Νέα πτώση καταγράφει το πετρέλαιο, μετά τη δέσμευση της Σαουδικής Αραβίας να διαδραματίσει έναν «υπεύθυνο ρόλο» στις αγορές ενέργειας, με το κλίμα να παραμένει αρνητικό εν αναμονή των κυρώσεων των ΗΠΑ στις εξαγωγές αργού του Ιράν τον επόμενο μήνα. Παράλληλα, το κλίμα διαμόρφωσαν και τα στοιχεία για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας το προηγούμενο τρίμηνο.

Ειδικότερα, το πετρέλαιο τύπου μπρεντ υποχωρεί κατά 0,49% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 79,44 δολ. ανά βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό καταγράφει πτώση της τάξεως του 0,33% στα 69,13 δολ. ανά βαρέλι, γεγονός που αποτελεί την χαμηλότερη τιμή από τις 18 Σεπτεμβρίου 2018.

Η Σαουδική Αραβία δεσμεύτηκε να προμηθεύει τις αγορές με πετρέλαιο παρά τον αυξανόμενο απομονωτισμό της μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.
Το τελευταίο διάστημα υπάρχουν ανησυχίες ότι η Σαουδική Αραβία μπορεί να διακόψει την προσφορά πετρελαίου ως πράξη αντιποίνων για τις πιθανές κυρώσεις λόγω του θανάτου του Κασόγκι.

Σε μια προσπάθεια να κάμψει αυτές της ανησυχίες, ο υπουργός Ενέργειας του βασιλείου Χαλίντ Ελ Φαλίχ ανέφερε τη Δευτέρα ότι δεν υπάρχει πρόθεση για τέτοιου είδους δράση και ότι η Σαουδική Αραβία, θα διαδραμάτιζε ένα εποικοδομητικό και υπεύθυνο ρόλο στην παγκόσμια αγορά ενέργειας.
Ο επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης ενέργειας της Μονάδας Economist Intelligence, Peter Kiernan, αναφέρει πως αν η Σαουδική Αραβία σταματήσει την προμήθεια πετρελαίου τότε θα βάλει αυτογκόλ αφού θα θέσει εαυτόν σε κίνδυνο να χάσει μερίδιο αγοράς προς όφελος άλλων εξαγωγέων, ενώ θα απολέσει και τη φήμη της ως σταθερός πυλώνας της αγοράς.

Στο Ντόναλντ Τραμπ, τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Κίνας το τρίτο τρίμηνο του 2018 αποδείχθηκαν κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, γεγονός που υποδεικνύει ότι η ζήτηση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως ενδέχεται να υποχωρήσει κατά το επόμενο διάστημα.

Πλέον, το αμερικανικό αργό βρίσκεται ξανά κοντά στο εύρος των 67,60 δολ. ανά βαρέλι, τα οποία αποτελούν τον μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών, λίγες ημέρες πριν από την επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο αντίκτυπος που θα έχουν οι κυρώσεις στην ενεργειακή αγορά αναμένεται να είναι σημαντικός, καθώς οι εξαγωγές του Ιράν θα μπορούσαν να υποχωρήσουν ακόμα και κατά 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Όπως τονίζει η JP Morgan, η τιμή του μπρεντ για το 2019 θα μπορούσε να φτάσει ακόμα και τα 83,50 δολ. ανά βαρέλι, εξαιτίας της περιορισμένης προσφοράς που θα προκαλέσουν οι κυρώσεις στο Ιράν και η μειωμένη παραγωγική ικανότητα των υπολοίπων χωρών.