Η S&P θα επανεξετάσει την αξιολόγηση της χώρας μας (ΒΒ+, σταθερές προοπτικές) σήμερα το βράδυ και η πιθανότητα να αναβαθμίσει τις προοπτικές (outlook) τη χώρας σε θετικές σήμερα είναι βάσιμη, εκτιμά η βρετανική τράπεζα Barclays. Το πρόσφατο ιστορικό στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η μείωση του δείκτη χρέους προς ΑΕΠ της Ελλάδας, όπως τόνισε και η Moody’s στην απόφαση της να αλλάξει το outlook, είναι σημαντικό, εξηγεί η Barclays.

Η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας έχει κινηθεί δυναμικά το τελευταίο διάστημα, με την S&P να αναθεωρεί προς τα πάνω πέρυσι τον Απρίλιο, η Fitch τον Ιανουάριο του 2023 και η Moody’s το Μάρτιο. Από την άλλη, οι εκλογές είναι ένας παράγοντας που θα μπορούσε να μην αφήσει τον οίκο S&P να αλλάξει το outlook.

Η Fitch για τους ενδεχόμενους κινδύνους λόγω των εκλογών είχε εκτιμήσει ότι μετριάζονται από μια ευρεία δέσμευση και ένα πρόσφατο ιστορικό δημοσιονομικής σύνεσης. Όσον αφορά την S&P, στην τελευταία αναθεώρησή της, ανέφερε ότι το βασικό σενάριο για περαιτέρω αναβάθμιση της Ελλάδας θα συνεπαγόταν τη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, παράλληλα με ισχυρότερες από τις αναμενόμενες οικονομικές και δημοσιονομικές επιδόσεις.

Η Barclays προβλέπει ότι η επενδυτική βαθμίδα είναι πιθανή στις μεταγενέστερες αξιολογήσεις, αφού έχει ήδη αναβαθμιστεί το outlook σε θετικό στα τέλη του 2023 ή αρχές 2024. Ακόμη και η ταχύτερη επίτευξη της αξιολόγησης σε επενδυτική βαθμίδα δεν είναι απίθανη αλλά αυτό θα απαιτούσε πιθανότατα να ξεκινήσει μια από τις S&P, Fitch, ή DBRS μια άμεση αναβάθμιση χωρίς να γίνει το πρώτο βήμα της αλλαγής των προοπτικών σε θετικές. Αν και οι οίκοι αξιολόγησης το έχουν κάνει αυτό στο παρελθόν, προτιμούν συνήθως να αποδίδουν πρώτα θετικές προοπτικές, καθιστώντας αυτό το σενάριο όχι υπερβολικά πιθανό.

Η Barclays προσθέτει ότι εκτός από τη σημερινή αξιολόγηση της S&P, η Fitch Ratings θα αξιολογήσει τη χώρα την 9η Ιουνίου, η DBRS την 8η Σεπτεμβρίου και η Moody’s τη 15η Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε ακόμη

Eurostat: Πρωτογενές πλεόνασμα – έκπληξη για την Ελλάδα το 2022 (πίνακες)

Οι «Τσακαλοδραγασάκηδες»… παίζουν μπάλα, τα φρέσκα γκάλοπ, ο Ευμορφίδης πολιτικός και ο Τζώρτζης διακοπάρει στις Σπέτσες 

«Καρούζος Gate»: Στο σφυρί νέα ακίνητα στο κέντρο της Γλυφάδας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