Με το… αριστερό ξεκίνησε η εβδομάδα για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τα μαντάτα από το μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων όσο και τα μηνύματα από την ΕΚΤ να προκαλούν δίκαια προβληματισμό στους επενδυτές.

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,54% στις 474 μονάδες και με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους του να κινούνται σε αρνητικό έδαφος.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX έχασε 0,49% στις 16.622 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 περιορίστηκε σε ποσοστό 0,72% και τις 7.411 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε κάμψη ύψους 0,39% με αποτέλεσμα να φτάσει τις 7.594 μονάδες.

Αντιστοίχως στην περιφέρεια ο FTSE MIB στο Μιλάνο διολίσθησε κατά 0,47% στις 30.327 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε  στις 10.076 μειωμένος κατά 0,18%.

Από το μέτωπο των μάκρο, τα νέα στοιχεία για τα επίπεδα βιομηχανικής παραγωγής στην Ευρωζώνη και την πορεία της γερμανικής οικονομίας έφεραν πιο κοντά το σενάριο επιβράδυνσης συνολικά της οικονομίας της Ευρωζώνης κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2023.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία για την επίδοση του 2023 κατέταξαν τη γερμανική οικονομία στη θλιβερή θέση της πιο αδύναμης μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών με επιβράδυνση ύψους 0,3%, λόγω των πολλαπλών χτυπημάτων που δέχτηκε. Πάντως, η περσινή συρρίκνωση ήρθε μετά από δύο χρόνια ανάκαμψης, με αποτέλεσμα η βελτίωση σε σχέση με το 2019 να ανέρχεται στο 0,7%.

Παράλληλα σε επίπεδο Ευρωζώνης έγινε γνωστό από την Eurostat πως η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε για τρίτο συνεχόμενο μήνα το Νοέμβριο στο 6,8% σε ετήσια βάση, λόγω των υψηλών επιτοκίων, της αδύναμης παγκόσμιας ζήτησης και του υψηλού ενεργειακού κόστους. Τα πιο αδύναμα νούμερα παρουσίασε η Ιταλία και η Γερμανία αντισταθμίζοντας τη βελτίωση σε Γαλλία και Ισπανία.

Οι εξαγωγές της Ευρωζώνης διαμορφώθηκαν για το Νοέμβριο στα 236,8 δισ. δολάρια παρουσιάζοντας ελαφρά άνοδο 1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αλλά καταγράφοντας πτώση κατά 4,7% σε ετήσια βάση.

Τα στοιχεία αυτά συνολικά φέρνουν πιο κοντά τα σενάρια συνολικής επιβράδυνσης της οικονομίας της Ευρωζώνης κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2023, τουλάχιστον κατά 0,1%. Όμως, οι αγορές ανησυχούν πως η αδυναμία αυτή δεν θα θορυβήσει την ΕΚΤ ωθώντας την να προχωρήσει γρήγορα σε αντιστροφή της νομισματικής της πολιτικής.

Αντιθέτως, όλο και μεγαλύτερος αριθμός αξιωματούχων της ΕΚΤ, τις τελευταίες ημέρες, έχουν υιοθετήσει άκρως επιφυλακτική στάση απέναντι στηνπροοπτική μείωσης των επιτοκίων. Από τον πάντα αυστηρό Γερμανό κεντρικό τραπεζίτη, Γιόακιμ Νάγκελ έως τον επικεφαλής οικονομολόγο της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν και βέβαια την ίδια την Κριστίν Λαγκάρντ. Αν και την πιο απόλυτη στάση κράτησε ο κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας, Ρόμπερτ Χόλτσμαν.

Μιλώντας στο Νταβός, το μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ υποστήριξε πως τα αυξανόμενα ρίσκα, όπως οι γεωπολιτικές εντάσεις, διατηρούν την πίεση στις τιμές με τρόπο που να καθιστά απαγορευτική για την ώρα κάθε συζήτηση περί περικοπής των επιτοκίων. Κι αυτό με δεδομένο πως το συμβούλιο δεν θα αλλάξει ρότα μέχρι να βεβαιωθεί ότι η πτωτική τροχιά του πληθωρισμού έχει σταθεροποιηθεί προς την κατεύθυνση του 2%.

Έτσι, τόνισε χαρακτηριστικά ότι βλέπει ορατή ακόμη και την πιθανότητα το συμβούλιο να μην προχωρήσει τελικά καθόλου σε μειώσεις φέτος!

Το γεωπολιτικό ρίσκο, εξάλλου, με επίκεντρο κυρίως την περιοχή της Μέσης Ανατολής έχει ήδη φέρει αναζωπύρωση των πετρελαϊκών τιμών που την περασμένη εβδομάδα ανέβηκαν πάνω από 2%.

Σήμερα ειδικά οι τιμές διόρθωσαν ελαφρά με το Brent να πέφτει 0,37% στα 78 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό WTI να χάνει 0,52% στα 72,31 δολάρια. Όμως, η νευρικότητα στην αγορά των commodities είναι έκδηλη!

Αντιστοίχως ο χρυσός έχει ανακτήσει τον τίτλο του ως ασφαλές καταφύγιο παραμένοντας σταθερά πάνω από το όριο των 2.000 δολαρίων την ουγγιά. Σήμερα ανέβηκε εκ νέου κατά 0,34% στα 2.058 δολάρια.

Στις αγορές συναλλάγματος το αμερικανικό νόμισμα κερδίζει έδαφος, με το δείκτη δολαρίου να κερδίζει 0,18% στο 102,59 και την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στο 1,0947.

Διαβάστε ακόμη

Προϋπολογισμός: Με πρωτογενές πλεόνασμα 3,6 δισ. ευρώ έκλεισε το 2023

Μείωση επιτοκίων: Οι μεγάλες προσδοκίες από την αγορά και τα «αγκάθια» της ΕΚΤ

Reuters για Τράπεζα Πειραιώς: Μέχρι τον Μάρτιο η αποεπένδυση του ΤΧΣ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