H Ελλάδα αφήνει πίσω το παρελθόν και επίσης είναι καλύτερα προετοιμασμένη από ό,τι πριν εκτιμά η γαλλική Societe Generale. Καθώς η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας το 2021 έχει ξεπεράσει σημαντικά τις επιδόσεις της αξιολόγησης τις προβλέψεις των οίκων αξιολόγησης το πρώτο εξάμηνο του 2021, θα μπορούσαμε να δούμε το χάσμα αξιολόγησης μεταξύ της Ελλάδας και άλλων ευρωπαϊκών κρατών να μειωθεί περαιτέρω το 2022, εκτιμά η SG. «Αναμένουμε τώρα ότι η S&P θα αναβαθμίσει την Ελλάδα στην πρώτη της αναθεώρηση στις 22 Απριλίου. Η Fitch θα αναβαθμίσει πιθανότατα τον Ιούλιο ή τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους. ενώ η Moody’s θα αναβαθμίσει πιθανότατα τη χώρα στις 16 Σεπτεμβρίου. Μέχρι το τέλος του 2022, θα μπορούσαμε να περιμένουμε ότι η αξιολόγηση της Ελλάδας θα είναι μόλις μια βαθμίδα μακριά από την επενδυτική βαθμίδα», συνεχίζει η τράπεζα.

Οι οίκοι αξιολόγησης συνήθως αναθέτουν αρνητικές προσαρμογές στην αξιολόγηση για να αναγνωρίσουν οποιοδήποτε ιστορικό κρατικών χρεοκοπιών, εξηγεί η γαλλική τράπεζα Societe Generale.  Αυτό επιβαρύνει την αξιολόγηση της Ελλάδας, καθώς η χώρα χρεοκόπησε αρκετές φορές το 2012 και το 2015, ωστόσο, οι αρνητικές προσαρμογές θα γίνουν σταδιακά αφαιρούνται με την πάροδο του χρόνου.

Η S&P αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας σε ΒΒ θετικό από ΒΒ- σταθερό τον Απρίλιο του 2021. Η ενέργεια της αξιολόγησης καθοδηγήθηκε από την ισχυρή οικονομική ανάκαμψη, τα σημαντικά δημοσιονομικά αποθέματα ασφαλείας, την αναμενόμενη διαρθρωτική μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική εξυγίανση. Η Fitch ακολούθησε την κίνηση της S&P και αναθεώρησε τις προοπτικές της Ελλάδας σε θετικές από σταθερές τον Ιανουάριο του 2022. Η Moody’s αναβάθμισε την Ελλάδα σε Ba3 σταθερό από B1 σταθερό τον Νοέμβριο του 2020.

Η Ελλάδα περνάει από μια σειρά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε δημοσιονομική πολιτική, χρηματοπιστωτική σταθερότητα, αγορά εργασίας και δημόσια διοίκηση με τη βοήθεια της ΕΕ. Αυτές αίρουν τους περιορισμούς στην οικονομική ανάπτυξη και ενισχύουν την ικανότητα της κυβέρνησης να να εξυγιάνει το χρέος της γρήγορα πίσω στα επίπεδα πριν από την ΚΟΒΙΔ (γράφημα 15). Το 2020, η Ελλάδα κατέγραψε δημοσιονομική πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ και μεγάλο μέρος της βελτίωσης κατά την τελευταία δεκαετία ήταν διαρθρωτικό.

Ο τραπεζικός τομέας, αν και εξακολουθεί να αποτελεί πιστωτική αδυναμία, έχει βελτιωθεί εν μέσω διαφόρων μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων, με τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων να μειώνεται στο 20% τον Ιούνιο του 2021 από 49% το 2017.

Η χρηματοδότηση είναι φθηνότερη από ό,τι για άλλες περιφερειακές ομοειδείς χώρες. Η Ελλάδα έχει λάβει μεγάλο ποσό μακροπρόθεσμων δάνεια μακράς διάρκειας από το EFSF και τον ESM με πολύ χαμηλά επιτόκια (περίπου 1,1%). Αυτά αντιπροσωπεύουν τώρα 54% του συνολικού της χρέους. Το εμπορικό μερίδιο του χρέους της είναι μόνο 25% και η ισχυρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ στήριξη της πολιτικής έχει διατηρήσει τις αποδόσεις των ομολόγων (GGB) σε σχετικά χαμηλά επίπεδα (από την ένταξη των GGB στο πρόγραμμα PEPP το 2020 – η ΕΚΤ ανέφερε πρόσφατα ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις επανεπενδύσεις του PEPP για να αγοράσει GGBs μετά το τέλος του PEPP καθαρών αγορών τον Μάρτιο του 2022). Ως αποτέλεσμα, η βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας βρίσκεται σε καλή πορεία, με το κόστος χρέους της να είναι χαμηλότερο από ό,τι για άλλες περιφερειακές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Μαζί με τη βοήθεια των κονδυλίων των προγραμμάτων, η κυβέρνηση θα έχει άφθονους πόρους για την ανοικοδόμηση της οικονομίας χωρίς μεγάλη επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών της.

Διαβάστε ακόμη

Κωνσταντίνα Κανελλοπούλου: Μια Ελληνίδα στο τιμόνι του γίγαντα των ακινήτων Deutsche Wohnen

Οι τρεις άγνωστοι υποψήφιοι της ΕΧΑΕ, τα 54 ακίνητα της Μονής Εμμαούς και οι νέες εισαγωγές Φουρλή και Στασινόπουλου στο Χρηματιστήριο 

Ταμείο Ανάκαμψης: Online οι αιτήσεις για δάνεια 20 δισ. ευρώ – Πώς θα δοθούν;