Κέρδη καταγράφουν οι ευρωπαϊκές χρηματαγορές στις πρωινές συναλλαγές, καθώς τα χρηματιστήρια διεθνώς αντιδρούν στα τελευταία στοιχεία για την οικονομία της Κίνας, η οποία το 2021 σημείωσε ανάπτυξη 8,1% που αποτελεί υψηλό 10ετίας.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600  κερδίζει 0,35%  στις 482,85 μονάδες, με τον τομέα πρώτων υλών να ενισχύεται κατά 0,9%. Αντίθετα τα καταναλωτικά αγαθά υποχωρούν κατά 0,3%.

Στα μεγαλύτερα ταμπλό, ο βρετανικός FTSE 100 με άνοδο 0,65% , ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 0,23%, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 0,36%, o ιταλικός FTSE MIB με άνοδο 0,30% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 με κέρδη 0,42%.

Νωρίτερα, οι κινεζικές μετοχές κινήθηκαν σε θετικό πρόσημο, με τον Shanghai composite να κερδίζει 0,32% και τον Shenzhen component 0,89%.Στο δ΄τρίμηνο η οικονομία της Κίνας ενισχύθηκε κατά 4% σε ετήσια βάση, έναντι πρόβλεψης του Reuters για άνοδο 3,6%. Ενίσχυση σημείωσαν επίσης η βιομηχανική παραγωγή και οι λιανικές πωλήσεις με τις τελευταίε, ωστόσο, να καταγράφουν μέτρια άνοδο.

Οι οικονομολόγοι περίμεναν ότι τα στοιχεία θα έδειχνα επιβράδυνση της ανάπτυξης, εν μέρει λόγω παραγόντων όπως τα αυστηρά μέτρα που επέβαλε η Κίνα για να περιορίσει τις μολύνσεις από τη μετάλλαξη Όμικρον ή προβλήματα που σχετίζονται με τον τομέα ακινήτων της Κίνας ή την ασθενική κατανάλωση.

Πίσω στην Ευρώπη, τα βλέμματα στρέφονται σήμερα στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, η οικονομική κατάσταση και η ανθεκτικότητα της ευρωζώνης, η μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων και η τραπεζική ένωση.

Διαβάστε ακόμη:

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Credit Suisse – Παραβίασε τους κανόνες καραντίνας

Πρόστιμο 100 ευρώ – Γεωργαντάς: Καμία παρακράτηση από μισθό ή σύνταξη – Ποιοι εξαιρούνται (vid)

ΛΑΡΚΟ: Ξανά στο εδώλιο η υπόθεση των κρατικών ενισχύσεων για την ελληνική βιομηχανία νικελίου