Συνεχίζει να ανεβαίνει το κόστος δανεισμού στη Γερμανία με την απόδοση του δεκαετούς τίτλου να περνά σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2019, διάστημα που η απόδοση ήταν πάνω από το μηδέν, όταν η βοηθητική πολιτική της ΕΚΤ άρχισε να πιέζει προς τα κάτω τα επιτόκια.

Τα αρνητικά επιτόκια σήμαιναν ότι οι επενδυτές πλήρωναν ουσιαστικά τη γερμανική κυβέρνηση για να της δανείσουν χρήματα.

Η ΕΚΤ αυτή τη στιγμή επιστρέφει στην πορεία ομαλοποίησης, σε σχέση με την Federal Reserve και την Τράπεζα της Αγγλίας, ωστόσο ο αυξανόμενος πληθωρισμός και οι ευρύτερες κινήσεις στην παγκόσμια αγορά ομολόγων βοηθούν στο να επιστρέψουν οι αποδόσεις πάνω από το μηδέν.

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης έσπασε νέο ρεκόρ τον Δεκέμβριο, εγείροντας περισσότερα ερωτήματα για τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα μειώσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων, αλλά δεσμεύτηκε να συνεχίσει το άνευ προηγουμένου επίπεδο στήριξης της οικονομίας και το 2022.

Η πολιτική της κεντρικής τράπεζας σε καιρούς οικονομικών δυσκολιών συνήθως επικεντρώνεται στην αγορά ομολόγων. Αγοράζει κρατικά ομόλογα, μειώνοντας την απόδοσή τους, η οποία μετά μειώνει το κόστος δανεισμού για την κυβέρνηση και επίσης χαμηλώνει τα επιτόκια; για όλα τα είδη δανείων και στεγαστικής πίστης.

Η ανάκαμψη από την πανδημία έφερε την άνοδο των τιμών καταναλωτή και τώρα οι κεντρικές τράπεζες επιδιώκουν να μειώσουν τα προγράμματα στήριξης σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο πληθωρισμός.

Ήδη η Τράπεζα της Αγγλίας έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 15 μονάδες βάσης.

Διαβάστε ακόμη:

Τροπολογία υπ. Εργασίας: Τηλεργασία και ειδική άδεια για γονείς παιδιών με Covid

Πίεση στο υπουργείο Ναυτιλίας για πλήρη άρση του cabotage για τα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής

Κορκίδης: «Αξιοποίηση θέσης, επενδυτικές δυνατότητες και εξέλιξη του Πειραιά ως πόλη-λιμάνι»