Χωρίς ακρότητες και με τη μέγιστη δυνατή σύνεση εξελίχθηκε η σημερινή κατοχύρωση κερδών (profit taking) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να κάνουν ένα «διάλειμμα» από το ανοδικό ράλι (+4% στο τελευταίο 3ήμερο) και να επιδίδονται σε επιλεκτικές ρευστοποιήσεις, διατηρώντας την ελληνική αγορά σταθερά άνω των 800 μονάδων. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ελεγχόμενη πτώση κατά 0,48% και διαμορφώθηκε στις 819,14 μονάδες, χάνοντας λιγότερο από τέσσερις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (823,09 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε έξι μονάδες (από 818,22 έως 824,46 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται μόλις στα 45 εκατομμύρια ευρώ.  

Ο τραπεζικός κλάδος, ομοίως με τον Γενικό Δείκτη, δέχθηκε ένα ήπιο κύμα ρευστοποιήσεων, καθώς διολίσθησε στο -0,52% και τις 532 μονάδες. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Πειραιώς, η οποία υποχώρησε στο -2,6% και το 1,07 ευρώ. Κατά περίπου 1% μειώθηκε και η μετοχή της Alpha Bank, η οποία τερμάτισε στο 0,85 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Alpha Bank έμεινε σχεδόν αμετάβλητη στο 0,88 ευρώ, με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να κινείται ανοδικά στο +0,3% και τα 3,15 ευρώ, χάρη στο ενδιαφέρον του επενδυτικού ταμείου της Σαουδικής Αραβίας. Πιο αναλυτικά:   

  • Alpha Bank -0,92% και 0,857 ευρώ  
  • Eurobank -0,11% και 0,8834 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα +0,32% και 3,15 ευρώ  
  • Πειραιώς -2,64% και 1,071 ευρώ  

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,48% και 1.974 μονάδες), η μετοχή της Ελλάκτωρ τέθηκε στο επίκεντρο των πωλητών, καθώς σημείωσε κάμψη στο -3,1% και το 1,59 ευρώ. Απώλειες κατά 2,4% εμφάνισε και η μετοχή του δεικτοβαρούς ΟΤΕ, ενώ η μετοχή της  Aegean διόρθωσε στο -1,5% μετά τις υψηλές «πτήσεις» της Τετάρτης (+4,5%). Η μετοχή του ΟΠΑΠαπό την πλευρά της, συρρικνώθηκε στο -1,2% και τα 12,59 ευρώ, με τη μετοχή της Jumbo να συνεχίζει την καθοδική πορεία (-0,1%), καθώς οι αναλυτές «βλέπουν» αύξηση του ανταγωνισμού λόγω της εισόδου της πολωνικής Pepco στην ελληνική αγορά.  Στον αντίποδα, η μετοχή της Viohalco ενισχύθηκε δυναμικά κατά 2,8% και ανέκτησε τα 3,6 ευρώ, με τη μετοχή της ΔΕΗ να έπεται στο +1,4% και τα 5,58 ευρώ. Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, τέλος, διευρύνθηκε κατά +1,2%. 

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,41% και 1.260 μονάδες), η μετοχή της Fourlis ξεχώρισε αρνητικά στο -2,1% και τα 2,5 ευρώ, καθώς και η ίδια αναμένεται να επηρεαστεί από τη δραστηριότητα του πολωνικού ομίλου. Παράλληλα, η μετοχή της BriQ έκλεισε στο -2,3% και το 1,8 ευρώ. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 38 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 57 μετοχές σημείωσαν πτώση, ενώ 21 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 59,6 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη. 

Οι μετοχές με τον υψηλότερο ημερήσιο τζίρο 

  • ΟΤΕ -2,42% 9,9 εκατ. ευρώ 
  • Alpha Bank -0,92% 4,7 εκατ. ευρώ 
  • ΟΠΑΠ -1,25% 4,5 εκατ. ευρώ 
  • ΔΕΗ +1,45% 4,3 εκατ. ευρώ 
  • Mytilineos -0,27% 3,8 εκατ. ευρώ 
  • Τέρνα Ενεργειακή +0,57% 3,7 εκατ. ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα +0,32% 2,5 εκατ. ευρώ 
  • Jumbo -0,07% 1,8 εκατ. ευρώ 
  • Motor Oil -0,41% 1,4 εκατ. ευρώ 
  • Πειραιώς -2,64% 1,2 εκατ. ευρώ 

Σε σταυροδρόμι οι αγορές 

Οι επενδυτές στη Λεωφόρο Αθηνών επιχείρησαν την Τετάρτη να κατοχυρώσουν τα κέρδη του προηγούμενου τριημέρου (άνω του 4%) και να «ρεφάρουν» ένα μέρος των απωλειών από την ισχυρή «βουτιά» του Σεπτεμβρίου (άνω του 7%). Άλλωστε, κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς θα ακολουθήσει στις αγορές, δεδομένης της έντονης αβεβαιότητας και της υψηλής μεταβλητότητας. 

