H γερμανική Deutsche Bank, σε ένα ιδιαίτερα θετικό report για τον τραπεζικό κλάδο, αυξάνει τις εκτιμήσεις και τις τιμές-στόχους των τραπεζών αλλά προβλέπει την ίδια στιγμή ότι οι φθηνές αποτιμήσεις μπορεί να μην είναι αρκετές και οι επενδυτές είναι πιθανό να αναζητήσουν ευκαιρίες στις ισπανικές και τις ιταλικές τράπεζες.

«Οι ανησυχίες για μια πιθανή οικονομική επιδείνωση αυξάνονται αλλά εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα επωφεληθούν από τα υψηλότερα επιτόκια. Είναι από τις καλύτερα τοποθετημένες τράπεζες στην Ευρώπη για να αξιοποιήσουν τις αυξήσεις των επιτοκίων», εξηγεί η Deutsche Bank σε νέα άκρως θετική έκθεση για τον εγχώριο κλάδο στην οποία αυξάνει τις τιμές στόχους και των τεσσάρων τραπεζών.

Το credit παίρνει και η κυβέρνηση. «Η Ελλάδα έχει μια σταθερή κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, η οποία έχει λάβει ορθόδοξες οικονομικές αποφάσεις που συμβάλλουν στην ισχυρή ανάκαμψη της χώρας. Η πολιτική αστάθεια και οι λαϊκίστικες αποφάσεις σχετικά με τις τράπεζες, όπως π.χ. ο ισπανικός τραπεζικός φόρος που συζητείται στην Ιταλία και την Ισπανία, στην Ελλάδα δεν υφίστανται», υπογραμμίζει με νόημα η DB.

Οι νέες αυξημένες τιμές στόχοι δίνουν ιδιαίτερα υψηλά περιθώρια ανόδου για τις ελληνικές τράπεζες και η Deutsche Bank επισημαίνει ότι από άποψη αποτίμησης και περιθώριο ανόδου, όλες οι τράπεζες αξίζουν να αγοραστούν αλλά η Εθνική Τράπεζα περισσότερο και για αυτό παραμένει η κορυφαία επιλογή του κλάδου.

Η Εθνική Τράπεζα με νέο περιθώριο ανόδου 69%, εμφανίζεται με αξιολόγηση αγορά (Buy) και νέα τιμή στόχο στα 5,10 ευρώ από 4,40 ευρώ και κορυφαία επιλογή, δεδομένων των ισχυρών κεφαλαίων και της κάλυψης, σε συνδυασμό με τη βελτίωση της κερδοφορίας. Για την Αlpha Bank το νέο περιθώριο ανόδου είναι το υψηλότερο με 87% και διατηρεί την αξιολόγηση αγορά (Buy) με νέα τιμή στόχο τα 1,55 ευρώ από 1,45 ευρώ πριν και τη χαρακτηρίζει την πιο ισορροπημένη επιλογή από πλευράς απόδοσης και κινδύνου. Η Eurobank με νέο περιθώριο ανόδου 69% και αξιολόγηση διακράτηση (Hold) με νέα τιμή στόχο τα 1,45 ευρώ από 1,20 ευρώ πριν ‘αρέσει’ για τις επιδόσεις και τη σταθερότητα, αλλά διαπραγματεύεται σε παρόμοια επίπεδα αποτίμησης με πολλές από τις τράπεζες της νότιας Ευρώπης. Τέλος για την Τράπεζα Πειραιώς με νέο περιθώριο ανόδου 54% η αξιολόγηση είναι επίσης διακράτηση (Hold) με νέα αυξημένη τιμή στόχο τα 1,60 ευρώ από 1,35 ευρώ με καταλύτη τη συνολική της βελτίωση αλλά εξακολουθεί να πιστεύει η DB ότι απαιτούνται υψηλότερα κεφάλαια.

