Σε θετικό πρόσημο οι ευρωπαϊκές αγορές, παρά τις ανησυχίες των επενδυτών για την αυξανόμενη ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, λόγω Χονγκ Κονγκ, καθώς σήμερα αναμένεται να προταθεί από την Κομισιόν η συγκρότηση του έκτακτου Ταμείου Ανάκαμψης από τις συνέπειες της πανδημίας.

Πρόκειται στην ουσία για μια συμβιβαστική πρόταση που, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, DPA και επικαλείται το Spiegel, θα περιλαμβάνει χρηματοδότηση 750 δισ. ευρώ για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από τα 750 δισ. ευρώ, τα 500 δισ. ευρώ θα διατεθούν με τη μορφή επιχορηγήσεων, όπως πρότειναν Γερμανία και Γαλλία και τα 250 δισ. ευρώ με τη μορφή δανείων, όπως ζητούν οι «4 σκληροί της Ευρώπης» Αυστρία, Δανία, Ολλανδία και Σουηδία.

Ο πανευρωπαϊκός  Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,90% στις 352,06 μονάδες, με τις τραπεζικές μετοχές να ενισχύονται κατά 1,5%. Οι μετοχές του κλάδου υγείας σημείωσαν νωρίτερα πτώση 0,5%.

Στους μεγαλύτερους δείκτες ο βρετανικός FTSE 100 με άνοδο 1,54%, o γερμανικός DAX +1,82%, o γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 1,90%, ο ιταλικός FTSE MIB με άνοδο 1,39% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 ενισχύεται κατά 2,22%

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς που χθες βρέθηκε σε υψηλό ενός μήνα, υποχωρεί σήμερα κατά 2,46% στο -0,436%

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς χθες υποχώρησε σε χαμηλό επτά εβδομάδων, λόγω της βελτίωσης της ζήτησης για assets με ρίσκο και σήμερα σημειώνει πτώση 3,610% στο 1,497%.

Το ιταλογερμανικό σπρεντ διατηρείται κοντά στα χαμηλά έξι εβδομάδων και συγκεκριμένα στις 193,3 μ.β. Την Τρίτη έπεσε κάτω από τις 200 μονάδες βάσης για πρώτη φορά από τον περασμένο Απρίλιο.

Για ράλι ετοιμάζεται η Wall Street για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, καθώς τα futures του Dow Jones σημειώνουν άνοδο άνω των 300 μονάδων. Αιτία οι ελπίδες ότι η παγκόσμια οικονομία έχει περάσει τα χειρότερα της πανδημίας.

«Ανοίγει μια μακρά και έντονη περίοδος διαπραγματεύσεων μεταξύ των κρατών – μελών αναφορικά με το χρηματοδοτικό εργαλείο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί (υπό μορφή δανείων ή επιχορηγήσεων), ώστε να δοθεί βοήθεια σε χώρες που έχουν ανάγκη», αναφέρει ο Christopher Dembik, επικεφαλής μακρο-ανάλυσης της Saxo Bank σε σημείωμά του σε πελάτες. «Μια τελική απόφαση αναμένεται στην επομένη σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο. Στο μεταξύ, η Ευρώπη για ακόμα μια φορά σπαταλά χρόνο που είναι πολύτιμος για την αντιμετώπιση της κρίσης».

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, ανάφερε σήμερα ότι το ήπιο σενάριο της ΕΚΤ για την ύφεση ίσως είναι ήδη ξεπερασμένο και ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί πόσο άσχημα θα επηρεαστεί η οικονομία.

Στο σινο-αμερικανικό μέτωπο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg η Ουάσινγκτον εξετάζει ένα ευρύ φάσμα κυρώσεων κατά Κινέζων αξιωματούχων, επιχειρήσεων και χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων ως απάντηση στην προσπάθεια της Κίνας να καταστείλει τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε χθες ότι θα κάνει ανακοινώσεις για την αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης έναντι της δράσης της Κίνας μέχρι τα τέλη της εβδομάδας.

Το υπουργείο Οικονομικών θα μπορούσε να επιβάλει ελέγχους σε συναλλαγές και να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία Κινέζων αξιωματούχων και επιχειρήσεων για την εφαρμογή του νέου νόμου για την εθνική ασφάλεια που αναμένεται να περιορίσει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών του Χονγκ Κονγκ, αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές.