου: 202.431 δικαιούχοι πήραν «πράσινο φως»