Τα βασικά συμπεράσματα της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας είναι ότι εξακολουθεί να πιστεύει σε απότομη απώλεια της αναπτυξιακής δυναμικής στις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη, ως απάντηση στην αυστηρότερη νομισματική πολιτική. Η Κίνα είναι επίσης έτοιμη για μια δύσκολη περίοδο, καθώς οι περιορισμοί για την Covid χαλαρώνουν γρήγορα, παρά την ανεπαρκή προστασία από τα εμβόλια.

Η BofA βλέπει ισχυρή πτώση της τάξεως του 15% για τον ευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 και 10% για τους κυκλικούς τομείς έναντι των αμυντικών μέχρι το β’ τρίμηνο του επόμενου, όταν αναμένει ότι ο μακροοικονομικός κύκλος θα φτάσει στο κατώτατο σημείο του.

«Είμαστε αμυντικά τοποθετημένοι, καθώς η αγορά πρέπει ακόμη να «χωνέψει» την επερχόμενη επιβράδυνση: υπερεπενδεδυμένοι σε τρόφιμα και ποτά και φάρμακα, υποεπενδεδυμένοι σε αυτοκίνητα και τράπεζες. Ο εξασθενημένος πληθωρισμός και η εξασθένηση της ανάπτυξης θα επιτρέψουν τη μείωση των αποδόσεων των ομολόγων, γεγονός που βοηθά την ανάπτυξη έναντι των μετοχών αξίας, των ποιοτικών μετοχών και των αμυντικών τεχνολογικών μετοχών (όπως το λογισμικό)», καταλήγει η BofA.

Η υποκείμενη ζήτηση επιδεινώνεται, καθώς οι πιστωτικές συνθήκες στενεύουν ως απάντηση στην αυστηρότερη νομισματική πολιτική, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για μια απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης, καθώς η ανάπτυξη από την εκκαθάριση των ανεκτέλεστων παραγγελιών εξαντλείται, εξηγεί η BofA.

Η εξασθένιση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ σημαίνει ότι η Fed πιθανότατα θα σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια το α’ τρίμηνο, γεγονός που θα πρέπει να οδηγήσει σε συνεχή μείωση της πραγματικής απόδοσης των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ, του προεξοφλητικού επιτοκίου για τις παγκόσμιες μετοχές. Ωστόσο, συνήθως χρειάζονται δέκα μήνες για να μεταδοθεί η σύσφιξη της Fed στην ασθενέστερη ανάπτυξη. «Έτσι, ακόμη και αν η Fed σταματήσει σύντομα την αύξηση των επιτοκίων και τα προεξοφλητικά επιτόκια συνεχίσουν να εξασθενούν, πιστεύουμε ότι αυτό θα αντισταθμιστεί πιθανότατα από μια απότομη απώλεια της δυναμικής της ανάπτυξης, υποδηλώνοντας 15%+ πτώση για τον Stoxx 600 μέχρι το 2ο τρίμηνο», επισημαίνουν οι αναλυτές της τράπεζας.

Στο ερώτημα για το αν θα μπορούσε μια χαλάρωση της ενεργειακής κρίσης να οδηγήσει σε ανάκαμψη της ανάπτυξης της Ευρωζώνης, οι ίδιοι εκτιμούν ότι οι πιστωτικές συνθήκες στη ζώνη του ευρώ στενεύουν έντονα ως απάντηση στην αυστηρότερη νομισματική πολιτική, όπως συμβαίνει και στις ΗΠΑ, γεγονός που συνεπάγεται περαιτέρω αδυναμία της ανάπτυξης μπροστά μας, τη στιγμή που, μετά το πρόσφατο ράλι, οι αγορές έχουν τιμολογήσει την επιτάχυνση της ανάπτυξης.

Για το αν θα μπορούσε μια επαναλειτουργία στην Κίνα να αντισταθμίσει την επιβράδυνση στις ΗΠΑ και τη ζώνη του ευρώ, η BofA και οι οικονομολόγοι της αναμένουν απότομη επιδείνωση της αναπτυξιακής δυναμικής της Κίνας βραχυπρόθεσμα, καθώς η χώρα παλεύει με το κύμα των λοιμώξεων, ενώ η επιτυχής επαναλειτουργία είναι πιθανό να υλοποιηθεί μόνο μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Διαβάστε ακόμη

Αισιοδοξία Μητσοτάκη για λύση στο πλαφόν στο φυσικό αέριο την Δευτέρα στη Σύνοδο Υπουργών Ενέργειας

Πλειστηριασμοί: Για ποια παραλιακά ακίνητα-φιλέτα «κληρώνει» (pics)

Εκταμιεύονται 150 εκατ. ευρώ για το επίδομα θέρμανσης