Τι εκτιμά για την κάθε τράπεζα ξεχωριστά

Η Deutsche Bank είναι άκρως εποικοδομητική για τις ελληνικές τράπεζες, δεδομένων των μειούμενων ανησυχιών για την ποιότητα του ενεργητικού και των κεφαλαίων τους, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αντιπροσωπεύουν ορισμένες από τις τράπεζες που είναι πιο προσανατολισμένες στα υψηλότερα επιτόκια στην Ευρώπη.

«Αυξάνουμε τις τιμές στόχους και για τις τέσσερις τράπεζες αν και προτιμούμε να παραμείνουμε στην επιφυλακτική πλευρά, προτιμώντας τις πιο «γερές» επιλογές στις πιο καλές τιμές. Από άποψη αποτίμησης και περιθώριο ανόδου, όλες οι τράπεζες αξίζουν να αγοραστούν αλλά πιστεύουμε ότι η Εθνική Τράπεζα είναι η κορυφαία επιλογή του κλάδου με αξιολόγηση αγορά και νέα τιμή στόχο στα 5,10 ευρώ. Εξακολουθεί να είναι η καλύτερη επιλογή, δεδομένης της εξαιρετικής κεφαλαιακής της επάρκειας και της συνολικής σταθερής ποιότητας του ενεργητικού της. Θα πρέπει να παραμείνει η πλέον προτιμώμενη επιλογή για τους επενδυτές που αναζητούν σημαντική βελτίωση στην κερδοφορία σε συνδυασμό με περιορισμένους διαρθρωτικούς κινδύνους», εξηγεί η DB.

«Συνεχίζουμε επίσης να θεωρούμε την Alpha Bank (αξιολόγηση αγορά με νέα τιμή στόχο στα 1,55 ευρώ) ως τη φθηνότερη επιλογή, αν και βρίσκεται σε λιγότερο προχωρημένη φάση ανάκαμψης σε σύγκριση με την Εθνική Τράπεζα και παρέχει λιγότερη εμπιστοσύνη. Πιστεύουμε ότι η παράδοση της τράπεζας και κυρίως η ενίσχυση των κεφαλαίων της θα μπορούσαν σταδιακά να μειώσουν τις πιθανές ανησυχίες», επισημαίνει ο γερμανικός οίκος.
«Σημειώνουμε επίσης ότι η Eurobank (αξιολόγηση διακράτησης με νέα τιμή στόχο στα 1,45 ευρώ) έχει δείξει σημαντική βελτίωση το τελευταίο διάστημα και προσφέρει το πιο ώριμο προφίλ μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, ενώ απολαμβάνει την υποστήριξη των διεθνών δραστηριοτήτων της. Ωστόσο, παρά το σημαντικό περιθώριο έναντι της τιμής στόχου μας, θεωρούμε απίθανο η τρέχουσα αποτίμηση να θεωρηθεί αρκετά ς ελκυστική, καθώς είναι συγκρίσιμη με άλλες τράπεζες στη νότια Ευρώπη», σημειώνει η Deutsche Bank.

«Η Τράπεζα Πειραιώς (αξιολόγηση διακράτησης και νέα τιμή στόχος στα 1,60 ευρώ) επωφελείται επίσης από τις καλύτερες προοπτικές κερδοφορίας λόγω της ενίσχυσης του καθαρού εσόδου από τόκους. Ωστόσο, παρά τις σημαντικές βελτιώσεις που έχει επιτύχει η τράπεζα, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι αποτελεί την πιο επικίνδυνη επιλογή στη χώρα, με τα χαμηλότερα επίπεδα κεφαλαίου μεταξύ των ομοειδών τραπεζών. Παρότι θα πρέπει να υπάρξουν σημαντικές βελτιώσεις στα κεφάλαια, παραμένουν πολύ χαμηλά ενώ οι συνθήκες που επικρατούν στο εξωτερικό περιβάλλον γίνονται πιο σύνθετες και πιο αβέβαιες», εκτιμά η γερμανική τράπεζα.

