Αγορές

Μπιλ Σμιντ: Εκπέμπει SOS – Πτώση έως και 40% στον S&P 500

  • newsroom


Ο Μπιλ Σμιντ της Smead Capital Management προειδοποιεί πως η ασυδοσία και το θετικό κλίμα που επικρατεί σήμερα στην αγορά μπορεί πολύ σύντομα να οδηγήσει σε ένα νέο κραχ παρόμοιο με αυτό του 1929

H νομισματική χαλάρωση, η εκτόξευση της τιμής των μετοχών, οι εξαιρετικές αποδόσεις, η γενικότερη ευφορία που επικρατεί αναπόφευκτα θα οδηγήσει κάποια στιγμή σε μια άνευ προηγουμένου κρίση, προμηνύει ο διευθύνων σύμβουλος της Smead Capital Management, Μπιλ Σμιντ.

Ο ceo συνολικής αξίας 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προειδοποιεί πως από αυτή την ασυδοσία στην αγορά μπορεί πολύ σύντομα να προκληθεί κραχ παρόμοιο με αυτό του 1929. «Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συντελούν σε αυτό το κλίμα αισιοδοξίας που επικρατεί σήμερα στις αγορές» δηλώνει ο Σμιντ σε συνέντευξή του στο BusinessInsider.

Αναφέρεται κυρίως στις αποδόσεις των μετοχών των Big Tech αλλά και σε μετοχές που σχετίζονται με το σπίτι και την πανδημία οι οποίες συνεχίζουν να αποδίδουν παρά την ευρεία διάθεση των εμβολίων. Σύμφωνα με τον Σμιντ, το παιχνίδι πλέον παίζεται τελείως διαφορετικά και αυτή είναι η μεγαλύτερη παγίδα.

Προειδοποιεί ακόμη και για πτώση έως 40% στο S&P 500 και περίοδο αρνητικών αποδόσεων που θα διαρκέσει τουλάχιστον 5 – 10 χρόνια. Αυτό είναι το διάστημα που σύμφωνα με τον ίδιο χρειάζεται η αγορά προκειμένου να επιστρέψει στα υψηλά της επίπεδα. Κατηγορεί τις πολιτικές της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το τεράστιο κύμα πληθωρισμού που βρίσκεται προ των πυλών. Μπορεί να επιφέρει τεράστιες οικονομικές καταστροφές.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει δεσμευτεί πράγματι να επιτρέψει τον πληθωρισμό. Τα άνευ προηγουμένου επίπεδα δημοσιονομικής τόνωσης από το Κογκρέσο αυξάνουν τις πιθανότητες ενός τέτοιου σεναρίου. Μένει λοιπόν να δούμε αν όλα αυτά μπορούν να συμβούν πράγματι και στην πράξη.

Αυξημένα επίπεδα πληθωρισμού θα σήμαιναν πολλαπλή συρρίκνωση τιμών-κερδών επισημαίνει ο Σμιντ. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε συγχρόνως και σε υψηλότερες αποδόσεις κρατικών ομολόγων.

«Μετά από 5-10 χρόνια, δεν θα υπάρχει χώρος για τίποτα άλλο εκτός από απώλειες» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη: 

400 ευρώ: Ποιοι είναι δικαιούχοι – Πότε λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις (vid)

Bloomberg: Το 2021 μοιάζει με «μαύρη τρύπα» για τον ευρωπαϊκό τουρισμό

Επιστρεπτέα προκαταβολή 6: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

Απόρρητο Απόρρητο