Τελευταία ενημέρωση 11.47) Εύθραυστη παραμένει η ψυχολογία στην αγορά των κρατικών ομολόγων, καθώς η σφιχτή νομισματική πολιτική και η ενεργειακή κρίση κρατάει σε «ομηρία» τις αποδόσεις, υπό τον φόβο μιας επερχόμενης επιβράδυνσης ή και ύφεσης της οικονομίας. 

Μετά τα προχθεσινά στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό (8,3% τον Αύγουστο), οι traders προεξοφλούν τη συνέχιση των επιθετικών αυξήσεων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, με πρώτο «σταθμό» να αποτελεί η 21η Σεπτεμβρίου, όταν και η Federal Reserve αναμένεται να αναθεωρήσει κατά 75 μονάδες βάσης τα επιτόκια (σήμερα βρίσκονται στο εύρος 2,25% – 2,50%). 

Ωστόσο, τα αυξημένα επιτόκια ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης. Αντίθετα, τα μειωμένα επιτόκια ενισχύουν την πορεία της οικονομίας, αλλά οδηγούν σε τόνωση του πληθωρισμού.   

Έτσι, μοιραία, οι τρέχουσες αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων βρίσκονται σε ανοδική πορεία. Ενδεικτικά, η απόδοση του 2ετούς τίτλου σκαρφαλώνει στο 3,8309%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2007. Ταυτόχρονα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνεται στο κατώφλι του 3,5%.

Εξίσου προβληματική είναι η «εικόνα» στην Ευρώπη, η οποία πέραν της νομισματικής σύσφιγξης, καλείται να διαχειριστεί αφενός την ενεργειακή κρίση, η οποία απειλεί με μπλακ-άουτ την ευρωπαϊκή βιομηχανία και όχι μόνο, αφετέρου την πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία (βουλευτικές εκλογές στις 25/9). 

Χαρακτηριστικά, η απόδοση του 10ετούς τίτλου στην Ιταλία αναρριχάται άνω του ψυχολογικού ορίου του 4%, ενώ στη Γερμανία το κόστος δανεισμού διαμορφώνεται στο 1,745%, πολύ κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από το μακρινό 2013. Στην Ισπανία, επίσης, η απόδοση των 10ετών ομολόγων καθορίζεται στο 2,896%, στην Πορτογαλία στο 2,791% και στην Κύπρο στο 3,411%. 

Όσον αφορά την Ελλάδα, η απόδοση του 10ετούς κρατικού τίτλου παραμένει σε επίπεδα άνω του 4,2%, καθώς την Πέμπτη κινείται στο 4,238% (κοντά σε υψηλό 2,5 μηνών). Τα spreads (απόκλιση σε σχέση με την απόδοση των γερμανικών ομολόγων), επιπλέον, καθορίζονται στις 250 μονάδες βάσης.

 

Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα, ενόσω η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει στην «οπλοθήκη» της το νέο εργαλείο κατά του κατακερματισμού, δηλαδή κατά της μεγάλης διεύρυνσης των ομολογιακών αποδόσεων ανάμεσα στα κράτη- μέλη του ευρώ. Το ερώτημα, φυσικά, είναι πότε ακριβώς θα ενεργοποιηθεί ο συγκεκριμένος μηχανισμός, ο οποίος θα επιτρέψει στη Φρανκφούρτη να αγοράσει ομόλογα των πιο ευάλωτων χωρών, προκειμένου να «κλείσει» η ψαλίδα των αποδόσεων. 

Βέβαια, η χρήση του συγκεκριμένου εργαλείου μόνο επιθυμητή δεν είναι από τα κράτη της Ευρωζώνης, καθώς εκτιμάται ότι θα συνοδεύεται από αυστηρές προϋποθέσεις και δεσμεύσεις, τις οποίες όλες οι χώρες θέλουν να αποφύγουν. Ιδίως σε μια περίοδο, κατά την οποία η ενεργειακή κρίση δοκιμάζει τις αντοχές του προϋπολογισμού και του ΑΕΠ.  

Διαβάστε επίσης

Επιστολή προμηθευτών ενέργειας σε Σκρέκα για τις κλιμακωτές χρεώσεις στο ρεύμα

Οι ευρωπαϊκές ελπίδες για τον πόλεμο, ο… μεσάζων που (παρά ταύτα) έγινε υπουργός, η ξεχασιάρα και το σαφάρι Κάτσου-Γερμανού

Με την υπογραφή των Foster & Partners το νέο τοπόσημο στον Παράδεισο Αμαρουσίου – Επένδυση 120 εκατ. (pics)