Σχεδόν 4 στις 10 εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών επιχειρήσεις δεν έχουν θεσπίσει διαδικασίες «whistleblowers» προκειμένου να ενημερώνουν τις Επιτροπές Ελέγχου (Audit Committees) για κακώς κείμενα και παραβατικές συμπεριφορές.

Αυτή η σημαντική έλλειψη τονίσθηκε στο πλαίσιο σεμιναρίου (webinar) με θέμα τις Επιτροπές Ελέγχου που διοργανώσαν χθες η Association of Chartered Certified Accountants (ACCA), το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών (ΣΟΕΛ) και η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ).

Σχολιάζοντας το ζήτημα η συμμετέχουσα στο σεμινάριο επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου ξεκαθάρισε πως ανεξάρτητα των δομών που θα δημιουργήσει η κάθε εισηγμένη για την υποδοχή καταγγελιών, ανάλογη δομή για τους «whistleblowers» ετοιμάζει και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και θα τρέξει σύντομα στο site της. Η κ. Λαζαράκου έδραξε την ευκαιρία για να στείλει μήνυμα στην αγορά πως ο νόμος 4706/2020 για την Εταιρική Διακυβέρνηση θα πρέπει να γίνει σεβαστός από όλους, διαφορετικά θα ακολουθήσουν αυστηρές κυρώσεις και πρόστιμα, όπου οι Επιτροπές Ελέγχου δεν λειτουργούν σωστά.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων Παναγιώτης Γιαννόπουλος ανέφερε πως η ΕΛΤΕ ελέγχει την τελευταία τριετία με αυστηρότητα και σχολαστικό τρόπο τα πρακτικά των Επιτροπών Ελέγχου των εισηγμένων και παρεμβαίνει όπου διαπιστώνει πως παρατηρούνται παρεκκλίσεις, τονίζοντας παράλληλα ότι απαιτούνται βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο των επιτροπών ελέγχου σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Διαβάστε ακόμη:

Κινδυνεύει η ελληνική παραγωγή λαδιού και κρασιού λόγω υπερθέρμανσης

Στα σπίτια ιδιωτών «εισβάλλει» το Δημόσιο – To μπλόκο από το Κτηματολόγιο και η λύση που εξετάζεται

ΡΑΕ: Κινητοποίηση Δαγούμα – Σκρέκα για τα χρέη προμηθευτών σε δήμους και διαχειριστές