Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες διαβρώνουν τα εδάφη της Ευρώπης, θέτοντας σε κίνδυνο την παραγωγή κρασιού, λαδιού και φιστικιών, σύμφωνα με ερευνητές σε Ελλάδα και Σουηδία.

Αγροκτήματα και οπωρώνες σε χώρες της Μεσογείου κινδυνεύουν να μετατραπούν σε έρημο, καθώς το επίπεδο της οργανικής ύλης στο έδαφος μειώνεται, ενώ το επίπεδο των αλάτων αυξάνεται, σύμφωνα με τα ευρήματα του Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου του Ναυαρίνου στην Ελλάδα και του KTH Royal Institute of Technology στη Σουηδία.

Ορισμένα εδάφη είναι κοντά στο να φτάσουν ένα σημείο που δεν θα μπορούν πλέον να διατηρήσουν τη γεωργία ή να απορροφήσουν άνθρακα, ανέφεραν οι ερευνητές σε μια εργασία που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science of the Total Environment.

Τα μειωμένα επίπεδα οργανικής ύλης, μαζί με τη ρύπανση, τη συμπίεση του εδάφους και τη διάβρωση, θέτουν σε κίνδυνο τα σκουλήκια, τα μυρμήγκια και άλλους οργανισμούς που παρέχουν βιοποικιλότητα και εμπλουτίζουν το έδαφος, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Διαβάστε ακόμη:

Mathieu Lambotte (Pernod Ricard Hellas): Προχωρά σε ανατιμήσεις αλλά περιμένει αύξηση της κατανάλωσης

ΥΠΕΝ: Σε «Ελληνικά Ορυκτά» και Rockfire Resources το κοίτασμα των Μολάων Λακωνίας

Βρετανία: Ανάκαμψη του λιανεμπορίου στα προ κρίσης επίπεδα