Δεσμεύσεις για τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων χρεών από τρεις προμηθευτές έλαβε χθες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα.

Πρόκειται για τρεις μεσαίες και μικρές εταιρείες προμήθειας με οφειλές προς τους διαχειριστές (ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ-ΔΑΠΕΕΠ), οι δύο από τις οποίες συγκεντρώνουν χρέη συνολικού ύψους κοντά στα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Σήμερα θα παρελάσουν από τη ρυθμιστική αρχή και άλλοι μεγαλύτεροι προμηθευτές, καθώς, με εξαίρεση ένα μεγάλο ηλεκτροπαραγωγό που έχει εξοφλήσει πλήρως τις υποχρεώσεις του, αυξημένες οφειλές εμφανίζουν άλλες δύο μεγάλες εταιρείες του κλάδου με συνολικό χρέος άνω των 140 εκατ. ευρώ.  

Η ανησυχία για τα ανεξόφλητα των προμηθευτών  είναι έντονη και στην κυβέρνηση, η οποία εμφανίζεται αποφασισμένη να παρακολουθήσει  σε στενή συνεργασία με την ΡΑΕ. Ο πρόεδρος της Αρχής κ. Θανάσης Δαγούμας από το περασμένο Φθινόπωρο έχει  λάβει μέτρα για την προστασία της αγοράς όταν οι υποχρεώσεις των προμηθευτών είχαν φτάσει τα 360 εκ. ευρώ (σήμερα προσεγγίζουν τα 300 εκατ).

Λαμβάνοντας υπόψη και τις πιέσεις που δέχονται οι ενεργειακοί πάροχοι από την κρίση στη ρευστότητά τους, είχε επιβάλλει κάποια μικρά πρόστιμα σε εταιρείες του κλάδου με στόχο να επανεξετάσει τα μέτρα αρχές του 2022.

Είχε επίσης παρακινήσει τότε τις εταιρείες να προχωρήσουν σε διακανονισμό οφειλών και να παράσχουν  εγγυήσεις έναντι των μελλοντικών ρυθμιστικών χρεώσεων που έχουν καταθέσει στους τρεις διαχειριστές (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και ΔΑΠΕΕΠ). Όμως η πορεία της αγοράς μεγεθύνει τα προβλήματα του κλάδου της προμήθειας με αποτέλεσμα σήμερα κάποιοι διακανονισμοί να μην τηρούνται.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές της ΡΑΕ, ο Ρυθμιστής εξετάζει τα στοιχεία των προμηθευτών με βάση τις αρχές της διαχείρισης κινδύνου για τους διαχειριστές και με γνώμονα την ομαλή χρηματοδότηση των σκοπών δημοσίου συμφέροντος. Παράλληλα εξετάζει την ίση μεταχείριση μεταξύ των προμηθευτών και τη διασφάλιση επαρκούς ρευστότητας της αγοράς, ώστε να αποφευχθούν επικίνδυνες διαταραχές.  Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι διαχειριστές οφείλουν να λαμβάνουν μέτρα διασφάλισης της διαχείρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των προμηθευτών.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας παρόν ήταν οι επικεφαλής του ΔΕΔΔΗΕ και του ΔΑΠΕΕΠ κ.κ Μάνος και Γιαρέντης ενώ απουσίασε η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ, η οποία εκπροσωπήθηκε από την διευθύντρια Οικονομικών και Λογιστικών Υπηρεσιών κ. Ε. Ζαρίκου.

Η ΡΑΕ ζήτησε αναλυτικά στοιχεία από τους παρόχους και για τις οφειλές των προμηθευτών προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) καθώς οι διαχειριστές δήλωσαν πως δεν έχουν αναλυτικά στοιχεία. Η διοίκηση της ΚΕΔΕ έχει προσδιορίσει τις οφειλές αυτές στα 70 εκατ. ευρώ.