Σε πρώτη φάση, πάντως, οι χαμηλές και ελκυστικές αποτιμήσεις, σε συνδυασμό με την πρόσκαιρη βελτίωση του κλίματος στο εξωτερικό, παρέχουν τα κατάλληλα στηρίγματα, ώστε ο Γενικός Δείκτης να παραμείνει άνω του ψυχολογικού ορίου των 800 μονάδων και να κρατήσει αποστάσεις ασφαλείας από το χαμηλό έτους των 779 μονάδων.  

«Η ανοδική κίνηση άνω των 800 μονάδων είναι δικαιολογημένη, σε συνέχεια της επί έξι συνεχόμενες εβδομάδες υποχώρησης του Γενικού Δείκτη, με τις συναλλαγές ωστόσο να παραμένουν χαμηλές, καθώς παραμένουν τα φοβικά σύνδρομα» εξηγεί, μεταξύ άλλων, ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, Δημήτρης Τζάνας, στο καθιερωμένο εβδομαδιαίο report του.  

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η γερμανική Deutsche Bank, η οποία σε ένα ιδιαίτερα θετικό σημείωμα για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις και την τιμή – στόχο, αλλά ταυτόχρονα προβλέπει ότι οι φθηνές αποτιμήσεις μπορεί να μην είναι αρκετές, διότι οι επενδυτές είναι πιθανό να αναζητήσουν ευκαιρίες στις ισπανικές και ιταλικές τράπεζες.   

Αυτήν τη στιγμή, η ψυχολογία των αγορών, κατά κύριο λόγο, περιστρέφεται γύρω από τις επόμενες κινήσεις της Federal Reserve, δηλαδή της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας. Οι traders δίνουν πλέον λιγότερες πιθανότητες στο σενάριο μιας mega – παρέμβασης των 75 μονάδων βάσης στην προσεχή συνεδρίαση του Νοεμβρίου (1-2/11), θεωρώντας ότι ο αμερικανικός πληθωρισμός βαίνει προς κορύφωση. Κι αυτό εύλογα συμβάλει στην εν μέρει επάνοδο της αγοραστικής διάθεσης, δεδομένου ότι τα υψηλότερα επιτόκια ναι μεν αντιμετωπίζουν τον πληθωρισμό, αλλά ταυτόχρονα αυξάνουν το κόστος δανεισμού και υπονομεύουν τις προοπτικές ανάπτυξης.  

Όμως, αυτή η ευφορία, όπως αποτυπώθηκε το προηγούμενο τριήμερο, δεν αποκλείεται σταδιακά να ξεθωριάσει. Ένας φόβος που αντανακλάται στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων. Δεν είναι τυχαίο ότι η απόδοση του 10ετούς τίτλου της Ελλάδας αυξάνεται κατά δύο μονάδες βάσης και επανέρχεται στο 4,659%. Αντίστοιχα, η απόδοση του 10ετούς τίτλου της Γερμανίας ενισχύεται στο 1,9835%, της Γαλλίας στο 2,592%, της Ιταλίας στο 4,400% και των ΗΠΑ στο 3,741%. 

Στο μεταξύ, η Ευρώπη καλείται να καταλήξει σε άμεση συμφωνία για το πακέτο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, με τουλάχιστον 15 χώρες -ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα- να ασκούν πιέσεις για την επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές του εισαγόμενου φυσικού αερίου. Η D-Day είναι η Παρασκευή, όταν και οι υπουργοί Ενέργειας θα συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, άγνωστο παραμένει αν θα καταφέρουν να δώσουν τα χέρια, δεδομένων των ενστάσεων του γερμανο-ολλανδικού άξονα. 

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές 

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 διορθώνει στο -0,99% και τις 399 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 1,25%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,70%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,87% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,82%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones σημειώνει πτώση της τάξης των 250 μονάδων, με τους επενδυτές να αναζητούν ευκαιρίες κατοχύρωσης των πρόσφατων κερδών. 

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές διατηρούν το πόδι στο γκάζι, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι χώρες του OPEC+ θα συμφωνήσουν σε σκόπιμη μείωση της παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI διαμορφώνονται στο +0,81% και τα 87,11 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent κινούνται στο +0,85% και τα 92,58 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, αντίθετα, περιορίζεται στο -0,77% και τα 1.717 δολάρια ανά ουγγιά. 

Διαβάστε επίσης

Deutsche Bank: Ανεβάζει τον πήχη για τις ελληνικές τράπεζες – Ποια είναι η κορυφαία επιλογή (γραφήματα)

Εγκρίθηκε η επιβολή πλαφόν στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου – Τι προβλέπεται για Ελλάδα, Μάλτα και Κύπρο

Η 800άρα και… τα φάσκελα, οι φήμες για την Τράπεζα Πειραιώς, ο συλλέκτης ακινήτων Χόλτερμαν και η μάχη της Prada