Αγορές

Προσφορές άνω των 11 δισ. για το ομόλογο, επιτόκιο στο 1,83%

  • newsroom


Στις 140 μ.β + mid swap δηλαδή στο 1,83% - Οι εκτιμήσεις της αγοράς τοποθετούσαν το τελικό επιτόκιο κοντά στο 1,80% - Στόχος η άντληση 2,5 με 3,5 δισ. ευρώ

Νέα έξοδο στις αγορές επιχειρεί σήμερα η Ελλάδα με την έκδοση τίτλου 10ετούς διάρκειας και στόχο την άντληση περίπου 3 δισ. ευρώ (2,5 – 3,5 δισ.). H ζήτηση είναι ισχυρή με το επιτόκιο να μειώνεται οριακά καθώς εξελίσσεται η διαδικασία του βιβλίου προσφορών. 

Το αρχικό επιτόκιο του νέου ελληνικού ομολόγου διαμορφώθηκε στις 145 μονάδες βάσης συν το mid swap, δηλαδή στο 1,89%, ενώ στη συνέχεια υποχώρησε στις 140 μ.β συν το mid swap, δηλαδή στο 1,83%. To βιβλίο κλείνει στις 13.00 ώρα Ελλάδας. Οι εκτιμήσεις της αγοράς είχαν τοποθετήσει το τελικό επιτόκιο κοντά στο 1,80%.

Μέχρι στιγμής οι προσφορές ξεπερνούν τα 11 δισ. ευρώ, ενώ στα πρώτα λεπτά μετά το άνοιγμα του βιβλίου είχαν συγκεντρωθεί προσφορές ύψους 5 δισ.

Στόχος της Ελλάδας είναι να αντλήσει σταδιακά από τις διεθνείς χρηματαγορές 12 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά φέτος, όπως προβλέπει το δανειακό πρόγραμμα του ελληνικού Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

Η νέα έξοδος στις διεθνείς αγορές γίνεται σε μια δύσκολη συγκυρία, καθώς το κόστος δανεισμού σε Ευρώπη και ΗΠΑ αυξάνεται. Ενδεικτικά η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σκαρφάλωσε σε υψηλά 2 ετών, πάνω από το 1,80%, ενώ η απόδοση του γερμανικού bund πέρασε σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2019, προ πανδημίας.

Ωστόσο, ο ΟΔΔΗΧ επιδιώκει να κεφαλαιοποιήσει τη θετική έκβαση της αξιολόγησης του οίκου Fitch που έδωσε θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία. Επιπλέον οι προσδοκίες είναι υψηλές, καθώς η Αθήνα απέχει ακόμα δύο σκαλοπάτια για να κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης και εκτιμάται ότι ως τα τέλη του 2022 θα φτάσει ένα σκαλοπάτι πριν το investment grade..

Σύμφωνα, εξάλλου, με την Societe Generale, η S&P θα αναβαθμίσει την Ελλάδα στην πρώτη της αναθεώρηση στις 22 Απριλίου και θα ακολουθήσει αναβάθμιση από την Fitch πιθανότατα τον Ιούλιο ή τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με τη γαλλική τράπεζα, η Moody’s θα αναβαθμίσει πιθανότατα τη χώρα στις 16 Σεπτεμβρίου.

Την έκδοση «τρέχουν» οι Barclays, Commerzbank, Eurobank, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale.

Διαβάστε ακόμη:

Σπάει τα κοντέρ ο πληθωρισμός στη Βρετανία – Σε υψηλό 30 ετών

Επισπεύδεται η θέσπιση του νέου κατώτατου μισθού – Τροπολογία για τo νέο χρονοδιάγραμμα

Τροπολογία υπ. Εργασίας: Τηλεργασία και ειδική άδεια για γονείς παιδιών με Covid