Να επιταχυνθεί ο νέος μηχανισμός της αγοράς που θα καθορίσει και το πλαίσιο των επιδοτήσεων της πολιτείας, ζητά η αγορά προμήθειας λίγες μέρες πριν οι εταιρείες ανακοινώσουν τις προβλέψεις των τιμών για τον Οκτώβριο.

Με επιστολή που εστάλη χθες στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα και την γενική γραμματέα κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) και τα μέλη του (Elpedison, Ηρων, NRG, Watt&Volt, Φυσικό Αέριο, ΖΕΝΙΘ, Volton) κάνουν λόγο «για την αντικειμενική πολυπλοκότητα και τον υψηλό βαθμό δυσκολίας ως προς την υλοποίηση του νέου σχήματος και μάλιστα εντός του -εξαιρετικά περιορισμένου- προβλεπόμενου χρονικού διαστήματος».

Πάροχοι ενέργειας μιλώντας στο newmoney εκφράζουν τη δυσπιστία τους για την αποτελεσματικότητα του μέτρου τονίζοντας ότι η σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά για να χορηγηθεί το μπόνους της εξοικονόμησης δεν μπορεί να γίνει από την στιγμή που δεν υπάρχουν έξυπνοι μετρητές. Επισημαίνουν μάλιστα προς ενίσχυση των επιχειρημάτων τους ότι οι  μετρήσεις του ΔΕΔΔΗΕ γίνονται ανά τετράμηνο.

Από την πλευρά του, ο Σύνδεσμος προμηθευτών, αναφέρει στην επιστολή ότι κατά τον σχεδιασμό του νέου μηχανισμού είναι κρίσιμο να αξιολογηθεί τόσο η διαθεσιμότητα των απαραίτητων δεδομένων για τον επακριβή μηνιαίο καθορισμό του ύψους της επιδότησης ανά καταναλωτή, όσο και οι πραγματικοί περιορισμοί που τίθενται ως προς τον χρόνο υλοποίησης των απαραίτητων προσαρμογών στα πληροφοριακά συστήματα των προμηθευτών, ενόψει της έναρξης εφαρμογής του νέου μοντέλου χρέωσης τον προσεχή Οκτώβριο. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΣΠΕΝ θεωρεί ότι μπορεί να συμβάλλει ουσιωδώς στον ταχύτερο και αποτελεσματικότερο σχεδιασμό προκειμένου να διασφαλιστεί ότι αυτός θα μπορεί να εφαρμοστεί εγκαίρως από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Με βάση τα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα γνωστά, ο μηχανισμός κρατικών επιδοτήσεων ηλεκτρικής ενέργειας πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή από τον προσεχή Οκτώβριο, και θα προβλέπει οικονομική ενίσχυση ανά καταναλωτή που θα καθορίζεται κλιμακωτά βάσει του ύψους της κατανάλωσής του και της καταναλωτικής κατηγορίας (κλίμακας) στην οποία θα εντάσσεται σύμφωνα με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του νοικοκυριού ή της επιχείρησης του. Επίσης θα παρέχεται επιπρόσθετη ενίσχυση σε περίπτωση σημαντικής μείωσης της κατανάλωσης έναντι της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους.

Λαμβάνοντας υπόψη την δυσκολία ως προς την υλοποίηση του νέου σχήματος, ο Σύνδεσμος και τα μέλη του τονίζουν ότι είναι στη διάθεση του ΥΠΕΝ προκειμένου να συνδράμουν στον κατά το δυνατόν ταχύτερο και αποτελεσματικότερο σχεδιασμό, θέτοντας προς αξιολόγηση σειρά παραμέτρων και πραγματικών δεδομένων που άπτονται της υφιστάμενης λειτουργίας της αγοράς προμήθειας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο νέος μηχανισμός θα μπορεί να εφαρμοστεί εγκαίρως και απρόσκοπτα από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, προς όφελος των καταναλωτών.

Διαβάστε ακόμη:

Με την υπογραφή των Foster & Partners το νέο τοπόσημο στον Παράδεισο Αμαρουσίου – Επένδυση 120 εκατ. (pics)

Οι ευρωπαϊκές ελπίδες για τον πόλεμο, ο… μεσάζων που (παρά ταύτα) έγινε υπουργός, η ξεχασιάρα και το σαφάρι Κάτσου-Γερμανού

Από μια κλωστή κρέμονται τα ομόλογα: Άνω του 10% η απόδοση της Ιταλίας – Με το υψηλό 10ετίας «φλερτάρει» η Γερμανία