Τεράστιο είναι το ενδιαφέρον για το νέο δεκαετές ομόλογο με την ζήτηση να ξεπερνά τα 24 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την αρχική καθοδήγηση που ανακοίνωσαν οι τράπεζες οι οποίες έχουν αναλάβει την έκδοση, το κουπόνι του ομόλογου (επιτόκιο) αρχικά διαμορφώθηκε στο επίπεδο του βασικού επιτοκίου της διατραπεζικής αγοράς (midswap) προσαυξημένο κατά περιθώριο 1,10%, δηλαδή στο επίπεδο του 0,9%, ενώ στην συνέχεια υποχώρησε στην περιοχή του 0,85%.

Από τη νέα έκδοση του 10ετούς ομολόγου, εκτιμάται ότι το Δημόσιο θα αντλήσει περί τα 2,5 δισ. ευρώ.

H Αθήνα όπως σημείωνε το newmoney  δεν «καίγεται» να αντλήσει παραπάνω από 2,5 δισ. ευρώ το πολύ. Με ένα «μαξιλάρι ασφαλείας»  34,5 δισ. ευρώ (και άλλα 2 δισ. που άντλησε προ ημερών μόλις) το υπουργείο Οικονομικών δεν θέλει να αποθεματοποιήσει και άλλα χρήματα, αν δεν έχουν λογικό κόστος.

Η έξοδος στις αγορές, αν και τολμηρή, δεν γίνεται εσπευσμένα λόγω lockdown στην Ευρώπη, όπως κάποιοι έσπευσαν να ερμηνεύσουν. Αντιθέτως ήταν προγραμματισμένη να γίνει την προηγούμενη εβδομάδα, αν δεν ξεσπούσε η πολιτική κρίση στην Ιταλία που, λόγω του υπέρογκου χρέους της, θεωρείται η μεγάλη ασθενής της Ευρώπης και ταράζει περισσότερο τα «νερά» των αγορών.

Με αυτά τα δεδομένα, «το μόνο που απέμενε ήταν η Ελλάδα να πατήσει το κουμπί». Μάλιστα για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια, εκτός από 5 ξένους αναδόχους (Barclays, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura) συμμετέχει ως ανάδοχος έκδοσης και μία ελληνική τράπεζα ( Eurobank).

Διαβάστε ακόμη

Και του Σάκη τα ωραία πάνε για Εισαγγελέα, τα συνεταιράκια του Γιώργου και πώς μας φάγανε τα ψάρια

Έρχονται οι πορτοκαλί… ντελιβεράδες της Skroutz – Πώς θα κάνουν τη διαφορά στο last mile

Ενοίκια… τριών «ταχυτήτων» στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου