«Βad news is good news». Πολλοί επενδυτές έχουν ακούσει αυτή τη φράση αφού έχουν αναρωτηθεί γιατί η αγορά φτάνει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα μετά από μια άσχημη περίοδο εταιρικών κερδών.

Πρόκειται για μια πραγματικότητα της Wall Street, που βοηθά τους επενδυτές να δικαιολογήσουν τα κέρδη τους καθώς οι συνθήκες γύρω τους επιδεινώνονται. Η λογική είναι απλή: τα αρνητικά δεδομένα κάνουν πιο πιθανή τη μείωση των επιτοκίων και τα χαμηλότερα επιτόκια είναι ευνοϊκά για τις μετοχές.

Ωστόσο, υπάρχει μια παγίδα με το «Βad news is good news» και αυτή είναι ότι μπορεί γρήγορα να μετατραπεί σε κακά νέα που είναι απλά άσχημα αλλά δεν είναι ποτέ σαφές πότε θα συμβεί αυτή η αλλαγή.

Με βάση τα πρόσφατα γεγονότα, οι επενδυτές θα πρέπει πιθανώς να αρχίσουν να βρίσκονται σε εγρήγορση.

Το τελευταίο πλήγμα για την οικονομική πορεία των ΗΠΑ έλαβε χώρα στις αρχές Σεπτεμβρίου και ήταν σοβαρό. Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι ΗΠΑ προσέθεσαν σχεδόν 1 εκατομμύριο λιγότερες θέσεις εργασίας από ό,τι αρχικά εκτιμούσαν οι αναλυτές για τους 12 μήνες που έληξαν τον Μάρτιο του 2025. Ήταν η χειρότερη υποχώρηση που έχει γίνει ποτέ, σύμφωνα με το Business Insider.

Business Insider

Ίσως ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η υπερεκτίμηση των θέσεων εργασίας ήταν πλήρως αναμενόμενη, με τις μετοχές να μην αντιδρούν σχεδόν καθόλου.

Η αγορά έχει ήδη αφομοιώσει δύο συνεχόμενες δυσοίωνες εκθέσεις για την απασχόληση, καθεμία με τις δικές της καθοδικές αναθεωρήσεις. Οι επενδυτές, από την πλευρά τους, φαίνεται να έχουν γίνει αδιάφοροι για τα προβλήματα της αγοράς εργασίας.

Αλλά αρκεί η αδυναμία της αγοράς εργασίας από μόνη της για να μετατρέψει τη σχέση της αγοράς με την οικονομία σε ένα φαινόμενο που σημαίνει πως «bad news is bad news»;

Αυτό δεν έχει συμβεί ακόμα, αλλά υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η οικονομική επιβράδυνση εξαπλώνεται εκτός του τομέα της εργασίας.

Στον τομέα της μεταποίησης, τα στοιχεία για τον Αύγουστο έδειξαν συρρίκνωση για έκτο συνεχόμενο μήνα. Παράλληλα, ο πληθωρισμός παραμένει ανησυχητικός, με τον δείκτη τιμών για τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών να βρίσκεται στο δεύτερο υψηλότερο μηνιαίο επίπεδο από το 2022.

Στην εξίσωση του κινδύνου προστίθεται και το χρηματιστήριο, με τους κύριους δείκτες να βρίσκονται κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και τις μετοχές τεχνολογίας που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη να διαπραγματεύονται σε ιστορικά υψηλές αποτιμήσεις.

Business Insider

Αν κανείς θεωρεί πως «δεν πειράζει, η μείωση των επιτοκίων σε μερικές εβδομάδες θα σώσει τις μετοχές», τότε ίσως είναι καιρός να το ξανασκεφτεί, όπως τόνισε ο αναλυτής του Business Insider, Tζο Τσιόλι.

Το τμήμα συναλλαγών της JPMorgan προειδοποίησε ότι μετά τη μείωση των επιτοκίων από τη Fed στις 17 Σεπτεμβρίου — κάτι που οι επενδυτές θεωρούν σχεδόν βέβαιο — οι μετοχές θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να υποχωρήσουν λόγω της στρατηγικής «sell the news».

Ο Ρουχίρ Σάρμα, πρόεδρος της Rockefeller International, έγραψε σε πρόσφατο άρθρο στους Financial Times ότι η πολυαναμενόμενη μείωση θα μπορούσε να τροφοδοτήσει μια φούσκα στις μετοχές, η οποία, όπως λέει, έχει ήδη ξεκινήσει.

Πότε, λοιπόν, θα αρχίσουν επιτέλους οι επενδυτές να αντιλαμβάνονται τις κακές ειδήσεις ως τέτοιες; Η επόμενη ευκαιρία θα τους δοθεί σύντομα, όταν θα δημοσιευθούν και θα αναλυθούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Αυγούστου.

Το δυσμενέστερο σενάριο θα ήταν ένα είδος διπλού πλήγματος κατά το οποίο ο πληθωρισμός θα ανέβει, καταστρέφοντας τις ελπίδες για συνεχιζόμενες μειώσεις των επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους.

Από τη μία πλευρά, θα υπάρχει απογοήτευση. Από την άλλη, ο ενοχλητικά υψηλός πληθωρισμός θα περιορίσει την ικανότητα της Fed να τονώσει τα προβληματικά τμήματα της οικονομίας με μειώσεις των επιτοκίων.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το αφήγημα «bad news is good news» μπορεί σύντομα να αλλάξει ριζικά.

Διαβάστε ακόμη 

Συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν στις 25 Σεπτεμβρίου στον Λευκό Οίκο: Στο μενού τα F-35

Η Ρωσία κάνει παραβιάσεις και η Ε.Ε συζητά για μελλοντικές κυρώσεις (tweets)

Oxford Economics για Ευρωζώνη: Ανθεκτική αλλά όχι άτρωτη σε νέα κρίση χρέους (γραφήματα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα