Με απώλειες ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει πτώση 0,29% και να υποχωρεί στις 930,25 μονάδες ακολουθώντας το αρνητικό ξεκίνημα των Ευρωπαϊκών αγορών.

Oι επενδυτές επαναξιολογούν τις επιλογές τους στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής της Federal Reserve για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού που αναμένεται να έχει παγκόσμιο αντίκτυπο.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ κράτησε χθες αμετάβλητα τα επιτόκια της, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αναφέροντας ταυτόχρονα ότι «σύντομα» θα είναι η κατάλληλη στιγμή για την αύξηση τους. Οι επενδυτές περιμένουν η Fed να πραγματοποιήσει τον Μάρτιο την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της από τα ιστορικά τους χαμηλά, με άλλες τρεις ή και περισσότερες αυξήσεις να ακολουθούν μέσα στο 2022.

Η Fed αναγκάστηκε να μειώσει κοντά στο μηδέν τα επιτόκια της στο ξέσπασμα της πανδημίας για να τονώσει την οικονομία. Με την νευρικότητα των επενδυτών να είναι στα ύψη, κάτι που έχει άμεσο αντίκτυπο στην μεταβλητότητα των περισσότερων τίτλων κάθε πρόβλεψη για την βραχυπρόθεσμη κίνηση της Εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επισφαλής, καθώς όλα τα μέτωπα ανησυχιών παραμένουν ανοιχτά και η τάση είναι απόλυτα «εισαγόμενη».

Άλλωστε οι αποτιμήσεις σε αρκετές περιπτώσεις στην Αμερική έχουν φτάσει με τις προσδοκίες σε αστρονομικά επίπεδα, με αποτέλεσμα οι διορθώσεις να είναι και πιο βίαιες, σε σχέση με μετοχές που κινούνται πιο ομαλά. Η αγορά θα αρχίσει να τιμολογεί αποτελέσματα και FED προσπαθώντας να ανακαλύψει πόσο μπορεί να κρατήσει ο κύκλος ανόδου των επιτοκίων.

Σε αυτή την χρονική στιγμή η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μία τελείως διαφορετική φάση από τις υπόλοιπες, μιας όπως όλα δείχνουν πως θα καλύψει τις σημαντικές απώλειες στο ΑΕΠ των τελευταίων ετών με τον Γενικό Δείκτη να έχει ένα τελείως διαφορετικό γράφημα και να περιμένει να δει πως θα συμπεριφερθούν οι ξένοι επενδυτές και ειδικά τα Αμερικάνικα funds τα οποία κατέχουν και την μεγαλύτερη θέση από μεριάς ξένων επενδυτών.

Ουσιαστική στήριξη έχει στην ζώνη του 900, ενώ και πάλι χρειάζεται να κατοχυρώσει το 930 επίπεδο, αν θέλει να δοκιμάσει το πολύ σημαντικό 959. Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, τελευταία ελπίδα των αγοραστών, προκειμένου να διατηρηθεί “ζωντανό” το σενάριο για κίνηση προς τις 1013 μονάδες, είναι η ανακατάληψη των 950 μονάδων, ή να αντέξει η επόμενη ζώνη στήριξης στις 900 – 895 μονάδες. Σε αντίθετη περίπτωση με κλείσιμο χαμηλότερα των 895 μονάδων, οι επόμενες στηρίξεις στις 880 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 877 (gap) και 865 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Θετική ένδειξη, για τον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, η επιστροφή, στην χτεσινή συνεδρίαση, με κλείσιμο υψηλότερα των 2240 μονάδων το οποίο επανάφερε το σενάριο για αναρρίχηση προς τις 2313 μονάδες. Αν χαθούν, εκ νέου, οι 2240, οι επόμενες στηρίξεις στις 2231 2217 και 2200 μονάδες. Καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 2200 μονάδων θα φέρει την “υπέρτατη μάχη” στις 2180 – 2100 (υπερασπίζονται οι ΚΜΟ 30, 60 και 90 εβδομάδων) και στις 2072 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει απώλειες 0,36% και βρίσκεται στις 2.249,44 μονάδες η Μυτιληναίος με 1,12% και η ΔΕΗ και Εθνική με ήπια άνοδο είναι οι μόνες με θετικό πρόσημο ενώ σε αρνητικό έδαφος κινείται στην έναρξη της συνεδρίασης η Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια, Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα και ΕΥΔΑΠ οι οποίες σημειώνουν απώλειες άνω του 1% με την Alpha Bank, Βιοχάλκο, Σαράντη, Quest, ΟΛΠ, Coca Cola, ΑΔΜΗΕ, Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, ΟΤΕ, ΕΛΧΑ, ΟΠΑΠ και Λάμδα να ακολουθούν ήπια πτωτικά.

Διαβάστε ακόμα:

Alpha Finance: Νέες αυξημένες τιμές – στόχοι και συστάσεις αγοράς για τις τραπεζικές μετοχές

Γιατί οι εφοπλιστές δεν πουλάνε τα υπερήλικα πλοία τους για παλιοσίδερα

MYTILINEOS: Ιστορικά υψηλές επιδόσεις το 2021 – 40% αύξηση του κύκλου εργασιών