Νευρικότητα επικράτησε και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στη συνεδρίαση της Τρίτης, καθώς οι επενδυτές και στις δύο ακτές του Ατλαντικού ανησυχούν εύλογα για τα στοιχεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και το ενδεχόμενο η Fed να καθυστερήσει περαιτέρω την έναρξη του καθοδικού κύκλου των επιτοκίων. Μια τέτοια προοπτική ενδεχομένως να έκανε και την ΕΚΤ πιο διστακτική να ανοίξει πρώτη τον κύκλο των μειώσεων των επιτοκίων.

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,61% στις 505 μονάδες και με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους του δείκτη να κινούνται σε πτωτικό έδαφος.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση κατά 1,32% στις 18.076 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,86% στις 8.049 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο συρρικνώθηκε σε ποσοστό 0,11% φτάνοντας τις 7.934 μονάδες.

Ανάλογο κλίμα και στην περιφέρεια με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να διολισθαίνει κατά 1,08% στις 33.946 μονάδες και τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να διαμορφώνεται στις 10.816 μονάδες μειωμένος κατά 0,88%.

Οι προβλέψεις για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, που δημοσιεύονται αύριο, Τετάρτη, θέλουν τον δείκτη να σημειώνει νέα άνοδο, γεγονός που σε συνδυασμό με τη σταθερή εικόνα υπερθέρμανσης της αγοράς εργασίας δημιουργεί προβληματισμό για τα επόμενα βήματα της Federal Reserve.

Άλλωστε, πολλοί αξιωματούχοι της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, μεταξύ τους και ο Τζερόμ Πάουελ, έχουν επισημάνει σε δηλώσεις τους τις προηγούμενες ημέρες πως το συμβούλιο δεν θα βιαστεί να προχωρήσει σε αντιστροφή της νομισματικής πολιτικής.

Η ΕΚΤ από την πλευρά της, στη συνεδρίαση της Πέμπτης, αναμένεται να κρατήσει στάση αναμονής, αν και οι αγορές θεωρούσαν σχεδόν δεδομένο πως θα προχωρήσει στην πρώτη μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων, τον Ιούνιο. Ωστόσο, οι επενδυτές ανησυχούν πως μια επιφυλακτική στροφή από την πλευρά της Fed μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες και στους κόλπους της ΕΚΤ. Κι αυτό παρά το γεγονός πως προφανώς η κάθε κεντρική τράπεζα κινείται ανεξάρτητα και λαμβάνει τις αποφάσεις της με βάση τα δεδομένα των οικονομιών που επιτηρεί.

Το πρόβλημα, άλλωστε, που προκύπτει από την εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου είναι κοινό και επηρεάζει όλες τις οικονομίες διεθνώς και την προσπάθεια να περιοριστούν οι πληθωριστικές πιέσεις.

Αν και οι τιμές του μαύρου χρυσού κινούνται σήμερα πτωτικά για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα μετά την απόφαση του Ισραήλ να μειώσει τις δυνάμεις της στη Γάζα, η αγορά των commodities παραμένει νευρική και όλα τα στοιχεία συνηγορούν υπέρ της διατήρησης του μαύρου χρυσού σε υψηλά επίπεδα.

Στη συνεδρίαση της Τρίτης, το Brent έπεσε κάτω από το όριο των 90 δολαρίων το βαρέλι, στα 89,73 και το αμερικανικό WTI υποχώρησε κατά 1,04% φτάνοντας τα 85,55 δολάρια το βαρέλι. Ωστόσο οι διεθνείς αναλυτές επιμένουν να «βλέπουν» ανοδικά ρίσκα για το πετρέλαιο, τόσο λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων όσο και της ανισορροπίας μεταξύ των επιπέδων προσφοράς και ζήτησης.

Συνολικά από τις αρχές της χρονιάς, τα κέρδη του αμερικανικού αργού πλησιάζουν το 21% και του Brent ξεπερνούν το 17%.

Δεν είναι τυχαίο πως και ο χρυσός πηγαίνει από ρεκόρ σε ρεκόρ! Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου κατέγραψε ένα ακόμη υψηλό στα 2.365 δολάρια την ουγγιά, πριν κατρακυλήσει λίγο χαμηλότερα, γύρω στα 2.358 δολάρια, διατηρώντας μια αύξηση της τάξεως του 0,31%. Οι περισσότεροι δε, αναλυτές συμφωνούν πως το θετικό momentum στην αγορά χρυσού θα συντηρηθεί, πιθανότατα ανεβάζοντας περαιτέρω τις τιμές.

Στις αγορές συναλλάγματος, το αμερικάνικο νόμισμα κινείται σταθεροποιητικά περιμένοντας τα στοιχεία του πληθωρισμού. Ο δείκτης δολαρίου υποχωρεί ανεπαίσθητα κατά 0,01% στο 104,13 και η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου κινείται στο 1,0856.

Διαβάστε ακόμη

Δάνεια: Αναπτυξιακές τράπεζες και Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «έσωσαν την παρτίδα» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ιστορική απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Η κλιματική αλλαγή παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα – Υπόλογες οι κυβερνήσεις (tweets)

ΤτΕ: Αυξήθηκε η ζήτηση για τα επιχειρηματικά δάνεια

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