ΑΓΟΡΕΣ

«Αρκούδες» στο πετρέλαιο – Γιατί η τιμή ανά βαρέλι δύσκολα θα ανέβει άνω των $70 (πίνακες)

Σε σταθερά καθοδική πορεία ο «μαύρος χρυσός» - Βουτιά άνω του 25% από τα επίπεδα του Σεπτεμβρίου - Σε επίπεδα ρεκόρ η παραγωγή στις ΗΠΑ, έντονες αμφιβολίες για τον OPEC

Πληθαίνουν οι «μαύροι κύκνοι» γύρω από την αγορά του πετρελαίου, η τιμή του οποίου παραμένει καθηλωμένη κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο, εν μέσω της διαρκώς αυξανόμενης παραγωγής, η οποία δημιουργεί στρεβλώσεις στο ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, την προηγούμενη εβδομάδα, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ έφθασαν έως τα 68 δολάρια/βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη έπεσαν ακόμη και κάτω του ορίου των 73 δολαρίων/βαρέλι, προτού τελικά ανακάμψουν στα 76 δολάρια/βαρέλι.

Τα εν λόγω επίπεδα είναι τα χαμηλότερα από τον περασμένο Ιούνιο, με τις σωρευτικές απώλειες από τον Σεπτέμβριο -όταν οι τιμές φλέρταραν με τα 100 δολάρια/βαρέλι- να υπερβαίνουν το 25%.

Οι νέες πιέσεις στις τιμές συνιστούν απόρροια της διαρκώς αυξανόμενης παγκόσμιας προσφοράς για πετρέλαιο, ενόσω οι ροές από τη Ρωσία ανακάμπτουν και η παραγωγή στις ΗΠΑ βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ. Ειδική για τη Μόσχα, οι εξαγωγές μέσω θαλάσσης έφθασαν τον Δεκέμβριο στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του Ιουλίου.

Οι θαλάσσιες εξαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία

Αυτή η συνθήκη δημιουργεί φόβους για τη δημιουργία μιας πλεονασματικής κατάστασης στο ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να περιμένουν διατήρηση των «αρκούδων» έως τουλάχιστον τα μέσα του 2024.

Ακόμη και οι πρόσφατες εξαγγελίες του OPEC+ για νέες τεχνητές περικοπές στην παραγωγή (2,2 εκατ. βαρέλια/ημέρα στο α’ τρίμηνο του 2024) δεν κατέστησαν ικανές να διώξουν τον σκεπτικισμό, καθώς οι αναλυτές φοβούνται ότι τα κράτη – μέλη του μεγαλύτερου πετρελαϊκού καρτέλ δεν θα τηρήσουν το πρόγραμμα των εθελοντικών μειώσεων, οι οποίες αποσκοπούν στην ανάκαμψη των τιμών.

Σ’ αυτό το ολοένα και πιο δυσοίωνο περιβάλλον έρχεται να προστεθεί και η εκτίμηση για επιβράδυνση της κατανάλωσης αργού από την Κίνα, η οποία θεωρείται ο μεγαλύτερος εισαγωγέας «μαύρου» χρυσού παγκοσμίως. Και φυσικά, μην ξεχνάμε και τον κίνδυνο ύφεσης στην αμερικανική οικονομία, λόγω του πληθωρισμού και των υψηλών επιτοκίων.

«Το πετρέλαιο αντιμετωπίζει μια αμερικανικής προέλευσης άνοδο στις -εκτός OPEC- προμήθειες και αμφιβολίες για τον βαθμό συμμόρφωσης των μελών του OPEC, σε συνδυασμό με ορισμένες προοπτικές μείωσης της ζήτησης» εξηγεί χαρακτηριστικά ο Βίσνου Βάραθαν, αναλυτής της Mizuho Bank, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της S&P Global, Ντάνιελ Γέργκιν, μιλώντας στο CNBC, εκτίμησε ότι η ζήτηση του 2024 αναμένεται μικρότερη κατά περίπου 1 εκατ. βαρέλια/ημέρα σε σχέση με την προσφορά.

H αμερικανική παραγωγή εκτιμάται ότι θα φθάσει στο σύνολο του 2023 στα 12,93 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σημειώνοντας άνοδο κατά 300.000 βαρέλια σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις.

Η ημερήσια παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ

Την ίδια στιγμή, τα αποθέματα έχουν αυξηθεί κατά 1,4 εκατ. βαρέλια στο μεγαλύτερο κέντρο αποθήκευσης της χώρας, στην Οκλαχόμα.

Σανίδα σωτηρίας από τη Fed

Την Τετάρτη, βέβαια, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, δηλαδή η Federal Reserve, πρόσφερε αφιλοκερδώς χείρα βοηθείας στον «μαύρο χρυσό», σηματοδοτώντας την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής και προαναγγείλλοντας έως τρεις μειώσεις επιτοκίων για το 2024.

Αυτή η κίνηση έστειλε αυτομάτως το δολάριο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών, βελτιώνοντας ως εκ τούτου την ελκυστικότητα των συμβολαίων πετρελαίου για τους μη Αμερικανούς επενδυτές. Κι αυτό, εύλογα, αναθέρμανε το αγοραστικό ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα οι τιμές του αργού να ανακάμψουν μερικώς.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται και παραπάνω, τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, θέτοντας εν αμφιβόλω τη βιωσιμότητα αυτής της ανοδικής προσπάθειας.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Το 2024 «ξεκλειδώνει» εξελίξεις για μέρισμα και αποεπένδυση του Δημοσίου

Έξι καθηγητές ετοιμάζουν κυτταρικό κρέας και στην Ελλάδα (pics)

Έρχεται άλμα στην ανάπτυξη το 2024 με επενδύσεις 26 δισ. ευρώ (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""