Οι φθηνές αποτιμήσεις μπορεί να μην είναι αρκετές για τους επενδυτές

«Οι καλύτερες προσδοκίες οδηγούν σε σημαντικό περιθώριο ανόδου σε σχέση με τις αποτιμήσεις μας, αλλά εμείς ανησυχούμε ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να παραμείνουν στο περιθώριο, ιδίως δεδομένου ότι οι αγορές βρίσκονται σαφώς σε κατάσταση απομάκρυνσης του κινδύνου και ενδέχεται να χρειαστούν περαιτέρω παραδόσεις. Επιπλέον, η διαφορά στους δείκτες αποτίμησης κερδών και εσωτερικής αξίας έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών, αν και εξακολουθεί να είναι μεγάλη, έχει περιοριστεί τελευταία ως αποτέλεσμα των βελτιώσεων. Ανησυχούμε ότι οι επενδυτές που επιθυμούν να παίξουν με την ενίσχυση των καθαρών εσόδων του κλάδου είναι πιο πιθανό να εξετάσουν τις ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν στις ισπανικές και τις ιταλικές τράπεζες», εξηγεί η Deutsche Bank.

H γερμανική τράπεζα Deutsche Bank, παρότι διατηρεί την άποψη ότι οι ελληνικές τράπεζες απέχουν ακόμη πολύ από το να απολαμβάνουν πολλαπλασιαστές αποτίμησης που να είναι παρόμοιοι με εκείνους των ευρωπαϊκών τραπεζών (ακόμη και εκείνων στις περιφερειακές χώρες) μακροπρόθεσμα, είναι πεπεισμένη ότι οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να καταγράψουν αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων (RoTEs) άνω του 7-8% έως το 2023 και πιο κοντά σε διψήφια ποσοστά έως το 2024.

Ο οίκος σημειώνει ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα πρέπει να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στο κόστος από ό,τι υποδηλώνει η καθοδήγηση των τραπεζών. Ως εκ τούτου, αναμένει ελαφρώς λιγότερο αισιόδοξα μηνύματα για το κόστος στο μέλλον. Ωστόσο, οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν καλύτερα προστατευμένες από τις περισσότερες τράπεζες στην Ευρώπη, βοηθούμενες από τις διαδικασίες αναδιάρθρωσής τους. Η DB αυξάνει τις εκτιμήσεις της για το κόστος σε μεσαία μονοψήφια ποσοστά για το 2023-2024, γεγονός που εξακολουθεί να συνεπάγεται βελτίωση του δείκτη κόστους προς έσοδα σε μόλις 45% έως το 2024. Αναμένει επίσης μια ελαφρώς ασθενέστερη από τις προβλέψεις μείωση των προβλέψεων, με περιορισμένο αντίκτυπο στις περισσότερες τράπεζες λόγω της εξομάλυνσης της ποιότητας του ενεργητικού, οδηγώντας σε εκτιμήσεις για το κόστος των προβλέψεων όχι πολύ πάνω από 60 μ.β. κατά μέσο όρο έως το 2024.

«Ενώ είμαστε βέβαιοι για μια ισχυρή ανάκαμψη των εσόδων από τόκους, έχουμε μικτά συναισθήματα όσον αφορά τον αντίκτυπο του κόστους χρηματοδότησης, το οποίο, κατά την άποψή μας, θα μπορούσε να γίνει κάπως προβληματικό, ιδίως όσον αφορά τη χρηματοδότηση στη χονδρική αγορά που οφείλεται στα υψηλότερα επιτόκια και την ανάγκη συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις MREL», επεξηγεί η DB.

Διαβάστε ακόμα:

«Ξηλώνεται» το τέλος επιτηδεύματος – Ποιοι, πώς και από πότε θα απαλλαχθούν

Η 800άρα και… τα φάσκελα, οι φήμες για την Τράπεζα Πειραιώς, ο συλλέκτης ακινήτων Χόλτερμαν και η μάχη της Prada

«Γκουρού» της Morgan Stanley προειδοποιεί: Οι μετοχές θα συνεχίζουν να πέφτουν ακόμα κι αν αλλάξει πολιτική η Fed