Επενδύσεις

Gen Z: Ποιες είναι οι τάσεις που διαμορφώνει η νέα γενιά – Πυξίδα για έξυπνες επενδύσεις

  • newsroom


Η γενιά αυτή αναμένεται να προκαλέσει τις μεγαλύτερες αλλαγές όλων των εποχών - Ποιο κλάδοι αναμένεται να ωφεληθούν περισσότερο

Η Γενιά Ζ, γνωστή και ως iGeneration, post-Millennials, ή Homeland Generation είναι η γενιά που διαδέχεται τους Millennials.

Πρόσφατη έκθεση της Bank of America αναφέρει ότι στη Generation Z, ανήκουν όλοι όσοι είναι γεννημένοι από το 1996 ως το 2016.

Η γενιά αυτή αναμένεται να προκαλέσει τις μεγαλύτερες αλλαγές όλων των εποχών.

Είναι όσοι εισέρχονται στον επαγγελματικό στίβο για πρώτη φορά, η BofA εκτιμά ότι το εισόδημά τους μέχρι το 2031 θα ξεπεράσει ακόμη και αυτό των προκατόχων τους, των Millennials.

Σε πρόσφατο podcast, με θέμα το πώς αυτή η γενιά αλλάζει το μέλλον των αγορών, ο Μπο Φίνμαν, συνεργάτης της συμβουλευτικής εταιρείας McKinsey & Company υποστηρίζει ότι:

«Τους θεωρούμε πραγματικά ως τους βασικούς παράγοντες επιρροής σήμερα. Επηρεάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις προηγούμενες γενιές όσον αφορά το τι θα αγοράσουν». 

Πώς μπορείτε λοιπόν να προσδιορίσετε και να επενδύσετε έξυπνα σύμφωνα με τις τάσεις που διαμορφώνονται από την Gen Z;

1. Συμβουλευτείτε τους δείκτες μετοχών

«Ένας από τους πιο απλούς τρόπους για τη μέτρηση των τάσεων των καταναλωτών είναι να δούμε τι συμβαίνει στους δείκτες χρηματιστηρίου», δήλωσε ο Κάρστεν Μάνκι, επικεφαλής έρευνας στην ιδιωτική τράπεζα Julius Baer, στο CNBC. 

«Οι δείκτες μετοχών όπως είναι ο S&P 500 στην πραγματικότητα αντικατοπτρίζουν τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές ξοδεύουν τα χρήματά τους», εξηγεί.

Οι λεγόμενες μετοχές «FAANG» – Facebook , Amazon , Apple , Netflix και Google, έχουν εκτοξευθεί καθώς οι άνθρωποι σήμερα ξοδεύουν περισσότερα χρήματα σε τομείς όπως που σχετίζονται με το διαδίκτυο και την τεχνολογία.

2. Δώστε έμφαση στον τομέα της τεχνολογίας

Σε έρευνα που διεξήχθη από την επενδυτική τράπεζα Piper Sandler και δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο, στην οποία συμμετείχαν 9.800 Αμερικανοί έφηβοι, αποδείχτηκε ότι ποσοστό μεγαλύτερο του 1/2 των συμμετεχόντων δήλωσε ότι η Amazon ήταν η αγαπημένη τους ιστοσελίδα ηλεκτρονικού εμπορίου. Ακόμη, πάνω από τα 4/5 κατείχαν ένα iPhone και ποσοστό 89% δήλωσε ότι θα επέλεγε την Apple για να αγοράσει το επόμενο κινητό.

Πολλοί επαγγελματίες επενδυτές έχουν προειδοποιήσει για τις αυξανόμενες τιμές των μετοχών μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας, συγκρίνοντας τις αυξανόμενες αποτιμήσεις τους με τη φούσκα της dotcom το 2000, υποστηρίζουν ότι οι τιμές αυτές μπορούν να φτάσουν πολύ υψηλότερα.

Τα βιντεοπαιχνίδια είναι ένας άλλος τομέας που θα επωφεληθεί από την αυξανόμενη αγοραστική δύναμη του Gen Z, με την έκθεση της BofA να επισημαίνει ότι αντιπροσωπεύουν το 90% των χρηστών του κλάδου.

3. Βιωσιμότητα και καταναλωτική συμπεριφορά

Ο ρόλος της βιωσιμότητας στη διαμόρφωση της καταναλωτικής συμπεριφοράς των νεότερων γενεών, αλλά και πώς αυτή συμβάλλει όχι μόνο στην ανάπτυξη αλλά και στην εξαφάνιση πολλές φορές ορισμένων εταιρειών, είναι ένα από τα θέματα που συχνά απασχολούν τους επενδυτές. 

Έχει παρατηρηθεί ότι ορισμένες παραδοσιακές συνήθειες έχουν αρχίσει να αλλάζουν ριζικά. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κατανάλωση κρέατος.

Η Gen Z είναι η πρώτη γενιά όπου η πλειοψηφία της έχει θέσει κάποιους περιορισμούς σε σχέση με την κατανάλωση κρέατος. Πράγματι, όλο και περισσότερες εταιρείες παράγουν φυτικά ή εργαστηριακά εναλλακτικά κρέατα.

Η Beyond Meat είναι σήμερα η μόνη εταιρεία του συγκεκριμένου κλάδου που είναι διαθέσιμη για επενδύσεις στο χρηματιστήριο. 

«Αυτό ισχύει για εταιρείες που παράγουν ηλεκτρικά οχήματα και επίσης επιχειρήσεις όπως είναι η Uber και η Lyft.» υποστηρίζει ο Μάνκι. 

Η έρευνα της Bank of America έδειξε ότι μόλις το 31% των ατόμων ηλικίας 18-34 ετών  σκέφτονταν να αγοράσουν αυτοκίνητο τον επόμενο χρόνο, αναφέροντας επίσης στοιχεία της Euromonitor που δείχνουν ότι τα νοικοκυριά, συμπεριλαμβανομένων ατόμων ηλικίας 15-29 ετών, ισχυρίστηκαν ότι διαθέτουν τα περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα  σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα.  

4. Επενδύστε με γνώμονα τη χώρα

Η Ινδία θεωρείται η καλύτερη Gen Z χώρα παγκοσμίως.

Αντιθέτως, η Ευρώπη είναι η πρώτη ήπειρος που έφτασε στο σημείο να έχει περισσότερους πολίτες ηλικίας 65 ετών και άνω σε σχέση με τα άτομα ηλικίας 15 ετών και κάτω.

Στο ίδιο ακριβώς το σημείο αναμένεται να φτάσουν και οι ΗΠΑ μέχρι το 2022.

Ακόμη, πρόβλημα αποτελεί και το γεγονός ότι σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες ακόμη και σήμερα είναι δύσκολη – πολλές φορές ακόμη και ακατόρθωτη η πρόσβαση στο χρηματιστήριο. Ακόμη είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίζουν προβλήματα με την εταιρική διακυβέρνηση.

Ωστόσο, υπάρχουν εταιρείες όπως είναι η Jumia Technologies – εταιρεία με έδρα το Βερολίνο που αν και είναι εισηγμένη στις Αμερικανικές αγορές συγχρόνως παρέχει υπηρεσίες ηλεκτρονικού εμπορίου στην Αφρική.

Διαβάστε ακόμη:

2021: Ποδαρικό με φόρους – Τι θα πληρώσουμε το επόμενο διάστημα

Συντάξεις Φεβρουαρίου: Πότε θα γίνουν οι πληρωμές

Μαδούρο: Αναζητά διέξοδο υποσχόμενος ψηφιοποίηση της οικονομίας